معاون گردشگری استان آذربایجان‌شرقی از لغو مجوز ۴ آژانس و ارائه ۴۰ اخطار کتبی به تاسیسات گردشگری طی ۶ماه نخست سال جاری خبر داد و گفت: ضریب اشغال مراکز اقامتی استان طی ۶ماه نخست سال جاری ۱۰۰ درصد بود درحالی که اکنون این ضریب به ۴۵ درصد رسیده است.

به گزارش سفربازی، به نقل از ایلنا، علیرضا بایرام‌زاده با اشاره به برنامه‌ریزی‌هایی که در استان برای جذب گردشگر در دوران پساکرونا صورت گرفته درخصوص آمار میزان گردشگران استان طی ۶ماه نخست سال ۱۴۰۱ گفت: طی دو سال گذشته استاندار و مجموعه‌های استانداری در کنار کمیته‌های ۱۰گانه گردشگری برای توسعه گردشگری در شاخه‌های مختلف اعم از گردشگری طبیعی، سلامت، ورزشی و توسعه سرمایه‌گذاری در گردشگری و گردشگری فرهنگی و تاریخی و… در استان فعال شدند و همین امر سبب شد تا در دوران پسا کرونا و در ۶ماه نخست سال جاری با استقبال خوب گردشگران مواجه شویم.

اقامت ۴ تا ۵ میلیون گردشگر

او ادامه داد: طی ۶ماه نخست سال جاری حدود ۶۰ هزار گردشگر خارجی در مراکز اقامتی مجاز استان اقامت داشتند و در حوزه گردشگری داخلی نیز در تابستان یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در مراکز اقامتی رسمی اقامت داشتند اگر سایر گردشگران که در سایر مراکز اقامتی استان اقامت داشتند و البته آن دسته از گردشگرانی که برای دیدن اقوام و آشنایان سفر می‌کنند را نیز محاسبه کنیم این رقم بالغ بر ۴ تا ۵ میلیون گردشگر خواهد شد.

به گفته بایرام‌زاده، میانگین درصد اشغال هتل‌های استان آذربایجان‌شرقی در ۶ماه نخست سال جاری به ۱۰۰ درصد می‌رسد حتی در سه ماه تابستان پذیرش مراکز اقامتی استان مازاد بر ظرفیت موجود بود و از تخت‌های اضافه و سایر امکانات اقامتی برای اسکان مسافران استفاده شده است. در این میان سعی شده تا در تمام سطوح اقتصادی و برای تمام طبقات اجتماعی خدمات گردشگری در تمام سطوح ارائه شود چنانکه از هتل ۵ ستاره تاپ گرفته تا هتل‌های یک و دو ستاره و سایر مراکز اقامتی در استان خدمات ارائه می‌دهند.

استانداردسازی مراکز گردشگری

معاون گردشگری استان آذربایجان‌شرقی با اشاره به برگزاری بیش از ۵۰ جشنواره و رویداد گردشگری در استان طی ۶ماه نخست سال بر لزوم توجه به ارائه خدمات در حوزه گردشگری تاکید کرد و گفت: استانداردسازی مراکز گردشگری در اولویت کار ما قرار دارد و بیش از ۲۵۰۰ بازدید از ۱۰۴۳ واحد گردشگری انجام شده و تذکرات لازم صورت گرفته. در این میان ۴ مورد لغو مجوز آژانس‌های مسافرتی را داشتیم و برای تاسیسات گردشگری حدود ۱۰۰ مورد تذکر و ۴۰ مورد اخطار کتبی ارائه شده که‌ عدم رعایت موارد آیین‌نامه‌ای دیلی اصلی لغو مجوز آن‌ها بوده. بیشترین مشکلات در واحدهای پذیرایی بین راهی شاهد بودیم که در بخش‌های خدماتی با مشکل روبه رو بودند و نیاز استانداردسازی دراین باره بیش از گذشته احساس می‌شود. واحدهایی وجود دارند که حدود یک قرن است به سبک و سیاق گذشته فعالیت دارند و نیاز است تا استانداردسازی، آموزش و فرهنگسازی در باره آن‌ها انجام شود.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای