امام قلی میرزا عمادالدوله یا عمادالدوله دولتشاه یا به اختصار عمادالدوله، از مردان نامدار عصر قاجار و پسر ششم محمدعلی میرزا دولتشاه بود. عمادالدوله پسر نیکویی داشت به نام علیقلی میرزا که سال‌ها قبل از به سلطنت رسیدن شاه شاهان قاجار یعنی ناصر الدین شاه به دنیا آمد. پدر بزرگ علیقلی، محمدعلی میرزا که وصف دلاور بودنش میان قاجاریان معروف بوده، فرزند ششم فتحعلی شاه بود. علیقلی کاردانی و زبردستی را از پدر بزرگ خود به ارث برده و در همه حال فکر و ذکرش خدمت به مردم بود.

سفربازی-تصویری به جا مانده از صارم الدوله

تصویری به جا مانده از صارم الدوله

چرا علیقلی ملقب به صارم‌الدوله شد؟

وی در سن پایین تخصص بی‌شماری در سیاست و امور نظامی داشت. برای همین فرزند اول امام قلی میرزا در سال ۱۲۷۹ هجری قمری به صارم الدوله ملقب شد و در همان سال هم به دلیل شایستگی و چیرگی در فعالیت‌های نظامی به ریاست سپاه کرمانشاه منصوب شد. در آن دورانی که افرادی زیادی به فکر سلطنت بودند و کشتن ناصرالدین شاه را برای به تخت نشستن خود در سر داشتند، پسر عموی او یعنی صارم‌الدوله در امور نظامی کرمانشاه یکه تازی می‌کرد و مهره‌های تهدید کننده آرامش مردم را کنار می‌زد.

در سال بعد از پذیرفتن ریاست کرمانشاه، سال ۱۲۸۰ هجری قمری دولت لرستان به عمادالدوله واگذار شد. امام‌قلی‌میرزا عمادالدوله به علت همه فن حریف بودن فرزند ارشدش، وی صارم الدوله را به نمایندگی از وی به آن استان فرستاد. صارم‌الدوله در لرستان هم یگانگی خودش را نشان داد. در آن دوران راهزنان مسیرهای متفاوت میان شهرها را گرفته بودند. ایشان قبایل راهزنان و اشرار در لرستان را زیر سلطه خود درآورد. پس از آن در منطقه امنیتی نسبی ایجاد کرد و تعداد دزدان جان و مال مردم کاهش یافت. همچنین به علت نفوذی که داشت، سران و حاکمین را در لرستان مطیع نمود و در منطقه امنیتی نسبی ایجاد کرد.

سفربازی-دیواره بوتیک هتل صارم الدوله

دیوار بوتیک هتل صارم الدوله

میزان علاقه صارم الدوله به هنر و معماری

وی با اینکه عمر طولانی‌ای نداشت، همچون پدر و جدش علاقمند به امور عمرانی، هنر، احداث عمارات‌های دولتی مجلل و ابنیه عام المنفعه بود. در تمام تاریخی که ریاست را برعهده داشت در عماراتی بی مثال زندگی می‌کرد. در کرمانشاه و نیز در لرستان خانه‌ها و آثار فرهنگی و هنری زیادی را از خود به یادگار گذاشته است. با کمال تاسف اکثریت این بناها و آثار هنری به دلیل عدم رسیدگی از بین رفته‌اند. علیقلی به علت  شور و شوقی که نسبت به هنر و معماری داشت، افراد زیادی را به یادگیری حرفه‌های هنری تشویق می‌کرد و همچنین دوستان معمار و نقاش زیادی داشت.

از محل‌های زندگی این مرد بزرگ می‌توان به عمارت حکومت سقز اشاره کرد. مدتی که از طرف پدر حکومت سنقر را بر عهده داشت، عمارتی را برای محل سکونت خود ساخت. این عمارت شامل حیاط‌های متعدد، سرباز خانه ، طویله و حمام بوده است .

زمانی که صارم الدوله دنیا رو ترک گفت

از زمان تولد او تاریخ دقیقی به دست نیامده، اما طبق بررسی‌ها او عمر چندانی نداشت. صارم الدوله در سال ۱۲۹۸ دار فانی را در اوج جوانی، زمانی که مشغول به ریاست در کرمانشاه بود، وداع گفت. 

سفربازی-هتل ونوشک صارم الدوله

هتل ونوشک صارم الدوله

از بناهای به جا مانده از صارم الدوله

همانطور که گفتیم اکثر بناهایی که توسط این فرد زبردست ساخته شد از بین رفته است، اما خانه صارم‌الدوله در محله‌ قدیمی فیض‌آباد هنوز پابرجاست. این خانه در نزدیکی تکیه‌ی بیگلربیگی ، سرای حاج علی محمد همدانی، خانه حکیم نصیر قرار گرفته است. دسترسی به آن از خیابان مدرس با عبور از گذر جلوخان و کوچه‌ی بیگلربیگی امکان‌پذیر است.

به صورت کلی تاریخ دقیق احداث خانه مذکور مشخص نیست. طبق دوران زندگی صارم الدوله، این خانه در اوایل سلطنت ناصرالدین شاه بنا شده است. برای همین تاریخ تقریبی احداث بنا را می‌توان میان سال ۱۲۶۸ و ۱۲۷۵ دانست. حدود ۳۰ تا ۴۰ نقاشی از دوره قاجار بر روی دیواره‌ها و سقف این بنا برجای مانده که همگی کامل هستند. همچنین پرتره ناصرالدین شاه با کلاه بلند و ریش سیاه نشان می‌دهد که شاه قاجار به این مکان در اوایل دوران سلطنت رفته بوده تا چهره‌اش کشیده شود. همچنین چهره آقاخان نوری ، بر دیوار کشیده شده است.

سفربازی-هتل ونوشک صارم الدوله کرمانشاه

هتل ونوشک صارم الدوله کرمانشاه

خانه‌ای که تبدیل به بوتیک هتل شد

این خانه در سال‌های پیش در تاریخ اسفند ۱۳۹۹، مزایده و بعد از آن بازسازی کامل شروع شد. بازسازی بنا برای حضور مهمانان کرمانشاه به اتمام رسیده است و در این روزها به عنوان بوتیک هتل ونوشک صارم الدوله شناخته می‌شود. هیچ کدام از قسمت‌های تاریخی هتل از بین نرفته است حتی هر کدام از اتاق‌های این بوتیک را به نام یکی از شاعران و ادبیات‌دانان بزرگ کرمانشاهی مانند پرتو کرمانشاهی، رشید یاسمی، جلال الدین کزازی و… نامگذاری کرده‌اند. بخشی از زندگینامه این شاعران بزرگ و کتاب‌هایشان در اتاق‌ها موجود است که در اختیار مهمانان قرار می‌گیرد.

بوتیک هتل صارم الدوله ونوشک کرمانشاه در سفربازی

بوتیک هتل ونوشک کرمانشاه جز لوکس‌‌ترین بوتیک هتل‌های کرمانشاه شناخته می‌شود. از این هتل می‌توان به عنوان هتل موزه یاد کرد. بنای پایه این هتل متعلق به زمان حاکمیت کرمانشاه یعنی صارم‌ الدوله بوده است. معماری تمام اتاق‌ها متفاوت و پر از نقش و نگارهای زیبا است. بخش اقامتی هتل شامل ۱۲ واحد با طراحی و رنگ منحصر بفرد پس از بازسازی یک عمارت ۲۰۰ ساله قاجاری ساخته شده است. علاوه بر زیبایی داخلی بوتیک وسط حیاط یک حوض آبی جذابی قرار دارد که شما را به اعماق سال‌های قبل می‌برد. در صورت اقامت در بوتیک صارم الدوله ونوشک کرمانشاه می‌توانید از خدمات متنوع این مجموعه همچون هتل نگارخانه ۲۰۰ ساله قاجاری، دیوار نگاره، صنایع دستی و فرهنگی کرمانشاه، تابلوهای تاریخی با معرفی مشاهیر فرهنگی، بازدید از بناهای تاریخی کرمانشاه و سایر امکانات رفاهی و تفریحی این هتل استفاده کنید.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای