معماری ایران در طول سالیان طولانی حرف اول رو می‌زده. این معماری منحصر به فرد مخصوص خود ایرانی‌ها بوده و هیچ وقت کپی برداری از هیچ منطقه‌ای صورت نگرفته. به این روزا نگاه نکنید که اکثر ساختمان‌ها مثلا به سبک یونانی یا رومی ساخته می‌شه‌، تا همین پنجاه سال پیش هم هر بنایی با توجه به ساختار و کارکردی که داشته ساخته می‌شده. یعنی معماری شهری چیزی به عنوان اصالت رو داشت، بر خلاف این چهل سال گذشته! با بررسی آثار مختلف و معماری بی‌نظیر ساختمان‌ها یا مساجد در دوران گذشته می‌شه این شعر رو با صدای بلند برای جهانیان خوند؛

 «هنر نزد ایرانیان است وبس‌/ ندارند کرگ ژیان را به کس!»

در تاریخ ایران روز سه اردیبهشت رو که زادروز شیخ بهایی هست به عنوان روز معمار نام‌گذاری شده. در بعضی از منابع شیخ‌بهایی به عنوان یکی از معماران زبردست ایرانی شناخته می‌شه. امروز به بهانه روز معمار، سفربازی قراره درباره آثار شاخص ایرانی که معماری‌اش زبان‌زد عالم و آدمه صحبت کنیم.

مسجد نصیرالملک، شاهکار معماری پس از اسلام در ایران

این مسجد به کاشی‌های رنگارنگش معروفه،که در قرن ۱۹ در شیراز ساخته می‌شه. ترکیب کاشی‌کاری‌ها و پنجره‌های خوش رنگ شیشه‌ای خیره‌کننده‌ترین عناصر معماری ایرانی و اسلامی را به نمایش می‌ذاره.

به علت نوع ساخت مسجد نورپردازی معروفی داره. وقتی‌که نور خورشید به شیشه‌های رنگی می‌تابه، سایه‌ای خلق می‌شه که یک رنگ نیست و چند رنگه! در اصل دستور ساخت این بنا توسط نصیرالملک داده شد. محمد حسن معمار برجسته بنا بود که بعد از ۱۲ سال در زیباترین حالت ممکن مسجد رو به ملاباشی تحویل داد.

مسجد نصیرالملک

برج شهیاد، تنها نماد باقی‌مانده از آزادی 

برج آزادی مهم‌ترین و اصلی‌ترین نماد کشوره. خیلی از افراد تهران رو با برج آزادی می‌شناسن. ایده ساخت این برج به مناسبت جشن‌های ۲۵۰۰ ساله در سال ۱۹۷۱ به دستور محمد رضا شاه ساخته می‌شه. این برج ۵۰ متری با سنگ مرمر سفید پوشانده می‌شه. معماری این بنا توسط حسین امانت از مهم‌ترین معمارهای معاصر کشور، طراحی می‌شه. حسین امانت حسین امانت در دانشکدهٔ هنرهای زیبا دانشگاه تهران تحصیل کرد و از شاگردان حیدر غیایی و هوشنگ سیحون بود. 

گنبد سلطانیه با رنگ فیروزه‌ای

این گنبد خوش قد و بالا در سال ۷۰۳ هجری قمری به دستور الجایتو (سلطان محمد خدابنده) ساخته می‌شه. طراحی این گنبد هشت ضلعی هم بر عهده فضل‌الله همدانی وزیر ایلخانیان بود. اما معمار این گنبد سید علی شاه نام داشت که به مدت ده سال به همراه سه‌هزار کارگر مشغول به ساخت بنا بودند. 

 شیوه آذری معماری این بنا زبان زده همه است. بنا شامل ۸ ایوان و ۸ مناره است و از سه بخش اصلی ورودی، تربت‌خانه و سردابه تشکیل می‌شه. تزئینات و آجرهای گنبد سلطانیه همیشه مورد تحسین دیگر معماران بوده.

خانه بروجردی‌ها

بارها گفته شده که کاشان و خونه‌هاش! شما در هر کوچه‌ای از این شهر دوست داشتنی قدم بردارید، یک خانه قدیمی با کلی خاطره خواهید دید. خانه بروجردی‌ها با گنبد بزرگ خود در شهر خودنمایی می‌کنه. در سال ۱۸۵۷ و زمان قاجار خانه بروجردی‌ها به علت یک داستان عاشقانه ساخته می‌شه‌. در اصل استاد علی مریم معمار بی‌نظیر اون زمان برای همسر یک تاجر ثروتمند خانه رو می‌سازه.

این بنا شامل اندرونی و بیرونیه. تزئیناتش مثل نقش‌های برجسته، کنده‌کاری‌ها و نقاشی‌های کمال‌الملک همیشه مورد توجه همگان بوده. لازم به ذکره که ساخت این بنا ۱۸ سال طول می‌کشه. 

خانه بروجردی‌ها

آرامگاه بوعلی سینا در همدان

آرامگاه بوعلی سینا به عنوان یادبودی برای ابن سینا فیلسوف، دانشمند و پزشک ایرانی ساخته می‌شه. این بنا دقیقا در مرکز شهر همدان قرار گرفته و به ثبت ملی هم رسیده. معمار حاذق آرامگاه آقای هوشنگ سیحون از اساتید برجسته معماریه.  

آقای هوشنگ سیحون در دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران تحصیل کرده و علاوه بر این بنا، آرامگاه‌های دیگری هم با هنر خود ساخته، مثل آرامگاه نادرشاه در مشهد. آرامگاه بوعلی‌سینا به سبک معماری دوره‌ای که بوعلی سینا می‌زیسته از روی قدیمی‌ترین بنای تاریخ دار اسلامی ساخته می‌شه.

عمارت مسعودیه، چشم‌نوازترین معماری تهران

باغ عمارت مسعودیه با دستور مسعود میرزا فرزند ناصرالدین شاه در ۱۲۹۵ ساخته می‌شه. معمار این بنا استاد شعبان معمار باشیه و  با تزییناتی به کار در ساخت به کار برده، جذابیت این عمارت رو چند برابر کرده. گچبری، کاشی کاری، خطاطی، نقاشی دیواری و حوض‌های زیبایی داره. این ساختمان قاجاری به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده و علت نام‌گذاری‌اش برگرفته از نام مسعود میرزاست.

عمارت مسعودیه

خانه عامری‌ها، از معروف‌ترین خانه‌های کاشان

این خانه دارای سبک معماری بسیار زیبا و سنتیه. خانه عامری‌ها در دوران زندیه ساخته می‌شه. این بنا در خیابان علوی کاشان قرار گرفته، ۸۵ اتاق در این خانه وجود داره. به صورت کلی خانه عامری‌ها در زمان قاجار به شهرت می‌رسه، چون سهام السلطنه عامری این مجموعه رو مرمت می‌کنه. خانه دارای چند حیاطه که قدیمی‌ترین آن حیاط بیرونی و درونیه. دو بخش بیرونی و درونی این خانه، مثل دیگر خانه‌های کاشانه. معماری داخلی مجموعه عامری‌ها به عهده یک معماری ایرانی بود که در فرانسه زندگی می‌کرد.

موزهٔ هنرهای معاصر، زیباترین موزه تهران

 این موزه از سرشناس‌ترین بناهای تاریخی ایران است. در سال ۱۳۵۶ به دستور فرح پهلوی در قسمت غربی بوستان فرح یا لاله فعلی ساخته می‌شه. این موزه توسط کامران دیبا از برجسته‌ترین معماران معاصر ساخته شد. دیبا با بهره‌گیری از معماری مدرن و با الهام از بادگیرهای کویری ایران موزه رو طراحی کرد. جامع‌ترین گنجینه‌های هنر مدرن و شی‌های گران‌بها در سراسر جهان در موزه هنرهای معاصر نگه‌داری می‌شه‌.

کامران طباطبایی دیبا نقاش، شهرساز و معمار مدرنیست ایرانیه. علاوه بر موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگ‌سرای نیاوران و فرهنگسرای دانشجو و پارک شفق توسط این هنرمند طراحی شده.

موزهٔ هنرهای معاصر

معماری ایرانی با پیشینه‌ای طولانی

معماری ایرانی حاصل دانش بومی و پیشینه تاریخی زیادیه. این هنر همواره در تاریخ مهم‌ترین نکته‌ مورد توجه پادشاهان بوده. معماری ایران در دوره‌های هخامنشیان، پارت‌ها و ساسانیان به اوج خودش می‌رسه. بعد از این دوران و روی آوردن ایرانی‌ها به اسلام، معماری ایرانی ارزش خودش رو حفظ می‌کنه و با هنر اسلامی ترکیب می‌شه. 

چغازنبیل و پارسه از آثاری هستند که به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدند. تخت جمشید از مجموعه‌هاییه که معماری بی‌نظیرش همیشه مورد توجه معماران و طراحان خارجی بوده؛ اینکه بتن‌ها به چه صورت روی هم قرار گرفتند یا  سیستم تهویه به چه صورت بوده! 

اگر برای تماشای آثار ایرانی که معماری بی‌نظیری دارند راهی شهرهای مختلف ایران شدید، برای محل اقامت روی سفربازی حساب کنید. سفربازی در سراسر ایران هتل‌های با کیفیت و بومگردی‌های مناسب با سلیقه شما رو داره. به راحتی می‌تونید به سایت سفربازی سر بزنید و محل اقامت‌تون رو انتخاب و رزرو کنید.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای