نوشتن از روز اصفهان برای کسی که بیشترین روزهای عاشقی رو توی این شهر گذرونده اصلا کار سختی نیست. البته الان که بهتر فکر می‌کنم به تصویر کشیدن این همه زیبایی تنها توی چند کلمه، کار خیلی آسونی هم نیست. نمی‌دونم از بناهای تاریخی این شهر بنویسم، از مردم و لهجه‌ی شیرینون یا اینکه از زیبایی طبیعت اطرافش. فقط می‌دونم توی این شهر الا قرار نیست روزی بیاد که ندونی کجا بری و کجا رو ببینی، اینجا همیشه جایی برای گشتن و دیدن داره.

توی این متن از مجله گردشگری سفربازی می‌خوام براتون از روز اصفهان بگم. اول از همه یه تاریخچه از این شهر براتون می‌نویسم بعدش هم از اینکه چی شد اصلا روزی به روز اصفهان نامگذاری شد. در نهایت هم جاهای دیدنی شهر رو بهتون معرفی می‌کنم و چند تا هتل زیبا برای اقامت رو براتون نام می‌برم که کارتون وقت سفر راحت‌تر بشه. اگر شما هم برای رفتن به این شهر زیبا برنامه دارید حتما تا انتهای این متن با من همراه باشید.

روز اصفهان کمی از تاریخچه این شهر بدونید بد نیست

اصفهان، کلان شهری تاریخی و گردشگری در مرکز ایران و مرکز استان اصفهان و همینطور شهرستان اصفهانه. این شهر سومین شهر پرجمعیت ایران بعد از تهران و مشهده. این شهر توی سه نوبت به پایتختی ایران برگزیده شد. دوران آل بویه، دوره سلجوقیان و دوره صفویان ( بین سال‌های ۱۰۵۰ تا ۱۷۲۲ میلادی). این شهر بیشترین رونق رو در دوران ساسانیان تجربه کرد.

سفربازی - اصفهان سال های نه چندان دور

اصفهان سال های نه چندان دور

وقتی وارد این شهر میشید چیزی که توجهتون رو خیلی جلب می‌کنه گنبدهای فیروزه‌ای و سقف‌های آبی هستن. صدای بازار مسگرها از همون لحظه ورود ما رو شگفت‌زده می‌کنه. صداهایی که نشون از زندگیه و بهتون یادآوری می‌کنه این دنیا هنوز زیبایی‌هایی داره. درسته که دیگه زیبایی زاینده‌رود و هوای خنک اطراف نیست ولی قرار نیست چشم‌هامون رو روی بقیه نعمت‌ها ببندیم.

چی شد که روز اصفهان رو به تقویم اضافه کردن

روز اصفهان روز پاسداشت و ارج نهادن به شهر تاریخی اصفهان و روز نکوداشت اصفهانه. این روز برابر با یکم آذرماه هر ساله. در۶ مرداد ۱۴۰۱ دولت رئیسی به دلیل پیشنهاد دبیر شورای انقلاب فرهنگی، در تقویم ایرانی روز ۲۵ آبان رو به نام روز حماسه و ایثار مردم اصفهان نام‌گذاری کرد. انجمن دوستداران اصفهان، شعارِ اصفهان برای همیشه، برای همه رو به عنوان آرمان مشترک همه دوستدارانِاصفهان انتخاب کرده که روی پوسترهای روز اصفهان خیلی زیاد این شعار رو به چشم می‌بینید. البته این وسط بعضیا هم هستن که سوم اردیبهشت رو به عنوان زادروز شیخ بهایی، روز اصفهان می‌دونن در حالی که شیخ بهایی در روز ۲۶ ذیحجه سال ۹۵۳هجری قمری برابر با ۸ اسفندماه سال ۹۲۵هجری شمسی متولد شده ولی در تقویم رسمی کشور سوم اردیبهشت، روز شیخ بهایی نام گرفته و اخیراً هم این روز، روز ملی کارآفرینی نامیده شده‌. خلاصه اینکه چند تا تاریخ با هم ترکیب شدن و باعث شدن مردم سر اینکه چه روزی باید دقیقا روز اصفهان باشه به توافق نرسن.

روز اصفهان، کجا رو بریم بگردیم؟

شهر اصفهان انقدر زیبایی و جزئیات داره که اصلا نمیشه از بینشون انتخاب کرد و قطعا نمیشه همه رو هم نوشت. درسته یه تعداد جاهای شناخته شده هستن که با هر جست‌وجویی به اونا می‌رسید ولی حقیقتا اگر دوست دارید جاهای ناب این شهر رو ببینید باید یه دوست خوب اصفهانی پیدا کنید. بریم سراغ جاهایی که معمولا همه از دیدنشون شگفت‌زده مین.

میدون نقش جهان یا میدون شاه با دالونایی که هر کدوم داستان خودش رو داره

میدون نقش جهان هم‌چنین معروف با نام تاریخی میدون شاه، میدون مرکزی شهر اصفهانه که در قلب مجموعه تاریخی نقش جهان قرار داره. بناهای تاریخی موجود در چهار طرف میدون نقش جهان شامل عالی‌قاپو، مسجد شاه، مسجد شیخ لطف‌الله و سردر قیصریه که ورودی اصلی بازارچه اصفهانه. علاوه بر این بناها دویست تا حجره دو طبقه پیرامون میدون واقع شده که عموماً دارن صنایع دستی این شهر رو عرضه می‌کنن. میدون نقش جهان در تاریخ ۸ بهمن ۱۳۱۳ به شماره ۱۰۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و در اردیبهشت ۱۳۵۸ به شماره ۱۱۵ جزء نخستین آثار ایرانی بود که به‌عنوان میراث جهانی یونسکو هم به ثبت جهانی رسید.

فصل پاییز این میدون یکی از زیباترین تصاویریه که می‌تونه در ذهن شما ثبت بشه. اگر دوست دارید از جاهای دیدنی اصفهان در پاییز دیدن کنید، حتما به میدون نقش جهان برید و در آفتاب ملایمش، کنار حوض زلال میدون بشینید و خودتون رو به دیدن رنگ‌ها و صداها مهمون کنید. این یه مدیتیشن واقعیه.

آدرسش هم میدون امام حسین خیابون سپاه.

سفربازی - میدان جذاب نقش جهان اصفهان

میدان جذاب نقش جهان اصفهان

مسجد شیخ لطف‌الله اصلا یه مسجد معمولی نیست

مسجد شیخ لطف‌الله (ساخته شده در ۱۶۰۲ – ۱۶۱۹ میلادی) یکی از مسجدای تاریخی و شناخته شده شهر اصفهان، در ضلع شرقی میدون نقش جهانه که در دوران صفوی ساخته شده‌. این مسجد شاهکاری از معماری و کاشی‌کاری قرن یازدهم هجریه که توسط استاد محمدرضا اصفهانی از معماران نامدار اون دوره ساخته شده‌. مسجد شیخ لطف‌الله به فرمان شاه عباس اول در مدت هجده سال بنا شده و در ضلع شرقی میدون نقش جهان و مقابل عمارت عالی‌قاپو و در همسایگی مسجد شاه واقع شده‌. این مکان مذهبی برای تجلیل شیخ لطف‌الله مَیسی درست شده و سالانه گردشگرای زیادی رو جذب می‌کنه. به توصیه آرتور پوپ، در میانه سال‌های دهه ۱۹۲۰، رضاشاه دستور بازسازی و مرمت کلی مسجد شیخ لطف‌الله را داد که چیزی که امروز می‌بینید نشون از اون مرمته. مسجدی که بدون مناره و صحن برای درباریان بنا شده بود در طی ساعات روز رنگای متفاوتی بر تن خودش می‌بینه. خاکی، صورتی و خاکستری این رنگ‌ها هستن.

سفربازی - معماری مسجد شیخ لطف‌الله

معماری مسجد شیخ لطف‌الله

پل خواجو، نشانه‌ای از ایجاد مودت و دوستی بین دو بخش بزرگ اصفهان

این پل رو همینطور پل شاه، پل بابا رکن‌الدین (مسیر رفتن به خانقاه و آرامگاه بابا رکن‌الدین و تخت فولاد) و پل حسن‌بیگ (نام پل قبلی که در زمان شاه‌عباس تخریب شد و این پل به جای اون ساخته شد) یا پل شیراز هم میگن و از بناهای شاه عباس دوم صفویه، که در سال ۱۰۶۰ هجری قمری بنا شده‌. در میانه پل خواجو، ساختمونی مخصوص، که به بیگلربیگی شهرت داره بنا شده‌، که برای اقامت موقتی شاه صفوی و خانواده‌اش  ایجاد شد  و الان نیز وجود داره و طاق‌های اون دارای تزئینات نقاشی بسیار زیباییه و در واقع پل خواجو به خاطر معماری و تزئینات کاشیکاریش از دیگر پل‌های زاینده‌رود مشهورتره. درازای پل ۱۳۳ متر و پهنای اون /۱۲ متره. این پل رو به اسمای دیگه هم می‌شناسن ولی به خاطر قرار گرفتن در محله خواجو به پل خواجو معروفه.

منظره‌ی زاینده رود از فراز این پل پر آرامش و حال خوشه. انعکاس تصویر آسمون و پل در دل رودخونه حس خوبیه که کل وجودتون رو پر می‌کنه.. به ویژه اگر در زمان غروب خورشید به بازدید  از این مکان برید، می‌تونید یکی از زیباترین مکان‌های دیدنی اصفهان رو ببینید.

سی و سه پل است و سی و سه داستان زیبا

سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی‌خان، پلیه با ۳۳ دهانه، ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض، که زیرنظر الله‌وردی‌خان اوندیلادزه و با معماری استاد حسین بنا اصفهانی روی زاینده‌رود در شهر اصفهان و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی ساخته شده و جای برگزاری مراسم جشن آب‌پاشان و همچنین مراسم خاج‌شویان ارامنه اصفهان در دوره صفویه بوده‌. اندیشه بنای سی‌وسه‌پل در سال ۱۰۰۸ هجری قمری و در دوازدهمین سال پادشاهی شاه عباس یکم به وجود اومد و در سال ۱۰۱۱ هجری قمری، الله‌وردی‌خان اوندیلادزه گرجی، سردار مشهور اون مأمور اتمام ساختمان پل شد. در سفرنامه‌های سیاحان اروپایی اون دوران؛ به برگزاری این جشن اشاره‌هایی شده‌. در این جشن که در ۱۳ تیرماه هر سال برگزار می‌شد مردم با پاشیدن آب و گلاب روی همدیگه توی این مراسم شرکت می‌کردن. ارامنه جلفای اصفهان هم مراسم خاج شویان خودشون رو در محدوده همین پل برگزار می‌کردن.. این پل یکی از شاه‌کارهای معماری و پل‌سازی ایران محسوب می‌شه و از زیبایی و عظمت منحصر به فردی برخوداره.

سفربازی - نمای زیبای سی و سه پل در غروب خورشید

نمای زیبای سی و سه پل در غروب خورشید

کاخ چهل ستون و معجزه آب حوض

کاخ چهل‌ستون اصفهان از بناهای تاریخی اصفهانه. کاخ چهل ستون که بالغ بر ۶۷۰۰۰ متر مربع مساحت داره، در دوره شاه عباس یکم احداثش شروع شد و در وسط اون عمارتی ساخته شده. شاه عباس اول، کوشکی در بین باغ بنا کرد که این کوشک هسته اولیه کاخ رو تشکیل داد که تالار میانی کاخ چهل ستون و غرفه‌های چهار گوشه آن رو در بر می‌گرفت. در سلطنت شاه عباس دوم، ساختمون تکمیل شد و در ساختمون موجود مرکزی، تغییرات کلی داده شد و تالار آینه، تالار ۲۰ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آینه‌کاری و کاشی‌کاری دیوارها و سقف‌ها افزوده شد. در ابتدا به‌جای آینه نقاشی‌هایی وجود داشت ولی بعد از آتیش گرفتن کاخ و به هنگام پاک‌سازی اون از دوده قسمتی از سقف ایوان رو آینه‌هایی از نقره به‌جای جیوه استفاده کردن. در میان جاهای دیدنی اصفهان، باغ‌ها نقش عمده‌ای دارن و باغی که کاخ چهل ستون را محصور کرده از این قاعده جدا نیست.

