حمام تاریخی شهر برزُک در شهرستان کاشان، بنایی متعلق به دوران صفویه است که به دلیل عدم تعامل میان نهادهای متولی و تأمین نشدن اعتبار لازم، چندسالی می‌شود که مرمت آن نیمه‌کاره رهاشده و در معرض تخریبِ دوباره قرارگرفته است.

به گزارش سفربازی، به نقل از ایسنا، این حمام صفوی که در ابتدای جاده تفریحی گردشگری سعدآباد و در نزدیکی تفرجگاه آسیاب آبی قرار دارد در زمان صفویه و توسط فردی به‌نام سیدحسن کاشانی در مدت هفت سال ساخته شد. ستون‌های سنگیِ تراشیده شده و پایه‌هایی از سرب و ساروج، سازه این بنا را تشکیل داده و دارای همه بخش‌هایی است که در حمام‌های قدیمی دیده می‌شود.

بیست و نهم فروردین سال ۱۳۹۲ شهردار وقت شهر برزک از آغاز عملیات بازسازی و مرمت این حمام تاریخی خبر داد و اعلام کرد «با توجه به وجود دو حمام تاریخی و مستقل در کنار هم، از یکی از حمام‌ها به‌عنوان موزه و از حمام دیگر به‌عنوان چای‌خانه سنتی استفاده خواهد شد.» این در حالی است که حمام برزک با وجود اینکه به‌عنوان مهم‌ترین بنای تاریخی شهر برزک شناخته می‌شود و در فهرست میراث ملی نیز به ثبت رسیده، امروز اما بنایی با مرمتی نیمه‌کاره و رهاشده است که در معرض تخریبِ دوباره قرار دارد.

شاخص‌ترین بنای برزک در حال نابودی است

زهرا جمالی، مدیر موزه مردم‌شناسی شهر برزک با بیان اینکه مرمت و بازسازی حمام تاریخی شهر برزک یکی از دغدغه‌های همه مردم است، به ایسنا می‌گوید: من اگرچه از سال ۸۲ و هم‌زمان با تبدیل‌شدن برزک به شهر در شهرداری برزک کار می‌کنم، اما تمام امور میراثی شهر برزک را به عهده داشتم و از همان سال تاکنون بحث مرمت و احیای حمام برزک مطرح بود، ولی متأسفانه مسئولین نمی‌خواهند هیچ کاری در مورد حمام برزک انجام دهند و این حمام در حال از بین رفتن است.

او ادامه می‌دهد: حمام شهر برزک یک حمام اوقافی است و علاوه بر شهرداری و میراث، اوقاف هم در رها شدن این بنا مقصر بوده است، چراکه اجازه مرمت را نداد؛ درحالی‌که حمام برزک یک بنای بسیار زیبا و متعلق به دوره صفویه است و همه بخش‌های حمام‌های قدیمی را در خود دارد.

مدیر موزه مردم‌شناسی شهر برزک با انتقاد از شهرداری برزک و با بیان اینکه هر شهردار جدیدی که عهده‌دار این مسئولیت می‌شود فعالیت شهردار قبل را ادامه نمی‌دهد، تصریح می‌کند: اشک ما درآمده و درد در دلمان است چون حمام برزک به‌عنوان شاخص‌ترین اثر این شهر در حال از بین رفتن است. البته اداره میراث فرهنگی هم در این مورد تا حدی کاهلی کرده و احساس مسئولیت نکردند، درحالی‌که اگر با اوقاف تعامل می‌کردند شاید وضعیت به‌گونه‌ای دیگر بود.

اوقاف نخواست که حمام نجات یابد

جمالی اضافه می‌کند: سال ۱۳۹۳ این حمام توسط شهرداری برزک با هزینه حدود ۴۰۰ میلیون تومان مرمت شد و همان زمان اوقاف هم با اجاره آن موافق بود، ولی بعدازمدتی نظر اوقاف تغییر کرد و حاضر به اجاره نشدند. حتی یک نفر می‌خواست این حمام را به مدت ۱۰ سال اجاره کند، اما مسئولان گفتند فقط برای یک سال اجاره می‌دهند، درصورتی‌که در یک سال فرصتی برای استفاده وجود ندارد! به‌این‌ترتیب تعامل انجام نشد، درحالی‌که اگر این قرارداد منعقد می‌شد حمام نجات پیدا می‌کرد و از مخروبه بودن درمی‌آید.

او می‌گوید: خیلی‌ها آرزوی دیدن این حمام را دارند، حتی مردم برزک هم این حمام را ندیده‌اند و دلشان می‌خواهد این حمام باز شود و آن را ببینند. حمام برزک تا قبل از ثبت در فهرست میراث ملی مورداستفاده مردم بود و یک بخش آن زنانه و بخشی هم مردانه بود ولی چون حمام‌زنانه وضعیت نامناسبی داشت از حمام مردانه که بزرگ‌تر بود یک روز برای مردان و یک روز هم برای زنان استفاده می‌شد.

مدیر موزه مردم‌شناسی شهر برزک با بیان اینکه همه مسئولین مرتبط یعنی شهرداری، میراث فرهنگی و اوقاف در مورد حمام تاریخی برزک کوتاهی کرده‌اند، ادامه می‌دهد: شهردار قبلی برزک فقط فعالیت عمرانی انجام داد و پارک برزک را ایجاد کرد و شهردار فعلی فعالیت راه‌سازی انجام می‌دهد و هیچ‌یک از شهرداران توجهی به فعالیت‌ در بحث میراث فرهنگی این شهر نداشته‌اند، حتی موزه مردم‌شناسی شهر برزک هم که در خانه تاریخی قادری قرار دارد و من آن را اداره می‌کنم در وضعیت نامناسبی به سر می‌برد و به مرمت و توجه نیاز دارد. درحالی‌که این بنا به‌عنوان اولین موزه مشارکتی بین شهرداری و میراث فرهنگی در استان اصفهان افتتاح شد، اما همچنان به آن بی‌توجهی می‌شود و من حتی خودم آن را بندکشی کردم و برف‌روبی آن را انجام دادم، ولی با این‌ وجود چهار بار از سوی ایکوم ایران مقام اول را به دست آورده است.

اداره اوقاف مالکیت حمام را به شهرداری واگذار کند

اما سجاد قاسمی، شهردار شهر برزک نیز درباره این حمام تاریخی اظهار می‌کند: مرمت حمام تاریخی بزرک در سال‌های ۱۳۹۷ و ۹۸ جزو پروژه‌هایی بود که توسط شهرداری برزک با هزینه‌ای حدود ۴۰۰ میلیون تومان انجام شد و از حالت مخروبه درآمد و میزان ۶۰ درصد از این بنا بازسازی شدخ و حدود ۴۰ درصد آن باقی‌مانده که شامل نازک‌کاری بنا است.

او ادامه می‌دهد: از سال ۱۴۰۰ که من مسئولیت شهرداری برزک را به عهده گرفتم در شهرداری به دنبال این موضوع هستیم که حمام برزک را به بخش خصوصی واگذار کنیم و ادامه مرمت را با نظر میراث فرهنگی پیش ببریم. تا این لحظه تعدادی سرمایه‌گذار از طرف میراث فرهنگی برای این موضوع پیش‌قدم شده‌اند، اما هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم، چراکه سرمایه‌گذار برای خودش برنامه‌هایی دارد و عمدتاً می‌خواهند حمام را به‌صورت سفره‌خانه استفاده کنند درحالی‌که تصمیم ما این است که این حمام را با همان کاربری حمام اما با شرایط روز به بخش خصوصی واگذار کنیم.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای