قدم به قدم در محله های قدیمی و تاریخی تهران امروز یا طهران کهن. این روزا وقتی حرف از پایتخت وسط میاد، یک شهره خسته با نگاه‌های از نفس افتاده امیدوار، شلوغی و سروصدای ماشین، هوای پر از دود، سیاست و ساعت‌های کاری طولانی به ذهن‌مون میاد. اما کی می‌دونه پشت این چهره خسته چه اصالت و قدمتی پنهان شده؟ کی می‌دونه به جای ساختمون بلند سینماهای امروزی یه روزی شهر فرنگی بوده که بچه‌ها شوق دیدنش رو داشتند یا کنار ساختمونی که ما داریم روزمرگیم رو می‌گذرونیم، عمارتی قرار گرفته که یادگاره دوران خوش این کشوره.

گوشه به گوشه طهران خاطره است و قراره درباره همین خاطره‌ها و مکانی که راوی این قصه‌ها بوده صحبت کنیم. از این شلوغی‌ها فاصله بگیریم و از نقطه‌ای که ایستادیم یعنی قرن ۱۴۰۰ بریم به سال‌های پیش. روزهایی که دل مردم خوش بود و نزدیکای عید بوی نوروز با عمو فیروز میومد. با سفربازی همراه باشید تا قسمت‌هایی از تهران رو بشناسید که شاید حتی یک بار هم به گوش‌تون نخورده.

سفربازی-نمایی از محله عودلاجان

نمایی از محله عودلاجان

گذر در عودلاجان، قدم در قدیمی‌ترین محله تاریخی تهران

شاید اسم عودلاجان به گوش‌تون خورده باشه، اما تاریخچه غنیش رو خیلی‌ها نمی‌دونن. عنوان عودلاجان به معنای جای تقسیم آبه و در گذشته محل سکونت کلیمی‌ها و زرتشتیان بوده. این محله زیبا با خونه‌های خشتی به خاطر بناهای تاریخی که در دلش نهفته است مهم شده. از هر طرف به این محل بری می‌تونی سری هم به شاه عبدالعظیم قدیم، پامنار و ناصر خسرو بزنی. عودلاجانی که این روزا دیگه جانی برای زندگی تو تهران نداره، از مناطق اعیان‌نشین پایتخت در دوره قاجار بوده‌ و کاخ گلستان، خانه مدرس، عمارت مسعودیه، سرای کاظمی، حمام نواب و باغ‌های سرسبز مثل باغ ملک‌الشعرای بهار در خودش جا داده.

این محل تا اواسط دوره پهلوی هم اعتباری برای خودش داشته. بعد از گسترش بازار، عودلاجان رفته رفته بافت قدیمیش رو از دست داد و این محله اعیان‌نشین عمدتاً تبدیل به انباری برای کسبه بازار شده. شکوه این منطقه به قدری زیاد بوده که بعد از این هم سال هنوز به صورت کامل از بین نرفته و می‌تونید در روزها یک سری به این منطقه بزنید.

آدرس: تهران،بازار،خیابان مصطفی خمینی، خیابان سرپولک، خیابان پانزده خرداد

سفربازی-نمایی از محله لاله‌زار قدیم

نمایی از محله لاله‌زار قدیم

رزرو هتل در تهران

لاله زار، خیابان نور و روشنی محله قدیمی تهران 

این محل که امروزه تبدیل به مکانی برای فروش وسایل برقی شده، یک روزی میعادگاه عاشقان برای قرارهای سینمایی بوده. عمده سینماهای تهران در خیابان لاله‌زار قرار گرفتند و گراند هتل از اولین هتل‌های ساخته شده تهران، کاباره مولن‌روژ، کافه پارس در این محل واقع شدند. داستان احداث لاله‌زار معروف برمی‌گرده به زمانی که ناصرالدین شاه از سفر به فرنگستان بر می‌گرده. این شاه قجری دلش می‌خواسته «شانزه‌لیزه پاریس» رو در تهران به عنوان دارالخلافه تاسیس کنه و برای همین دستور می‌ده از میان باغ مصفای لاله‌زار این خیابان رو بکشند. هنوز که هنوز این خیابون بوی روزهای قدیم طهران رو می‌ده. روزهایی که نماده فرهنگ، هنر و مد تهران بوده.

این خیابان با لاله‌های زیباش از میدون توپخانه شروع می‌شه و به شمال انقلاب می‌رسه. با اینکه تمام مکان‌هایی که نام بردیم به علت بازسازی نشدن، در دست فراموشی سپرده شدن اما قدم زدن در این محل و دیدن همین بافت‌های قدیمی شما رو از این روزهای تهران خلاص می‌کنه و می‌بره به روزهایی که دغدغه همه بدو بدو شهر فرنگه، بوده.

آدرس لاله‌زار: تهران، فردوسی، خیابان سعدی جنوبی، خیابان علیپور 

سفربازی-سر در باغ ملی

نمایی از سر در باغ ملی

سر در باغ ملی، نماد شکوه ایرانی در محله قدیمی سی تیر تهران

از بین خیابان خمینی با تمام شلوغی‌ها که بگذریم، وقتی از کنار در باغ ملی که رد می‌شیم نگاه‌مون خیره می‌شه به سمتش. این دروازه برای میدان مشقی بوده که زمان فتحعلی شاه قاجار احداث می‌شه. میدان مشق از بزرگ‌ترین میدان‌های نظامی در تهران در اختیار قشون شاهنشاهی قرار داشته. نام طرح احداث باغ ملی بعد از ساخت میدون نقش به عنوان اولین باغ بزرگ ملی برنامه‌ریزی می‌شه و برای همین دروازه مشق به نام سردر باغ ملی تغییر پیدا می‌کنه. البته که باغ ملی هم بیشتر از چند سال دوام نمیاره. داخل این مجموعه الان نه میدون مشقی باقی مونده و نه خبری از قشون شاهنشاهیه. امروزه کتابخانه ملی، موزه ایران باستان و ساختمان وزارت امور خارجه در داخل مجموعه که سردر باغ ملی قرار گرفته، واقع شده.

