یکی از دغدغه‌های مردم تهران پیدا کردن جاییه که بتونن واسه یه روزم که شده از تهران و آلودگی‌هاش بزنن بیرون و حال دلشون رو خوب کنن یا شاید کمی اکسیژن ذخیره کنن که بتونن بقیه هفته رو اون تو دووم بیارن. زندگی تو شهری مثل تهران، صبر زیادی می‌خواد و البته که هرچقدر هم که صبور باشی نیاز داری که جایی باشه بتونی وقتی کم میاری به اونجا پناه ببری. اطراف تهران جاهای زیادی هستن که میشه هر روزه به اونجاها سفر کرد و برگست که فشم و لواسان یکی از اون صد جای دیدنی اطراف تهران هستن. منتها همیشه یه سوال بوده که خوب جوابی براش پیدا نشده اونم اینکه واقعا فشم بهتره یا لواسان؟ اگه فقط یه روز تا آخر عمرمون مونده باشه و مجبور باشیم فقط و فقط یکی از این دو تا انتخاب کنیم، فشم بهتره یا لواسان؟

توی این متن از مجله گردشگری سفربازی می‌خوام به یه سوال افسانه‌ای یکبار برای همیشه پاسخ بدم اونم اینکه فشم بهتره یا لواسان؟ شما باشید کدوم یکی رو برای یه پیک‌نیک یه روزه انتخاب می‌کنید؟ البته که در ادامه متن هم فشم و هم لواسان رو به طور کامل واستون می‌شکافم و از جاهای دیدنی میگم که تو سفر به این دو تا منطقه می‌تونید ببینید. راستی، اگه شما هم به این دو تا جای دیدنی سفر کردید حتما برامون بنویسید که اگه مجبور به انتخاب یکیش باشید کدوم رو انتخاب می‌کنید؟

سفربازی - آبشارلالان در نزدیکی فشم

آبشارلالان در نزدیکی فشم

سوال اصلی: فشم بهتره یا لواسان؟

حقیقت اینه که پاسخ دادن به این سوال کاملا بستگی به نوع علایق شما داره. همین ابتدا لازمه بگم که هر دو فشم و لواسان جاهایی هستن که خیلیا روزگار خوشی رو توش گذروندن. مثلا با دوستاشون ویلا گرفتن تو این مناطق و رفتن و شب تعطیلی رو اونجا بودن، یا اینکه دوست داشتن با خانواده یه زیرانداز بندازن وسط دل طبیعت و چای بخورن که باز یکی از این دوتا رو با توجه به میزان نزدیکیشون به محل زندگی انخاب کردن.

موضوعی که هست اینه که، هم فشم و هم لواسان به تهران نزدیک هستن و همین موضوع برای هر دوی اونا یه مزیت خیلی بزرگ محسوب میشه. درسته، شاید خیلیا بگن که خوب تهران به شمال نزدیکه دیگه، شمالم که هواش خوبه. درسته که شمال به تهران نزدیکه ولی واقعا می‌صرفه مثلا واسه یه تفریح یه روزه آدم راهی بابلسر بشه. پس منظورمون از نزدیک بودن یعنی جایی که بتونی یک ساعته بهش برسی و بعد هم راحت برگردی. جوری که خستگی تو تنت نمونه و هفته‌ی جدید رو بتونی پرانرژی طی کنی.

یه موضوع دیگه‌ای که انتخاب رو خیلی سخت کرده اینه که، هم فشم و هم لواسان آب‌وهوا و طبیعت خیلی زیبایی دارن. یعنی یکیش بر اون یکی ارجحیت نداره که با خودمون بگیم اگه رفیتم فشم فلان طبیعت رو فشم نداره و باید حتما به لواسان رفت. با این حال این دو منطقه یه سری تفاوت‌ها با هم دارن که در ادامه با هم بررسیشون می‌کنیم تا دقیقا شرایط انتخاب برامون راحت‌تر بشه و جوابی برای سوال فشم بهتره یا لواسان پیدا بشه.

سفربازی - آبشار باغگل فشم

آبشار باغگل فشم

چرا باید به فشم بریم؟

فشم یکی از شهرهای زیبا و خوش‌ آب‌وهوای شهرستان شمیراناته که در شمال شرقی تهرانه. فشم رو می‌شه یکی از مناطق ییلاقی بکر و سرسبز تهران به حساب آورد که زیبایی منحصربه‌فردی داره. برای تهران‌نشین‌ها، فشم صرفا یه روستای عادی نیست؛ فشم تهران برای ساکنان پایتخت یه راه فراره، فرار از آلودگی و شلوغی شهر به دامان سرسبز و آرامش‌بخش طبیعت. کافیه یکی از روزهای تعطیل بار مختصری بسته و راهی این روستا بشید. حتی قبل از اینکه جایی اتراق کنید، زیبایی‌های مسیر نشون میده که دقیقا داریم از چی صحبت می‌کنیم. به عبارتی میشه گفت فشم برای ساکنین تهران مقصدی شگفت‌انگیز با طبیعتی بکر برای تعطیلات آخر هفته، سفرهای یک‌روزه و فرار از روزمرگی و آلودگی تهرانه.