سفربازی - عمارت تاریخی کاخ چهل ستون

عمارت تاریخی کاخ چهل ستون

مدرسه چهار باغ آخرین بنای ساخته شده دوران صفوی

مدرسه چهارباغ که مدرسه سلطانی و مدرسه مادرشاه هم نامیده می‌شه، آخرین بنای تاریخی باشکوه دوران صفوی در اصفهانه که برای تدریس و تعلیم به طلاب علوم دینی در دوره شاه سلطان حسین، آخرین پادشاه صفوی، از سال ۱۱۱۶ تا ۱۱۲۶ هجری قمری ساخته شد. مدرسه چهار باغ که به قول بسیاری از محققین هم مدرسه و هم مسجد بوده‌، با ۸۵۰۰ متر مربع مساحت در ضلع شرقی خیابان چهارباغ قرار داره. اگه امروزه بخواید برید ببینیدش اسمش رو مدرسه عملیه امام صادق هم گذاشتن.

عمارت هشت بهشت و جیگرکی کنار باغ لذت یه شام خوش‌طعم

کاخ هشت بهشت یه کاخ تاریخی در شهر اصفهانه که در دوران صفویان و در سال ۱۰۸۰ قمری ساخته شده‌. ساختمون این کاخ در دو طبقه در بین یه باغ بزرگ بنا شده‌. سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانیه. باغ وسیعی که عمارت در اون واقع شده جزئی از باغ بزرگ نقش جهان بوده‌ که شاه اسماعیل اول احداث کرد و در زمان جانشینان اون بخصوص شاه عباس اول به قطعات متعددی تقسیم شد. باغ هشت بهشت در زمان شاه صفی وجود داشته‌ و در دوره دو شاه بعدی یعنی شاه عباس دوم و شاه سلیمان بر درختان این باغ زیبا اضافه شدن. کوشک باغ متعلق به زمان شاه سلیمان صفویه که در اون دوره باغ تکمیل و اصلاح شد.

راستی اگه واسه شام به این قسمت رفتید حتما به جیگرکی کنار باغ یه سر بزنید و خوش‌طعم‌ترین جیگر زندگیتون رو اینجا نوش جان کنید.

سفربازی - عمارت هشت بهشت

عمارت هشت بهشت

منارجنبان و جنبش دو ستون زیبا با شگفتی بی حد و حصر

منارجنبان یکی از آثار تاریخی اصفهانه. این بنا در سال ۷۱۶ قمری ساخته شده و عارفی به نام «عمو عبدالله کارلادانی» در اون به خاک سپرده شده‌. کارلادان یکی از روستاهای معروف منطقه ماربین باستانه. نکته قابل توجه درباره این بنای تاریخی اینه که با حرکت دادن یک مناره، مناره دیگه هم به حرکت و جنب و جوش میاد و لازمه ذکر بشه هر مناره دارای پهنای نه متری و بلندای هفده متریه. تاریخی که بر فراز سنگ عمو عبدالله نوشته شده‌ سال ۷۱۶ هجری رو نشون میده که در دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان هست.

اصفهان - منارجنبان

منارجنبون اصفهون

خیابون چهار باغ عباسی و جریان دلنشین زندگی

خیابون چهارباغ یکی از خیابون‌های تاریخی و اصلیِ اصفهانه و به سه بخشِ چهارباغِ صفوی (بالا)، چهارباغ عباسی و چهارباغِ پایین تقسیم میشه. چهارباغ عباسی یکی از خیابون‌های تاریخی شهر اصفهانه که بین دروازه دولت و سی و سه پل قرار گرفته.

سفربازی - خیابان چهار باغ اصفهان

خیابان چهار باغ اصفهان

در گذشته یه جوی آب از بین این خیابون تا زاینده رود جاری بوده که درمحل تقاطع‌ها به حوض‌هایی می‌ریخته‌. در خیابون مسیری خاص برای افراد سواره تعیین شده بوده و در اطراف اون باغ‌هایی بوده که بین امرا برای ساخت عمارت تقسیم شده بوده، اما عموم مردم هم میتونستن از اونا استفاده کنن. پل الله وردی خان یا سی و سه پل، خیابون چهارباغ رو به دو قسمت (خیابان چهارباغ بالا و چهارباغ عباسی) تقسیم می‌کرده و راه ارتباط چهار باغ بالا و چهارباغ عباسی بوده‌ و هست.

کاخ عالی قاپو که البته بهتره با احتیاط ازش دیدن کنید

کاخ عالی‌قاپو (نام اصلی آلاقاپو) ساختمانیه که در واقع در ورودی دولتخانه صفوی بوده و در ابتدا شکلی ساده داشته، به مرور زمان و در طول سلطنت شاه عباس طبقاتی به اون افزوده شده و در زمان شاه عباس دوم ایوان ستوندار بهش اضافه شده. این بنا در ضلع غربی میدون نقش جهان و روبروی مسجد شیخ لطف‌الله واقع شده‌. ارتفاع اون ۴۸ متره و ۶ طبقه داره که با راه‌پله‌های مارپیچ می‌شه به اونا رسید. چیزی که باعث شده عالی‌قاپو در زمره آثار باشکوه و بسیار نفیس عصر صفوی قرار بگیره، مینیاتورهاییه که کار هنرمند معروف عصر صفوی رضا عباسیه و همچنین گچبری‌های آخرین طبقه کاخ عالی قاپو که تالار اون «اتاق موسیقی» یا «اتاق صوت» هم نامیده می‌شه. شاه عباس از ایوان عالی‌قاپو چوگان‌ها و نمایش‌ها رو در میدان نقش جهان تماشا می‌کرده همچنین در عالی‌قاپو به امور مملکت می‌پرداخته و قانون‌های لازم رو صادر می‌کرده.

روز اصفهان رفتیم به این شهر به کدوم هتل‌ها بریم

اصفهان هتلای زیادی داره از خونه‌های بومی گرفته تا هتلای مدرن که همه امکاناتی رو برای شما فراهم کرده، کافیه که اول سلیقه خودتون رو مشخص کنید و بعدش برید سراغ ویژگی هتلای اصفهان.

هتل عباسی اصفهان

هتل پنج ستاره مجلل و تاریخی عباسی اصفهان، یکی از کهن‌ترین هتلای جهان و همینطور یکی از بزرگترین هتلای ایران با معماری منحصر به فرد مکتب اصفهانه. این هتل خودش یکی از جاذبه‌های توریستی ایران محسوب میشه.

سفربازی - هتل عباسی اصفهان

هتل عباسی اصفهان

رزرو هتل عباسی اصفهان

هتل کوثر اصفهان

هتل بین‌المللی پنج ستاره پارسیان کوثر اصفهان یا شرایتون سابق در حاشیه زیبای رودخونه زاینده‌رود اصفهان در جوار پل تاریخی سی و سه پل در سال ۱۳۴۷ ساخته شد. این هتل تا سال ۱۳۵۷ با نام هتل کوروش تحت نظر گروه هتل‌های شرایتون بود و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز زیر نظر گروه هتل‌های بین‌المللی پارسیان فعالیت می‌کنه.

سفربازی - هتل کوثر اصفهان

هتل کوثر اصفهان

رزرو هتل کوثر اصفهان

هتل آسمان اصفهان

هتل چهار ستاره تاپ آسمان که یکی از بلندترین ساختمون‌های شهر تاریخی اصفهانه در جوار رودخونه زیبای زاینده‌رود در مهرماه ۱۳۸۴ افتتاح شد. هتل با چشم‌انداز بسیار زیبا و دید عالی از رودخونه زاینده‌رود و شهر دلنواز اصفهانه.

سفربازی - هتل آسمان اصفهان

هتل آسمان اصفهان

رزرو هتل آسمان اصفهان

هتل پیروزی اصفهان

هتل چهارستاره پیروزی اصفهان یا داریوش سابق با بیش از ۴۰ سال سابقه در هتلداری و میهمون‌نوازی، آماده فراهم کردن سفری خاطره‌انگیز برای میهمانان خود در شهر گنبدهای فیروزه‌ایه.

سفربازی - هتل پیروزی اصفهان

هتل پیروزی اصفهان

رزرو هتل پیروزی اصفهان

هتل عالی قاپو اصفهان

هتل چهار ستاره مجلل عالی قاپو عضوی دیگر از گروه هتل‌های پارسیانه که در قلب شهر تاریخی اصفهان در خیابان چهارباغ با معماری زیبا و سنتی واقع شده. این هتل دارای ۱۰۶ باب فضای اقامتی لوکس با تمامی امکانات قابل توجه و سرویس عالی جهت رفاه حال میهمانانه.

سفربازی - هتل عالی قاپو اصفهان

هتل عالی قاپو اصفهان

رزرو هتل عالی قاپو اصفهان

اقامتگاه سنتی سهروردی اصفهان

هتل سنتی سهروردی در شهر بسیار زیبا و توریستی اصفهان، خیابان میرداماد، انتهای کوچه یازدهم واقع شده. این خانه سنتی با قدمت حدود ۱۳۰ سال با هدف احیا خونه‌های تاریخی اصفهان پس از مرمت و بازسازی در خرداد ماه سال ۱۳۹۸ افتتاح شد. هتل سنتی سهروردی با معماری جالب و فضای سنتی حس یک زندگی ساده و نوستالژیک را تداعی میکنه.

سفربازی - اقامتگاه سنتی سهروردی اصفهان

اقامتگاه سنتی سهروردی اصفهان

رزرو اقامتگاه سنتی سهروردی اصفهان

هتل سنتی اصفهان

هتل سنتی اصفهان با قدمتی در حدود ۵۰۰ سال یکی از بناهای دوره صفویه‌اس که در قلب بافت تاریخی اصفهان قرار داره و علاوه بر معماری فوق العاده، دسترسی راحتی به اکثر جاذبه‌های تاریخی شهر داره.

سفربازی - هتل سنتی اصفهان

هتل سنتی اصفهان

رزرو هتل سنتی اصفهان

در نهایت اینکه

روز اصفهان رفتن به حمام شیخ‌بهایی، شاهکاری از معماری و مهندسی جهان، آرامگاه صائب تبریزی، تلفیقی از اصالت، هنر و لطافت شعر و غزل، خانه ملاباشی،‌ جهانی از هنر و رقص نورهای رنگی، مسجد جامع عتیق، نگین اصیل معماری اسلامی، منار چهل دختران ، چشم‌اندازی به بلندای ۴۰ متر، آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی ، نگین شهر نطنز، بازار قیصریه ، از مهم‌ترین بازارهای عصر صفوی، آتشگاه ، یادگاری از دوران ساسانی، موزه هنرهای تزئینی ، دنیایی از طرح و نقش ایرانی در عمارت رکیب‌خانه، ورزنه ، شهر فرشته‌های سفیدپوش، کوه صفه ، یکی از مهیج‌ترین جاهای دیدنی اصفهان، محله جلفا ، تلفیقی خیره‌کننده از هنر ایرانی و ارمنی، آرامگاه بابا قاسم اصفهان ، بهشتی به جا مانده از دوره ایلخانی، خانه مشیر الملک اصفهان ، صمیمت جاهای دیدنی اصفهان، باغ پرندگان، تماشای زندگی پرندگان تزئینی، خانه جواهری،  مهد صنایع دستی اصفهان رو هیچ‌وقت فراموش نکنید.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۳ از ۵
از مجموع ۲ رای