خیابان سی‌تیر در نزدیکی سر در باغ ملی با سنگفرش‌هاش جانی دوباره به شهر بخشیده. می‌تونید بعد از تماشای این در از بین این خیابون رد بشید و یاد روزگاران کهن رو زنده کنید.

آدرس سردر باغ ملی: خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر 

سفربازی-محله سنگلج

نمایی از محله سنگلج در تهران

سنگلج قدیمی‌ترین محله ناصری تهران

سَنگِلَج از محله‌های کهن تهران در نزدیک محله ارگ درون حصار شاه‌طهماسبی قرار گرفته. اگه اهل تئاتر باشید می‌دونید که نام یکی از سالن‌های قدیمی تئاتر سنگلج  بوده که در این محل واقع شده و همچنان دایره.

دروازه قزوین قدیم، بازارچه قوام‌الدوله، تکیه قورخانه،گذرگاه‌های معروف مثل گذر تقی‌خان، گذر شریف‌الدوله، گذر مستوفی‌الممالک و گذر در کنار حمام‌های بزرگ قدیمی با خزینه‌ها و حوض‌های بزرگ در سنگلج وجود داشتند. خانه مستوفی الممالک، خانه پدری محمود حسابی و بازارچه قوام هنوز از دیدنی‌های منطقه به حساب میان.

قسمتی از این منطقه تخریب شده، اما بافتی ازش به جا مونده که می‌تونین در زمان‌های مناسب برید و از نزدیک تماشا کنید. به صورت کلی در زمان رضاشاه به علت شروع جنگ جهانی دوم و ورود سربازان به این محله، تبدیل به مکانی خوفناک شد. 

آدرس سَنگِلَج: تهران، سنگلج، خیابان وحدت اسلامی

نزدیک‌ترین اقامتگاه‌ها به محله‌های تاریخی و دیدنی تهران

اگر اهل تهران نیستید و به پایتخت سفر کردید، بازدید محله‌های قدیمی را در لیست سفرتون قرار بدین و با طهران قدیم و روزگارانی که این شهر داشته آشنا بشید. سفربازی مثل همیشه نزدیک‌ترین اقامتگاه‌ها رو به این مراکز تاریخی تهران داره که می‌تونین با توجه به بودجه و سلیقه‌تون به راحتی در سریع‌ترین زمان انتخاب و رزرو کنید.

سفربازی-هتل مارلیک تهران

هتل مارلیک تهران

هتل مارلیک تهران

این هتل سه ستاره در قلب تهران و در خیابان مفتح واقع شده و شما می‌تونین فضای زیبا  قدیمی شهر رو ببینین. هتل مارلیک تهران با قابلیت پذیرش ۲۴ ساعته آماده خدمات‌رسانی به همه مسافرانه و قابلیت‌های متفاوتی داره. تمام اتاق‌های هتل طبق استانداردهای جهانی ساخته شدن و امکاناتی نظیر رستوران، کافی‌شاپ، سالن کنفرانس، خدمات باربری، پارکینگ اختصاصی و فروشگاه رو داره.

آدرس هتل مارلیک تهران: خیابان دکتر مفتح، نبش چهار راه سمیه پلاک ۲۱

سفربازی-هتل آرمان تهران

هتل آرمان تهران

هتل آرمان تهران 

این هتل در خیابان سعدی جنوبی قرار گرفته و در نزدیکی محله‌های قدیمی تهرانه. همچنین به ایستگاه مترو و اتوبوس بسیار نزدیکه. هزینه اقامت در هتل آرمان بسیار مقرون به صرفه است. شما می‌تونین در فضایی آروم با امکانات کافی و کم‌ترین هزینه در شهر اقامت داشته باشین.

آدرس هتل آرمان: تهران، خیابان ملت کوچه بانک صادرات

سفربازی-هتل بزرگ فردوسی

هتل بزرگ فردوسی تهران

هتل بزرگ فردوسی

این هتل بین المللی فردوسی امکانات فراوانی داره که هر سلیقه ای رو پوشش میده.در موقعیت جغرافیایی این هتل دقیقا در بافت تاریخی و قدیمی تهرانه و اطرافش رو موزه‌ها و محله‌های قدیمی تهران احاطه کرده. این هتل رستوران‌های متفاوتی داره و طعمش غذاهاش شماره رو می‌بره به دهه چهل. 

آدرس: تهران، ابتدای خیابان فردوسی جنوبی، خیابان کوشک مصری جنب کاخ وزارت خارجه پلاک ۲۴

 

سفری به شهر تاریخی طهران

تهران محله‌های قدیمی زیاد داره. یک سری از این محله‌ها تخریب شدن و جز چند خونه قدیمی چیزی ازشون باقی نمونده. خیلی‌ها هم مثل عودلاجان بافت قدیمی خودش رو حفظ کرده و نفس‌های پایانیش رو می‌کشه. محله‌‌هایی همچون دربند و بازار تجریش مثل قدیم پر از رهگذره و زندگی جریان داره. اگه ساکن تهران هستید یا مقصدتون برای سفر تهرانه بازدید از محل‌های قدیمی تهران رو فراموش نکنین. 

 

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۳۳ رای