با توجه به شیوع سویه جدید کرونا یعنی امیکرون مقررات و پروتکل‌های جدید برای مقابله با این ویروس وضع شده که بیشتر بر روند ورود مسافرین از یکسری کشورهای پرخطر به داخل ایران تاثیر گذاشته است و باعث شده بسیاری از این مسافران در پشت مرزهای ایران نگه داشته شوند. در ۳۰آذر ماه ۱۴۰۰ وزارت کشور اطلاعیه‌ای صادر نمود که مطابق با آن ورود مسافرین از ۱۲ کشور آفریقایی و اروپایی را به ایران به مدت ۱۵ روز ممنوع علام کرد. مطابق با این اطلاعیه تمام مسافرینی که از مرزهای زمینی، هوایی و دریایی از روز شنبه ۴ دی‌ ماه ۱۴۰۰ را به مدت ۱۵ روز فقط برای دارندگان پروانه اقامت معتبر جمهوری اسلامی، روادید تحصیلی، روادید ورود (شامل بازرگانان و تجار)، روادید با حق کار، روادید درمانی (گردشگری سلامت)، روادید سرمایه‌گذاری و دارندگان مهر خروج و مراجعت از پلیس مهاجرت و گذرنامه، مجاز اعلام کرده است. پیش از این صدور ویزای گردشگری از سال ۱۳۹۹ متوقف شده بود اما در ۵ آبان ماه ۱۴۰۰ صدور ویزا با دستور رئیس جمهور دوباره از سرگرفته شده بود اما با این اطلاعیه باز هم صدور ویزای گردشگری متوقف شده است. در ادامه این مطلب از مجله گردشگری سفربازی با جزئیات بیشتر این مقررات جدید برای گرشگران خارجی بیشتر آشنا شوید. 

اعتراضات پیرامون اجرای مقررات جدید ورود به کشور

اجرای چنین قوانینی باعث ایجاد اعتراضات نیز شده است. رئیس صنف دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران یکی از این افراد معترض به این اطلاعیه است و عنوان کرده که بر اساس این اطلاعیه قرار است از ورود مسافرین از ۴ دی ماه جلوگیری شود اما به محض صدور اطلاعیه یعنی در تاریخ ۳۰ آذرماه قوانین نوشته شده در آن به اجرا درآمده و باعث شده بسیاری از مسافرین در پشت مرزهای ایران بمانند و از ورود آنان جلوگیری شود.

وی عنوان کرد گردشگری هیچ‌گاه عامل شیوع کرونا نبوده و اگر پروتکل‌های بهداشتی به خوبی اجرا شوند نیازی نیست که مانع ورود گردشگران خارجی به کشور شویم. بر اساس این اطلاعیه تمام مسافرین امکان ورود به کشور را دارند اما گردشگران خارجی نمی‌توانند وارد کشور شوند. حتی در اطلاعیه ذکر شده که گردشگر سلامت نیز حق ورود به کشور را دارد.

گردشگر سلامت مشخص است که یک فرد بیمار است و برای انجام کارهای درمانی وارد کشور می‌شود. اما گردشگر طبیعت و اماکن تاریخی که در واقع هیچ‌گونه خطری برای سلامت افراد ندارد عامل انتقال ویروس شناخته شده و از ورود وی به کشور جلوگیری می‌شود.

 بنا به گفته رفیعی این نظر و اطلاعیه غیر کارشناسانه و غلط است و هیچ‌کدام از کشورهای توریست‌پذیر چنین پروتکل‌هایی را در کشور خود اجرا نکرده‌اند. البته کشورهای پرخطر آفریقایی از این قاعده مستثنا هستند و نیاز است که حتما از ورود مسافرین از مبدا این کشورها جلوگیری شود. اما صدور ویزای گردشگری برای سایر کشورها خصوصا کشورهای همجوار نباید متوقف شود به ویژه برای مسافرینی که ویزای ورود، سلامت، تجارت، تحصیل و سرمایه‌گذاری دارند. 

همچنین رئیس صنف آژانس‌های مسافرتی و گردشگری نسبت به اجرای این مصوبه نیز اعتراض داشت به گفته وی این اطلاعیه و مقررات جدید به یک باره اجرا شد و از این رو برنامه سفر بسیاری از مسافرین دچار تغییر ناگهانی شد و همین امر موجب شد برخی از مسافرین که قصد ورود به کشور را داشتند در پشت مرزها بمانند. اجرای چنین قوانینی نیاز به اطلاع رسانی دارد تا مسافر بتواند برنامه زمانی خود را تنظیم نماید.

در صورتی که به یکباره چنین پروتکل‌هایی اجرا شوند می تواند باعث سرگردانی مسافران شده و ضررهای مالی بسیاری را به مسافر و کشور تحمیل نماید. چنین قوانینی نیاز به نظرات کارشناسی دارند تا با تخصص و دانش کافی بتوان تصمیم گیری درست نمود.

زیرا گردشگران خارجی همراه با خود ارز وارد کشور می‌کنند و معمولا هم در هنگام خروج از کشور خود پروتکل‌های بهداشتی را انجام می‌دهند و همه چیز به صورت کامل چک می‌شود. در نهایت در صورت سلامت کامل اجازه خروج از کشور برای فرد صادر می‌شود. حال اگر در مرز ایران از ورود چنین گردشگرانی جلوگیری شود هم زیان مالی برای کشور را به همراه دارد و هم اینکه گردشگر در پشت مرزها سرگردان می‌ماند و حتی ممکن است نظر گردشگر در مورد کشور ایران تغییر کند.

همچنین بخوانید: ممنوعیت ورود مسافرین از ۱۲ کشور به ایران

وضعیت صدور ویزای گردشگری در ایران با مقررات جدید

حدود ۲۰ ماه بود که ویزای توریستی و گردشگری صادر نشده بود. در این دوره نیز تنها ویزای توریستی صادر نمیشد. از آبان که صدور ویزا از سر گرفته شد تا حدودی وضعیت گردشگری در حال رونق گرفتن بود که باز هم با صدور این اطلاعیه میزان ورود گردشگران بسیار کم شده است.

در این مدت زمان دو ماهه که ورود گردشگران به کشور آزاد بود هیچگونه پیک بیماری کرونا مشاهده نشد پس نمی‌توان گفت که تنها ورود گردشگر باعث تشدید بیماری می‌شود. بهتر است در قوانین ورود گردشگران به کشور بازنگری‌هایی انجام شود در غیر این صورت زیان‌های مالی بسیاری به صنعت گردشگری وارد می‌شود.

جالب است بدانید که بسیاری از گردشگران که با ویزای سلامت و برای درمان به ایران می‌آیند در واقع به هیچ وجه بیمار نیستند بلکه برای گردشگری وارد کشور می‌شوند. اما با استفاده از ویزای سلامت به راحتی مسیر ورود خود را هموار می‌کنند. در یک ماه گذشته که گردشگران اجازه ورود به کشور را داشتند صنعت گردشگری رونق چشمگیری داشت و از نظر آماری می‌توان گفت این یک ماه با هشت ماه اول سال از نظر ورود گردشگران برابری می‌کرد. 

سخن آخر

رئیس صنف سفرهای هوایی و گردشگری تاکید دارد که این اطلاعیه جدید توسط وزیر کشور و وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی اصلاح شود و توسط متخصصین این امر دوباره نوشته شود تا در کنار رعایت پروتکل‌های بهداشتی، گردشگران نیز بتوانند وارد کشور شوند.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴ رای