دسترسی سریع

وقتی صحبت از خلیج‌فارس میشه اولین چیزی که به ذهنتون می‌رسه چیه؟ یه نیلگون بی‌انتها؟ صدای موج‌های خروشان؟ ساحل زیبا؟ جزیره‌های بی‌نظیر؟ واقعا به چه چیزی از این بخش شگفت‌انگیز دنیا فکر می‎‌کنید و دلتون قنج میره از ایرانی بودنتون؟ خود من، وقتی صحبت از خلیج‌فارس میشه، یاد غیرت می‌افتم. نمی‌دونم چرا همیشه حس می‌کنم این آبی بی‌انتهای جنوب کشور نشسته و حواسش هست کسی نگاه چپ بهمون نکنه. درست مثل یه بزرگ، که همه ازش می‌ترسن و خیلیا هم دوست دارن اونو به نام خودشون بزنن. از اون بزرگای فامیلی که هر دفعه یکی دوست داره بگه، فلانی به من نگاه کرد، فلانی با من حرف زد، فلانی به من عیدی داد و فلانی اصلا گفت، من فقط و فقط از دسته فامیل شما حساب میشم؛ ولی خوب همه می‌دونن، خلیج‌فارس اون بزرگیه که سال‌هاست ایرانی بودنش واسه همه ثابت شده و این حرفای صدمن‌یه‌غازی هم که هر چند وقت یه‌بار به گوش می‌رسه، جز وز‌وزی بیش نیستن. روز خلیج‌فارس برای ما یادآور تولد یه بی‌انتهاییه که یه گوشه‌ی این سرزمین نشسته و حواسش به همه‌ی ما هست.

توی این متن از مجله گردشگری سفربازی، اول از همه درباره‌ی روز خلیج‌فارس باهاتون صحبت می‌کنم. در ادامه، براتون از جاهای دیدنی و ۱۷ تا جزیره‌ی زیبای این آب‌های بی‌مانند می‌نویسم و در انتها براتون میگم چرا باید بیشتر از این حرفا، حواسمون به روز خلیج‌فارس باشه. راستی، شما تاحالا به خلیج‌فارس سفر کردین؟ به نظرتون کدوم جزیره‌هاش از همه زیباتره و چی باعث شده این اسم تو ذهن شما هک بشه؟ خوشحال میشیم برامون بنویسید.

سفربازی - خلیج نیلگون فارس

خلیج نیلگون فارس

اوج‌گیری قوم‌گرایی عربی و ممنوع شدن استفاده از نام خلیج‌فارس

بر اساس کتاب اسناد نام “خلیج‌فارس، میراثی کهن و جاودان” تا سال ۱۹۵۸ کاربرد مستمر نام خلیج فارس در هیچ زبانی و فرهنگی در جهان به چالش کشیده نشده بود، تا اینکه بدنبال اوج‌گیری قوم‌گرایی عربی، اتحادیه عرب از سال ۱۹۶۴ اسم خلیج‌فارس رو برای عرب‌زبان‌ها، ممنوع کرد. توی ایران، رسانه‌های گروهی تا سال ۱۳۸۱ در این مورد تقریباً سکوت کرده بودن و مطبوعات حاضر نبودن تحقیقات دفاع از نام خلیج‌فارس رو چاپ کنن. اون چیزی که منتشر شد، چند تا جلد اطلس و دو تا جلد کتاب در تیراژ خیلی کم بود که دایره کاربرد اون از چند تا کتابخونه و استاد دانشگاه، فراتر نمی‌رفت. اما از سال ۱۳۸۱ با اومدن وب‌سایت و وبلاگ‌های فارسی، رسانه‌های گروهی از انحصار خارج شد و وضعیت تغییر کرد و اولین وبلاگ‌ها و پژوهش‌ها در دفاع از نام خلیج‌فارس منتشر شد. موجی درست شد که محافل رسمی مجبور به دنباله‌روی از این موج شدن.

سفربازی - بندر تاریخی لافت و خلیج تا ابد فارس

بندر تاریخی لافت و خلیج تا ابد فارس – عکس از maryam

زمانی که بخش آگاه جامعه اومد و از این نام حمایت کرد

از ابتدای دهه ۱۳۷۰ که تلویزیون‌های ماهواره توی کشور رایج شد، بخش آگاه جامعه فرهنگی و کوشندگان مسائل اجتماعی و فرهنگی متوجه شدن که تلویزیون‌های خبری عربی و رسانه‌های گروهی کشورهای عربی، حتی توی بخش‌های غیرعربی و بخصوص انگلیسی، تحریف اسم خلیج‌فارس رو به شکلی خیلی وسیع انجام می‌دن. با توجه به حقانیت و کاربرد مستمر تاریخی این اسم توی همه زبان‌ها و زمان‌ها و در جهت مقابله با تحریف‌گران و یادآوری اهمیت پاسداری از این نام کهن، طرفداران این میراث گران‌بها اقدامات خودشون رو از سال ۱۳۸۰ در دفاع از اون، یکپارچه‌تر و منسجم‌تر کردن و راهکارهای حفاظت از اسم خلیج‌فارس رو در جلسات و سمینارهای متعدد به اطلاع مقامات رسوندن.

سفربازی - ساحل هرمزگان

ساحل هرمزگان

چه اتفاقی باعث شد، روز خلیج‌فارس به تقویم اضافه بشه؟

بعد از تحریف اسم خلیج‌فارس توی اطلس مشهور جهانی، به نام نشنال جئوگرافیک که از سال تأسیس ۱۸۸۸ همیشه اسم خلیج‌فارس رو بکار برده بود، برای اولین بار توی نسخه‌ی جدید در آبان سال ۱۳۸۳، اسم جدیدی رو در کنار اسم بین‌المللی خلیج‌فارس قرار داد.

خشم و اعتراض عمومی در بین فعالان اجتماعی و فرهنگی داخل و خارج، نسبت به این تحریف غیرعلمی زیاد شد. بعد از ارسال هزاران ایمیل و نامه اعتراضی و یه طومار اینترنتی (پتیشن) با بیشتر از ۱۲۰ هزار امضاء به این مؤسسهر، مدیر مؤسسه مشهور آمریکایی ضمن عذرخواهی از ملت ایران، قول داد اشتباه خودش رو جبران کنه. این پیروزی نشون داد که با اتحاد میشه کارهای بزرگ کرد و از تخریب و جعل هویت یه ملت بزرگ، جلوگیری کرد. رسانه‌های گروهی عربی، به‌طور بی‌سابقه‌ای خبر رو بدون تفسیر اما بعضی با تمسخر و بعضی با نوعی تکریم نسبت به کار، منعکس کردن.

قدس العربی به قلم عبدالباری عطوان مفسر مشهور جهان عرب نوشت: «عرب‌ها برای مشروع‌ترین حقانیت‌های خود قادر نیستند چنین موج همبستگی ایجاد کنند که ایرانی‌ها برای یک نام انجام دادند».

بعد از این تحولات، یکی از اقدامات دولت وقت، برای پاسداری از میراث فرهنگی و معنوی خلیج‌فارس، موافقت با اضافه شدن روز خلیج‌فارس به تقویم رسمی کشور بود.

سفربازی - قایق های تفریحی

قایق های تفریحی

چه اقداماتی برای نامگذاری این روز با نام، روز خلیج‌فارس انجام شد؟

نام‌گذاری روز خلیج‌فارس یه روند چندین ساله داشت. با توجه به بررسی اسناد در رابطه با نام‌گذاری روز خلیج‌فارس، بعد از مشاهده اراده قاطع عمومی جامعه و حرکت اعتراضی عمومی آبان ۱۳۸۳، رسانه‌های فارسی و مردم و وبلاگ‌نویسای داخل و خارج علیه مجله‌ی نشنال جئوگرافی و انتقاد از سکوت مقامات رسمی، دولت وارد عرصه شد و اقداماتی رو انجام داد. مثلا اینکه، بعد از جلسات متعدد برای بررسی عوارض مثبت و منفی، سرانجام با این نام‌گذاری‌ها موافقت شد.

سفربازی - هرمز

هرمز سرخ

فتح هرمز در دهم اردیبهشت روز خلیج‌فارس رو رقم زد

۲۱ آوریل سال ۱۶۲۲ ایل قشقایی به رهبری امام قلی‌خان، فتح هرمز (۱۶۲۲) رو با موفقیت انجام داد و جزیره رو از بزرگترین امپراتور قرن، پس گرفت و جایگاه خودش رو توی جهان تو فهرست ابرقدرت‌های قرن شونزدهم، ثبت کرد. انگلیسی‌ها هم ۴ تا کشتی خودشون رو با خدمه‌ی فنی، در اختیار ارتش امام قلی‌خان گذاشتن.

آلبوکرک (پرتغالی) اعتقاد داشت هرکشوری که سه نقطه مالاگا- عدن و هرمز رو در اختیار داشته باشف بر تجارت دنیا حاکمه. اهمیت هرمز انقدر بود که استعمارگرای انگلیسی رو هم به طمع انداخته بود. به خاطر شکایت‌های ایرانیای گمبرون از بی‌ادبی‌های پرتغالی‌ها، سپاه ایران قصد تنبیه پرتغالی‌ها در خلیج‌فارس رو داشت و نه تنها جزیره هرمز رو آزاد کرد که این مقدمه‌ای شد که پرتغالی‌ها تا مومباسا درکنیا عقب‌نشینی کنن. این شکست، شکست‌های پشت سر هم پرتغال در شرق آفریقا رو بدنبال داشت و با حمایت پادشاه‌‌های ایران، امام مسقط موفق شد قلعه عظیم مومباسا رو توی جنگ خونینی که به جنگ صلیبی مومباسا معروفه، تصرف کنه.

ایران تا سال ۱۸۲۰ پرچمدار تمام خلیج‌فارس و دریای عمان و بحر فارس (مکران) شد. انگلیسی‌ها از شکست پرتغال خوشحال بودن، به قدرت ایران اعتراف داشتن و ایران رو تنها رقیب قدرتمند عثمانی‌ها می‌دونستن. توی عهدنامه‌ی مجمل ۱۸۰۹ و عهدنامه مفصل ۱۸۱۲ حاکمیت ایران رو بر کل خلیج‌فارس به رسمیت شناختن در حالیکه که انگلیس خودش به عنوان ابرقدرت جهان ظهور حضور داشت.

حالا که متوجه شدید چقدر برای این میراث ملی زحمت کشیده شده و چه خون‌هایی براش داده شده، لازمه که با خلیج‌فارس بیشتر آشنا بشید.

سفربازی - موقعیت جغرافیایی خلیج فارس

موقعیت جغرافیایی خلیج فارس

بررسی خلیج همیشه فارس از نگاه جایگاه و موقعیت جغرافیایی

خلیج فارس (شاخاب پارس یا دریای پارس)، نام آبراهی پراهمیت در آسیای غربی و منطقه خاورمیانه‌اس که در امتداد دریای عمان و بین ایران و شبه‌جزیره‌ی عربستان قرار داره. مساحت خلیج فارس ۲۳۷٬۴۷۳ کیلومتر مربعه، طولش حدود ۹۰۰ کیلومتر و عرض متوسطش هم ۲۵۰ کیلومتره و بعد از خلیج مکزیک و خلیج هادسون، سومین خلیج بزرگ جهان به‌شمار میره. عمق خلیج فارس در عمیق‌ترین نقطه، حدوداً ۹۰ متره.

خلیج‌فارس از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند و دریای عرب راه داره و از غرب به دلتای رودخونه اروندرود، که حاصل پیوند دو تا رودخونه دجله و فرات و پیوستن رود کارون به اوناست، ختم می‌شه.

هشت تا کشور در اطراف خلیج فارس قرار دارن. کشورهای ایران، عمان، عراق، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر و بحرین در کناره خلیج فارس هستن. سواحل شمالی خلیج فارس تماماً در جغرافیای سیاسی ایرانه. به خاطر وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیج‌فارس و سواحل اون، این آبراهه در سطح بین‌المللی، منطقه‌ای مهم و راهبردی بشمار میاد.

اسم تاریخی این پهنه‌ی آبی، همواره با نام‌های سرزمین ایران پیوند داشته و توی زبان‌های مختلف، ترجمه یا معادل «خلیج فارس، بحر فارس و دریای پارس» بوده. همینطور، توی تمام سازمان‌های بین‌المللی اسم رسمی، خلیج فارسه. سازمان آب‌نگاری بین‌المللی از اسم خلیج ایران، که اون رو معادل خلیج فارس می‌دونه، برای این خلیج استفاده می‌کنه.

خلیج‌فارس، از شمال و شمال شرق به ایران، از شمال غرب به عراق و کویت، از غرب به عربستان، از جنوب غرب به بحرین و قطر، از جنوب به امارات و از جنوب شرق به عمان متصله. خلیج فارس دارای مناطق ماهی‌گیری فراوون، آب‌سنگ‌های پهناور (عمدتاً صخره‌ای و گاهی مرجانی) و صدف‌های مروارید زیاده؛ اما بوم‌شناسی اون به‌دلیل صنعتی شدن و نشت نفت، آسیب دیده.

خلیج فارس در حوضه خلیج فارسه که منشأ نوزیستی داره و مربوط به فرورانش صفحه عربستان در زیر رشته‌کوه زاگرسه. آبگیری کنونی این حوضه، ۱۵۰۰۰ سال پیش به‌دلیل بالا اومدن سطح آب دریاها از عقب‌نشینی یخچالی هولوسن شروع شد.

سفربازی - لنج های خلیج فارس

لنج های خلیج فارس

از ابتدای ابتدا، چه تغییری در اکوسیستم باعث به وجود اومدن خلیج‌فارس شد؟

زمین‌شناسا معتقدن که در حدود پانصد هزار سال پیش، صورت نخستین خلیج فارس در کنار دشت‌های جنوبی ایران تشکیل شد و به مرور زمان، بر اثر تغییر در ساختار درونی و بیرونی زمین، شکل ثابت الانی رو به خودش گرفت. خلیج‌فارس در ابتدا، خیلی پهناور بوده به‌طوری‌که تا اواخر دوره سوم زمین‌شناسی، بیشتر جلگه‌های برازجان، بهبهان و خوزستان ایران تا کوه‌های زاگرس زیر آب بودن.

از آخرین تغییرات خلیج‌فارس این بوده که این خلیج، طی دوران آخرین عصر یخبندان (حدود ۷۰ تا ۱۱ هزار سال پیش) که آب‌وهوای زمین، سردتر بوده و یخسازهای قطبی و یخچال‌های کوهستانی، گسترش پیدا کرده بودن و در نتیجه، به‌دلیل جذب آب اقیانوس‌ها به یخسارهای قطبی و گسترش اونا، آب اقیانوس‌ها و دریاها طی این دوران، پایین رفته (به‌طور میانگین ۱۲۰ متر). توی این مدت، جایی که امروزه با نام خلیج‌فارس می‌شناسیم، وجود نداشته و به‌صورت گودالی بسیار بزرگ بوده که رودخونه‌ی پهناور اروندرود به اون می‌ریخته و در عمیق‌ترین بخش‌های اون، دریاچه‌ها و برکه‌هایی وجود داشته‌.

بعضی بررسی‌ها نشون می‌ده که احتمالاً تمدنی در اون مناطق شکل گرفته، که با ورود و بالا اومدن سطح آب توی خلیج فارس، بقایای اون به زیر آب رفته.

بعد از پایان آخرین عصر یخبندان، در حدود ۱۱ هزار سال پیش و ذوب‌شدن یخ‌های قطبی و بالا اومدن آب اقیانوس‌ها و دریاهای آزاد، سطح دریای عمان هم بالا اومده و از طریق تنگه هرمز، آب به درون گودال بسیار بزرگی که امروزه با نام خلیج‌فارس می‌شناسیم جاری شده و به‌تدریج، به شکلی که امروز می‌بینیم دراومده. گمانه‌زنی‌هایی وجود داره که بعد از خروج انسان خردمند از آفریقا در حدود ۷۰ هزار سال پیش، بستر خلیج‌فارس محل شکل‌گیری تمدن یا تمدن‌هایی بوده که بعد از پایان عصر یخبندان، آثار اون به زیر آب رفته.

حالا که به خوبی با گذشته و حال خلیج‌فارس آشنا شدید، بهتره بریم سراغ جاهای دیدنی این خلیج تا متوجه بشید اگه به این آبی بی‌کران سفر کردید، باید منتظر دیدن چه زیبایی‌هایی باشید.

سفربازی - جزیره ابوموسی

جزیره ابوموسی

روز خلیج‌فارس، سری به ابوموسی بزن

جزیره‌ی ابوموسی، یکی از جزایر ایرانی خلیج فارس و البته یکی از جزایر دیدنی خلیج فارسه که در جنوب این خلیج قرارگرفته و بخشی از استان ‏هرمزگان محسوب می‌شه. استان هرمزگان چهارده جزیره داره که ابوموسی یکی از اوناست.

این ‏جزیره زیبا که ۱۲ کیلومتر مربع مساحت داره، در دوره امپراتوری‌های بزرگ ایرانی یعنی امپراتوری عیلامی، ‏امپراتوری ماد، امپراتوری هخامنشی، امپراتوری اشکانی و امپراتوری ساسانی تحت حاکمیت ایران بوده. ‏اگرچه این جزیره مدتی در اشغال انگلیس بود؛ اما به ایران برگردونده شد.

فاصله ابوموسی تا بندرعباس ۲۲ کیلومتره و ۷۵ کیلومتر هم با بندرلنگه فاصله داره. دلیل اهمیت این جزیره و جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک برای ایران، موقعیت استراتژیک ‏اوناست. موقعیتی که مالکیت بخش بزرگی از جنوب خلیج فارس رو به ایران می‌دهه و باعث می‌شه ایران ‏تسلط کافی بر تنگه هرمز داشته باشه. تنگه‌ای که به دلیل داشتن عمق زیاد، تنها جاییه که نفتکش‌ها و ‏کشتی‌های بزرگ جنگی می‌تونن از اون عبور کنن. البته که این جزیره محل صدور نفت، طلای سیاه هم ‏هست، چون که نفتکش‌ها از اون رد میشن.‏

سفربازی - جزیره خارک

جزیره خارک

روز خلیج‌فارس رو در جزیره خارک جشن بگیر

جزیره خارک یکی از جزایر خلیج فارسه. این جزیره در تقسیمات کشوری در حوزه استان بوشهر قرار می‌گیره. این جزیره مهم از جنس مرجانه و تمام وسعت و مساحتش محدود می‌شه به ۸ کیلومترمربع در ۴ کیلومترمربع. با این حال این جزیره مستطیلی شکل و کوچیک از لحاظ تجاری، اقتصادی، نظامی و تاریخی، از اهمیت به سزایی برخورداره.

قرن‌ها و قرن‌ها دو حرف ک و گ مورد بدخوانی قرار گرفتن و اصل خیلی از نام‌ها نامشخص باقی مونده. خارک یا خارگ هم از این قاعده و اشکال به دور نبوده. خیلی از افراد بومی و محلی توی این منطقه، شهر و جزیره خارک رو خارگ تلفظ می‌کنن. در بسیاری از منابع هم نام خارک و خارگ هر دو اومده. حتی در منابع و نقشه‌‌های اروپایی هم دو تلفظ Khark و Kharg هر دو ذکر شدن؛ بنابراین نمیشه به طور دقیق ادعا کرد که مدام یکی از این دو تا تلفظ صحیحه. اما اونچه مسلمه تلفظ خارک بیشتر به گوش آشناست.

جزیره خارک سراسر از انواع و اقسام فسیل‌ها و همچنین باقی‌مونده‌هایی از اندام انواع مرجان‌ها و دوکفه‌ای‌ها و سایر جانورای آبزی و نرمتان در ترکیبی با ذرات ماسه، شکل گرفته. شاید باورش دشوار باشه؛ اما بر اساس گزارش زمین‌شناسان، تنها قشر نازکی از خاک این جزیره (ضخامتی در حول و حوش ۲۰ سانتی‌متر تا ۵ متر) چگالی‌اش به حدود ۱٫۵ می‌رسه و نسبت به سایر بخش‌های جزیره سخت‌تره؛ اما لایه‌های زیرین اون به مراتب نرم‌تره و در مقابل جریان آب، هیچ مقاومت خاصی از خودشون نشون نمیدن. همین موضوع باعث شده که آب و باد بتونن لایه‌های زیرین رو از بین ببرن و باعث سقوط و متلاشی شدن لایه سطحی خاک بشن.

زمانی که لایه‌های سطحی کنار زده شدن، گنجینه‌ای از آثار و نگاره‌های باستانی سر از خاک بیرون آوردن. این آثار و نگاره‌ها اطلاعات بسیار سودمندی در مورد گذشته دادن. با این حال سیر تغییر و تبدیل‌های بی‌پایان در جزیره خارک همچنان ادامه داره و ممکنه چیزهای شگرف بیشتری از دل خاک به بیرون راه پیدا کنه.

سفربازی - جزیره هندورابی

جزیره هندورابی

روز خلیج فارس، تو جزیره هندروابی، یه ماهی بزن تو رگ

سفر به جزیره‌های منزوی و بکر، می‌تونه گردشی بسیار دلنشین و جذاب برای علاقه‌مندان به طبیعت‌گردی باشه. ایران هم جزیره‌های خلوت و کوچیکی داره؛ از جمله اونا میشه به جزیره هندورابی اشاره کرد که می‌تونه مقصد گردشگری فوق‌العاده‌ای برای شما باشه.

هندورابی از توابع بخش کیش شهرستان بندر لنگه استان هرمزگان به شمار می‌ره. این جزیره حدود ۲۳ کیلومتر مربع مساحت داره و ارتفاعش از سطح دریا در بالاترین نقطه، به حدود ۴۵ متر می‌رسه؛ هیچ‌گونه بلندی و کوهی توی این جزیره مشاهده نمی‌شه و سطح اون کاملا همواره.

درون جزیره، روستایی به نام هندورابی وجود داره. اکثر ساکنان روستای هندورابی به زبان عربی صحبت می‌کنن؛ اما افرادی هستن که به فارسی تسلط دارن و در صورتی که به راهنمایی نیاز داشتید، می‌تونید از اونا کمک بگیرید.

ظاهر روستا، سنتیه و خونه‌های اونا از مرجان، سنگ و گچ ساخته شده و نمایی سفیدرنگ دارن. در نزدیکی روستای هندورابی هم دو روستای تاریخی «الدورات» و «الصراه» قرار دارن که در روزگار قدیم، پایگاه پرتغالی‌ها بودن.

رزرو انواع اقامتگاه های هرمزگان

سفربازی - قشم

جزیره قشم

روز خلیج‌فارس، برای خرید، سری به جزیره قشم بزن

جزیره قشم، نگین زیبای خلیج فارس مجموعه‌ای از سواحل صخره‌ای، ماسه‌ای و شنی و گلی رو در خودش جای داده. گستردگی آثار تاریخی،‌ فرهنگی و باستانی، در کنار میراث ارزشمند زمین‌شناختی، ‌این جزیره رو به تنها ژئوپارک ایران و منطقه خاورمیانه تبدیل کرده.

در سفر به قشم، با پهنه گسترده‌ای از زیبایی‌های بی‌انتها روبه‌رو هستید. خودتون رو برای تجربه‌ای بسیار لذت‌بخش و بی‌تکرار، آماده کنید. جزیره قشم علاوه بر جاذبه‌های فراوون، غذاهای عالی و محلی خوش‌طعم و بازارهای محلی و مدرن جالب توجهی هم داره.

مردم جزیره قشم به کار صیادی و نخل‌داری مشغول هستن، به همین دلیل انواع ماهی و میگو و خرماها از بهترین سوغات‌ها در این منطقه‌اس. در کنار این محصولات، نان‌های قشم، انواع ادویه‌های محلی، کیک هلر(نوعی کیک اسفنجی) و شیرینی مسقطی قشم، از دیگر سوغات‌های خوراکی این جزیره به شمار می‌ره.

انواع صنایع‌دستی و تولید پوشاک محلی از پارچه‌های سنتی قشم،‌ توی این جزیره، رونق فراوون داره و می‌تونید اونا رو به‌عنوان سوغات قشم تهیه کنید. انواع زیورآلات و وسایل تزیینی با صدف، گوش‌ماهی، مرجان، حلزون و سنگ‌های دریایی، وسایل تولیدی با حصیر و برگ نخل و لباس‌های محلی رو می‌تونید از بازارهای شهر تهیه کنید.

 

سفربازی - خاک های رنگی رنگی هرمز

خاک های رنگی رنگی هرمز

روز خلیج‌فارس، روی فرش خاکی جزیره هرمز دراز بکشید

جزیره هرمز یکی از زیباترین جزیره‌های ایران در خلیج فارسه که سراسر اون رو جاذبه‌های طبیعی و تاریخی پر کرده. این جزیره یکی از معدود نقاط بومی در کشوره که به گردشگران اجازه ورود با وسیله نقلیه داده نمی‌شه و به همین دلیل، طبیعت این جزیره بسیار بکر و دست نخورده باقی مونده.

برای بازدید از جاهای دیدنی هرمز باید سوار بر موتورهای سه چرخ محلیان این جزیره بشید یا با پای پیاده، گشت‌وگذار در جزیره هرمز رو آغاز کنید. زیباترین سواحل بکر خلیج فارس با خاک‌های رنگارنگ توی این جزیره به چشم می‌خورن و علاقه‌مندان به طبیعت‌گردی در بازدید از جزیره هرمز توی این سواحل، اتراق می‌کنن.

فرش خاکی هرمز به‌عنوان نشانه‌ای از فرهنگ و تمدن این جزیره و با استفاده از نشانه‌های طبیعی ارزشمند در جزیره هرمز به دست هنرمندان خوش ذوق برپا شده. برای طراحی فرش خاکی هرمز از انواع خاک‌های رنگی موجود در این جزیره مثل خاک‌های سرمه، سرخ، آهک، سبز و دیگر خاک‌های رنگی استفاده کردن.

رزرو انواع اقامتگاه های هرمز

سفربازی - جزیره لاوان

جزیره لاوان

روز خلیج‌فارس به جزیره لاوان برو و زیست‌بوم لاک‌پشت‌ها رو ببین

لاوان جزیره‌ای به مساحت ۸۱ کیلومتر مربع، با جمعیت تقریبی ۲۰۰۰ نفره. این جزیره، سومین جزیره‌ بزرگ استان هرمزگان، پس از قشم و کیش محسوب می‌شه. لاوان بین بندر مقام، جزیره‌ شیدور (مارو) و ساحل نخیلوه در آب‌های خلیج فارس قرار داره.

طبیعت بکر و دست‌نخورده در مجاورت دریا، منظره‌ای شگرف رو رقم زده. هوای لاوان گرم و مرطوب و خاک اون حاصلخیزه؛ گرچه به‌دلیل پایین بودن میانگین بارش سالانه (۵۰ میلی لیتر) امکان کشاورزی وجود نداره.

گونه‌های حیات وحش در لاوان تنوع بالایی ندارن؛ اما یکی از زیباترین جاذبه‌های حیات وحش جزیره، تخم‌گذاری لاک‌پشت‌های پوزه‌عقابی و سبز از اواسط اسفند تا اوایل مرداد در سواحل زیبای لاوانه. در طبیعت لاوان، گوسفندان وحشی دیده می‌شن و جبیر (نوعی آهو) از دیگر گونه‌های حیات وحش در منطقه‌اس.

بازار لاوان محیطی بسیار متنوع و مناسب برای دسترسی به صنایع دستی جنوبه. در این بازار هم مانند بسیاری از جزایر دیگه هرمزگان، انواع صنایع‌دستی حصیری، ظروف سفالی، صنایع‌دستی دریایی و انواع لباس‌های سنتی جنوب که هنر دست مردم محلی و بومی منطقه‌اس، یافت می‌شه.

سفربازی - جزیره کیش

جزیره کیش

روز خلیج‌فارس توی جزیره کیش کلی مراسم برگزار میشه

جزیره کیش یکی از جزیره‌های خلیج فارس و از توابع بخش کیش شهرستان بندر لنگه در استان هرمزگانه که از شرق به تنگه هرمز، از جنوب به کشور امارات متحده عربی و از غرب به کشورهای بحرین و عربستان محدود می‌شه.

بر اساس کتب تاریخی، جزیره کیش از دوران هخامنشیان و سپس اشکانیان و ساسانیان، بخشی از ایران بوده؛ اما در زمان گسترش اسلام توسط خلفای اموی تصرف می‌شه. تا اینکه در سال ۲۴۹ هجری قمری، یکی از اهالی ری بر خلیفه خروج می‌کنه و تمامی جزایر خلیج فارس از جمله کیش رو به ایران برمی‌گردونه. طبق شواهد و قراین، این جزیره مرجانی در عصر غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان و مغول، به‌عنوان مرکز بازرگانی خلیج فارس پررونق بوده.

بهترین زمان سفر به کیش رو از اوایل دی ماه تا اواخر فروردین می‌دونن. گردشگرای زیادی حتی در اردیبهشت ماه به کیش سفر می‌کنن؛ چراکه رطوبت هوا هنوز زیاد نشده و گاهی اوقات در طول شب، نسیم خنکی میاد و دمای آب دریا برای شنا همچنان مناسبه.

تفریح‌های آبی بخش جذاب و مهیج سفر به کیش رو تشکیل می‌دن و اگه به فعالیت‌هایی مثل جت اسکی، قایق‌های پدالی، غواصی، پاراسل و… علاقه‌مند هستید، می‌تونید به اسکله‌ تفریحی کیش سر بزنید و علاوه بر قدم زدن روی اسکله و دیدن آب زلال خلیج فارس و لذت‌بردن از ساحل ماسه‌ای و آرامش وصف‌ناپذیرش، می‌تونید از کلوپ‌های مختلف تفریح‌های آبی، کافه‌ها و رستوران‌های کنار اسکله هم نهایت استفاده رو ببرید.

رزرو انواع اقامتگاه های کیش

سفربازی - ساحل درک

ساحل درک

روز خلیج‌فارس رو در ساحل خواهر این خلیج، قدم بزن

ساحل درک، یکی از عجیب‌ترین و در عین حال شگفت‌انگیزترین نقاط ایران و حتی جهانه که دریا و کویر با هم ملاقات می‌کنن. این پارادوکس استثنایی، یکی از زیباترین سایت‌های گردشگری ایران رو ایجاد کرده. روستای درک که هم ساحل داره و هم کویر، چندان شناخته شده نیست و عده کمی با این نقطه شگفت‌انگیز ایران آشنایی دارن.

درک، تنها ساحل ایرانه که در کنار کویر واقع شده و در جهان فقط چند نقطه وجود داره که دارای ویژگی‌هایی مشابه با این ساحل دیدنیه. بیشتر اونا در آفریقا، جنوب استرالیا و غرب آسیا واقع شدن. بنابراین، لازمه در بین برنامه‌های ایرانگردی خودتون، حتما فرصتی رو برای بازدید از روستای درک، نقطه‌ای که صحرا به دریا دست دوستی داده، بگذارید. مطمئن باشید از دیدن ساحل درک، حیرت‌زده خواهید شد.

برای یه عاشق طبیعت، ایستادن بین تپه‌های شنی و تماشای همزمان کویر و اقیانوس، بدون شک تصویری فوق‌العاده و فراموش نشدنیه. طلوع و غروب خورشید این ساحل، در کنار نخلستان اون، شگفت‌انگیزه و آسمون رنگارنگی که در این لحظه‌ها ایجاد می‌شه، زیبایی این مکان بی‌نظیر رو دو چندان می‌کنه.

برای رسیدن به روستا و ساحل درک، لازمه که خود رو به بندر چابهار برسونید. مسیر خودتون به سمت غرب چابهار ( روستای زرآباد ) ادامه بدید. روستای درک، در واقع بین چابهار و بندرعباس، قرار گرفته و حدود ۱۳۵ کیلومتر با چابهار فاصله داره.

سفربازی - جزیره لارک

جزیره لارک

روز خلیج فارس به جزیره لارک برو و کوه‌های آتشفشانی رو ببین

جزیره لارک دارای ۷۷ کیلومتر مربع مساحته و در کنار جزایر قشم و هرمز قرار داره. این جزیره از کوه‌‌های آتشفشانی مخروطی‌شکل تشکیل شده و بلندترین نقطه‌ی اون ۱۳۸ متر از سطح دریا ارتفاع داره و بزرگ‌ترین قطر اون ۶٫۱۰ کیلومتره. فضای خلوت، پاکیزگی محیط و ساحل مناسب شنا عوامل جذب قشمی‌ها به لارکه. اگه می‌خواید مدتی در آرامش باشید و از طبیعت بکر لذت ببرید، حتما گذری به لارک داشته باشید.

از دو اسکله قشم میشه به لارک رسید. راه اول و مطمئن‌تر از اسکله ذاکری قشم با اتوبوس دریاییه و راه دوم با قایق‌های موتوری از اسکله دوحه قشم. فاصله دریایی از جزیره قشم تا لارک در حدود ۱۶ کیلومتره. همچنین می‌تونید با استفاده از قایق دربستی از سمت بندرعباس یا جزیره هرمز به لارک برید. البته باید به این نکته توجه داشت که این جزیره در موقعیت استراتژیک تنگه هرمز قرار داره، برای همین محل برگزاری مانورهای نظامیه. در صورتی که در منطقه قرار به برگزاری مانور نظامی باشه، هرگونه رفت‌و‌آمد به جزیره ممنوعه.

برای همین قبل از سفر به جزیره حتما در این خصوص، اطلاعات به‌روز رو از اسکله‌های بندرعباس یا قشم کسب کنید. هر برنامه مانور نظامی از چند روز قبل اطلاع‌رسانی می‌شه تا مشکلی در رفت‌وآمد مردم محلی و مسافرها به وجود نیاد.

از جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی جزیره لارک باید به قلعه پرتغالی‌ها اشاره کرد که در زمان صفویه و هنگام کنترل پرتغالی‌ها بر خلیج فارس ساخته شده. این قلعه از نظر تاریخی با قلعه پرتغالی‌های هرمز و قشم هم‌دوره‌اس. قلعه پرتغالی‌های لارک رو از ملات ساروج، سنگ‌های مرجانی و دریایی ساختن. این قلعه بعد از قلعه جزیره هرمز، بزرگ‌ترین قلعه پرتغالی‌ها در خلیج فارس به شمار میاد و به‌دلیل ستون‌های چوبی‌ پابرجا مونده.

سفربازی - جزیره سیری

جزیره سیری

روز خلیج‌فارس به جزیره سیری نرید چون ورود زنان بهش ممنوعه

این جزیره‌ای که ورود زنان به اون ممنوعه و ما می‌خوایم در موردش با شما صحبت کنیم، یکی از جزایر زیبای خلیج فارس در جنوب کشورمونه. جزیره‌ای که فاصله‌اش با بندر لنگه حدود ۷۶ کیلومتر و فاصله‌اش با جزیره ابوموسی حدود ۵۰ کیلومتره. در واقع باید بگم که این جزیره یکی از جزایر استان هرمزگان محسوب می‌شه و در نقشه با جزایر قشم و کیش یه مثلث رو تشکیل می‌ده و تقریبا از هر دو به یه اندازه فاصله داره.

جزیره سیری پوشش گیاهی بسیار ضعیفی داره و عملا در اون درختان و گیاهان زیادی وجود ندارن. اگه بخوایم دقیق‌تر بگیم، در جزیره سیری هرمزگان تعدادی درخت نخل وجود داره و به جز اونا، دیگه درخت و گیاه آنچنانی در این جزیره یافت نمی‌شه. البته خوبه این رو بدونید که توی این جزیره، تعدادی آهوی زیبا و همین طور تعدادی لاکپشت، مرغ دریایی و البته یه سری گربه زندگی می‌کنن.

این جزیره سواحل مرجانی بسیار زیبایی داره و سواحلش بسیار بکر و دنج هستن. اما نکته اینجاست که این جزیره یه جزیره توریستی نیست و بیشتر به عنوان یه جزیره نظامی و همین‌طور یه جزیره صنعتی شناخته می‌شه.

نکته بسیار مهمی که باید درباره جزیره سیری بدونید، اینه که این جزیره یه جزیره مسکونی نیست و اصلا جمعیتی تحت عنوان جمعیت بومی نداره و کسانی که در اون زندگی می‌کنن، همه اهل شهرهای دیگه هستن و همه برای کار به این جزیره مراجعه کردن.

سفربازی - بندر گناوه

بندر گناوه – عکس از Mehr news

روز خلیج‌فارس به گناوه برید و شب رو توی ساحل، بمونید

سواحل بندر گناوه برای خانواده‌هایی که به دنبال مکانی با امکانات کامل برای گذراندن شب در اونجا هستن، می‌تونه یکی از بهترین انتخاب‌ها باشه. گناوه از بهترین‌های سواحل خلیج فارسه. امکاناتی که در این ساحل از اون بهره‌مند می‌شید، شامل فضای حفاظت شده و امن خانوادگی، دستشویی، قسمتی جداگانه برای نصب چادرها، کانکس‌هایی جهت اجاره و اقامت، سوپرمارکت، زمین‌های ورزشی و امکانات تفریحیه.

افرادی که به دنبال آب‌درمانی و استفاده از خواص معدنی اون هستن، ساحل بندر گناوه بسیار مناسب اوناست. پیاده‌روی در کنار ساحل در مسافت طولانی هم از جمله کارهاییه که در این منطقه می‌تونید انجام بدید.

بندر گناوه یکی از شهرهای جنوب کشور و مرکز شهرستان گناوه در استان بوشهره. این شهرستان با مساحت ۲,۰۴۴ کیلومتر مربع در ساحل شمالی خلیج فارس قرار داره. بندر گناوه با ارتفاع پنج متر از سطح دریا، به دو بخش مرکزی و ریگ و دو دهستان حیات داود و رود حله تقسیم شده.

شهرستان گناوه از شمال غربی با شهرستان دیلم، از شمال شرقی با استان فارس، از شرق با شهرستان دشستان، از جنوب با شهرستان بوشهر و از غرب با خلیج فارس همسایه‌اس. بندر گناوه در فاصله حدودی ۸۰۰ کیلومتری از بندرعباس (حدود ۱۰ ساعت) و ۱,۰۲۴ کیلومتری تهران (حدود ۱۳ ساعت) قرار داره.

بندرگناوه دست‌سازه‌های زیبایی داره که از جمله اون‌ها حصیر‌های دست‌بافت و سفاله. حصیر یکی از مشهورترین سوغات‌های محلی جنوب و بندر گناوه‌اس. این حصیرها جایگزین‌های خوبی برای فرش‌های کوچیک خونه هستن و حس و حال جنوب رو به‌طور کامل منتقل می‌کنن.

سفال‌های بندر گناوه هنر دست زنان بومی این منطقه‌اس که با ثبت طرح و نقش‌هایی ویژه روی این سفالینه‌ها، اون‌ها رو به سوغاتی متمایز بدل می‌کنن.

از دیگر سوغات محبوب بندر گناوه، ماهیه. از این شهر ساحلی می‌تونید انواع ماهی از جمله ماهی شور، ماهی سرخو و هامور رو به‌عنوان سوغات خریداری کنید. اگه حمل ماهی‌های تازه برای شما سخته، می‌تونید از بازارهای محلی ماهی خشک یا شور تهیه کنید. علاوه بر ماهی، یکی از جذاب‌ترین سوغات‌های بندر گناوه تورهای ماهی‌گیری دست‌بافته که جزو صنایع‌دستی محبوب این منطقه به شمار می‌ره.

رزرو انواع اقامتگاه های بندرگناوه

سفربازی - بندر دیلم

بندر دیلم

روز خلیج‌فارس، پلاژ و ساحل ماسه‌ای بندر دیلم منتظر شماست

دیلم شهرستانیه که آوازه‌اش با شرجی و گرما، تجارت و دریانوردی، صید ماهی و میگو و غذاهای بومی و محلی همچون قلیه ماهی، مچبوس ماهی، لِلَک عجین شده. شهرستان دیلم با سه استان خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و بخشی از استان فارس همجواره و از سمت جنوب به شهرستان گناوه و از شمال با شهرستانهای گچساران، هندیجان و بهبهان همجواره و ۶۵ کیلومتر با ساحل نیلگون خلیج همیشه فارس همجواری داره. این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و امام حسن و دو شهر بندری دیلم و امام حسن بوده و دارای ۳۷ روستا از عامری در شمالی‌ترین نقطه اون تا شیرونک در جنوبی‌ترین نقطه‌اشه.

یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری بندر دیلم که همه ساله مسافران و میهمانان زیادی رو از سراسر کشور به این خطه می‌کشونه، پلاژ فوق‌العاده زیبا و ماسه‌ای بندر دیلمه که دارای ماسه‌های نرم و یه‌دست بوده واز خور یُفره (آبراه اصلی دیلم) تا خور جِن (یکی از خورهای معروف دیلم) کشیده شده و بدون اغراق می‌شه گفت که یکی از بی‌نظیرترین سواحل استان و حتی کشور بحساب میاد.

قلعه حصار قلعه‌ای تاریخیه که با ۴۰۰۰ متر مربع مساحت، در روستای حصار از توابع شهرستان دیلم قرار داره. حدود ۱۱۰ سال پیش، این قلعه توسط آقا خان لیراوی و حاکم دهقان لیراوی ساخته شد. چهار برج قلعه محل نگهبانی تفنگ‌چیان خارک بوده.

بندرحماد در شمال بندردیلم از دیگر جاذبه‌های گردشگری این شهرستانه که با طبیعت زیبا و بِکر، سایه‌سار درختای کهور، آرامش و سکوت جزیره، نرمی ماسه‌های دست نخورده و غروب زیبای خورشید، جلوه‌ی وصف‌ناپذیریی از خلقت خالق یکتا رو برای هر دوستدار طبیعت و گردشگری ترسیم کرده. وجود انواع‌ گَبگاب‌های (خرچنگ) کوچک و بزرگ، گچ (صدف)‌، گوش‌ ماهی، حلزون‌ و “شِلَمبو” (نوعی‌ ماهی‌ دوزیست‌)‌ از دیگر زیبایی‌های این بندر تاریخی و قدیمیه.

سفربازی - ساحل امام حسن

ساحل امام حسن

روز خلیج‌فارس، نخلستان‌های کنار ساحل بندر امام حسن رو یادتون نره

امام حسن یکی از شهرهای استان بوشهره. این شهر مرکز، بخشی به همین نامه که از توابع بندر دیلمه و تا بندر دیلم ۱۵ کیلومتر فاصله داره. بندر سینیز که اکنون در بخش امام حسن قرار داره، بین دو بندر گناوه و مهرویان در بندر دیلمه.

این بندر یکی از یادگارهای تاریخی دوره ساسانیانه. البته برخی مورخین معتقدن که قدمت اون به دوران هخامنشیان می‌رسه و در دوره ساسانیان رونق بیشتری پیدا کرده. در گذشته، این بندر بسیار پررونق و پر‌رفت‌وآمد بوده. در باقی‌مونده‌های این بندر، آب انبار و چاه‌ها و همچنین سنگ‌های دریایی باقی موندن. تأسیسات با عظمت شرکت نفت فلات قاره بهرگان هم در مجاورت این بندر قرار داره.

مردم بومی معتقدن که سینیز که در اصل شینیزه از نام شی‌ناز گرفته شده. شی‌ناز در گذشته حاکم این منطقه بوده. به اون شونوز و گاهی شهنواز هم میگن. بعدها و در زمان دوران عباسی، یکی از نوادگان منسوب به امام موسی کاظم علیه‌السلام که تحت تعقیب قرار گرفته بوده به این منطقه پناه آورده. نام امام حسن از ایشان گرفته شده؛ زیرا آرامگاهش اکنون یکی از مکان‌های مذهبی این منطقه‌اس.

جاهای دیدنی بندر امام حسن عبارتند از پارک سینیز، بارگاه امام حسن، نخلستان زیبای امام حسن و پارک ساحلی خلیج‌فارس. ساحل این بندر، صخره‌ای و ماسه‌اس. تماشای طلوع و غروب خورشید از ساحل بندر امام حسن بسیار خاطره‌انگیزه. یکی از دانشمندان معروف سینیز محدث سینیزی بود که به علی سینیز هم شهرت داشته. نام اون در لغت‌نامه دهخدا دیده می‌شه.

سفربازی - ساحل بندر حماد

ساحل بندر حماد

روز خلیج‌فارس اگه در بندر حماد بودی، جوشوندن اوکالیپتوس یادت نره

بندر حماد از بنادر فعال دوره ساسانیان و اوائل دوره اسلام و از قطب‌های مهم اقتصادی در ساحل خلیج‌فارسه. این بندر مانند مناطق حفاظت شده‌ی مند، حله و نایبند محل زندگی انواع جانوران خزندگان پرندگان آبزیان و دوزیستانه.

در ساحل بندر حماد و اطراف اون انواع خرچنگ‌های رنگی و کوچک، صدف، گوش ماهی، حلزون و نوعی ماهی دوزیست با نام محلی دشلمبو زندگی می‌کنن. این بندر با دو کیلومتر طول و ۵۰۰ متر عرض در کنار جزیره‌های مغدر و مورو با طبیعت سرسبز و چشم‌نواز خود محل رشد کهور اوکالیپتوس، بید، انجیر کنار و انواع دیگر گیاهانه.

اگه سواحل بندر دیلم و ساحل بندر امام حسین رو نخواستید، یکی دیگه از انتخاب‌های پیش روی شما در نزدیکی اون منطقه، ساحل بندر حماده. حماد که در شمال دیلم قرار داره؛ منطقه‌ای حفاظت شده‌اس و طبیعت اون دست نخورده و انتخاب مناسبی برای علاقه‌مندان به طبیعته.

در ساحل بندر حماد ممکنه با خرچنگ‌هایی رنگی روبه‌رو بشید که فقط در اونجا می‌تونید ببینید. ساحل بندر حماد دارای دیوارهای حفاظتیه و امنیت خوبی رو برای گردشگران فراهم کرده. یکی دیگر از مزیت‌های این ساحل، جاده‌ای بسیار روان و راحت برای دسترسی به بندر حماده.

سفربازی - بندر لنگه، دنیای صدف ها

بندر لنگه، دنیای صدف ها

روز خلیج‌فارس در ساحل بندرلنگه، صدف جمع کن

ساحل بندر لنگه که در نزدیکی فرودگاه اون واقع شده، یکی‌دیگه از محبوب‌ترین سواحل خلیج‌فارس در بین مردمه. در کنار تفریحات دریایی این منطقه موج‌های خروشان و صدف‌های اون زیبایی منحصر به فردی به اون بخشیده.

در نزدیکی بازار بندرلنگه پارکی ساحلی به نام کوثر وجود داره که برای اقامت گردشگران بسیار مقبوله.

پارک ساحلی کوثر در نزدیکی رستوران‌ها قرار داره. در این رستوران انواع غذاهای دریایی جنوبی سرو می‌شه که می‌تونه تجربه‌ای به یاد موندنی برای گردشگران باشه.

در بندر لنگه اسکله‌هایی تفریحی به منظور سفر دریایی به کیش و قشم وجود داره. از هر طرف که نگاه کنید، بندر لنگه و ساحل اون حرف نداره.

رزرو انواع اقامتگاه های بندرلنگه

سخن آخر اینکه

اگه بخوایم بشینیم و از تمام دیدنی‌های خلیج‌فارس بنویسیم، واقعا تموم نشدنیه. خلیج همیشه فارس از طلوع تا غروب خورشیدی انقدر حرف برای گفتن داره که توی هیچ تعدادی از کلمات نمی‌گنجه. فقط باید رفت و از نزدیک همه چی رو دید. تمام جزایر و سواحل ای خلیج زیبا، در روز خلیج‌فارس منتظر حضور شما هستن که به اونجا برید و با تمام توان فریاد بزنید، این خلیج همیشه فارس بوده و تا ابد هم فارس می‌مونه.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۳ رای