Desktop Image Mobile Image

فشم شهریه که در بین عموم به نام اوشان، فشم و میگون هم شناخته می شه و بیشتر به نام اوشان فشم معروفه. به طورکلی منطقه شمیرانات از دو بخش لواسانات و رودبار قصران تشکیل شده که هر دو بخش دارای جذابیت‌های طبیعی مخصوص به خودشون هستن. فشم هم جزئی از این مناطقه. این منطقه زیبا ییلاقی به دو بخش مجزا تقسیم شده که هر کدوم از نظر بافت شهری و جمعیت و مردم با هم متفاوت هستن. در طول زمان این منطقه به دو بخش شهری و روستایی تقسیم شده. در بخش روستای شهر فشم بیشتر مردم بومی و اندکی از مهاجران زندگی می‌کنن. در بخش شهری اوشان فشم بیشتر افراد ثروتمند با خانه‌های لوکس زندگی می‌کنن. با وجود این که در قسمت روستایی شهر فشم همچنان بافت قدیمیه، اما کاملا سالم باقی مونده و تا حدود دست نخورده به حساب میاد؛ اما بخش شهری کاملا پوست‌اندازی کرده. تمام این منطقه از خانه‌های لوکس و ویلاهای بزرگ پر شده و هر روز به تعداد این منازل اضافه می‌شه.

سفربازی - آبشار ناران

آبشار ناران

بخش روستایی فشم، هنوز دست‌نخورده و بکر

در بیشتر نقاط بخش روستایی می‌شه خونه‌های کاه‌گلی و قدیمی رو به شکل کاملا دست نخورده دید. شغل اصلی اهالی بومی شهر فشم بیشتر دام‌داری، کشاورزی و باغداریه. امرار معاش این مردم بیشتر از همین طریقه. کوچه‌های این شهر پر از باغ‌هایی با درختان آلبالو و گیلاسه که ظاهر جذابی بهشون می‌ده. درختان آلبالو و گیلاس اوشان فشم بسیار معروف هستن؛ اما در کنار اونا میوه‌های دیگه‌ای مثل سیب، توت، هلو و گردو هم توی این سرزمین ییلاقی با فراوانی کاشته می‌شن.

پس با رفتن به بخش روستایی شانس این رو دارید که با سبک ساده‌ای از زندگی آشنا بشید و از محصولات بکر و ارگانیک تواید شده توسط این مردم استفاده کنید. البته هنوز زوده بگیم فشم بهتره یا لواسان؟ ولی اگه به محصولات دامداری و کشاورزی بکر علاقه دارید خوبه که سری به فشم بزنید. حتی دیده شده که مردم شیر رو از مردم این روستا می‌خرن و اصول درست کردن ماست و پنیر رو ازشون می‌پرسن و خودشون توی خونه اونا رو تهیه می‌کنن. اینجوری دقیقا چیزی رو می‌خورن که خودشون درست کردن و از تمیزی اون مطمئن هستن. به این مورد هم باید اشاره کرد که تجربه درست کردن ماست توی خونه خیل یبراشون لذت‌بخشه.

سفربازی - نمایی از فشم

نمایی از فشم

فشم دقیقا کجاست و چطوری میشه به اونجا رفت؟

باغ شهر اوشان، فشم و میگون در ۲۵ کیلومتری شمال شرقی شهر تهران و رشته کوه‌های البرزه و نام عامیانه این مناطق «اوشون فشم» شناخته می‌شه. به‌خاطر همین فشم به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین مراکز تفریحی تهرانه که مناطق محبوبی مثل پیست اسکی دربندسر داره. اگه می‌خواید از مبدا تهران به سمت این باغ شهر زیبا حرکت کنید راه‌های مختلفی پیش‌روی شماست. فاصله تهران تا فشم حدود ۵۰ کیلومتره که شما می‌تونید از اتوبان بابایی وارد جاده لشگرک شده و به سمت جاده فشم برونید. درواقع آدرس فشم بسیار سر‌راسته، از هر نقطه تهران که می‌خواید به سمت این محله زیبا حرکت کنید باید خودتون رو به جاده فشم برسونید.

سفربازی - روستای لالان فشم

روستای لالان فشم

آب‌وهوای فشم چطوریه و بهتره تو چه فصلی به اون سفر کنیم؟

شهر زیبای اوشان فشم که در بین دامنه رشته کوه‌های البرزه، دارای شرایط اقلیمی سرد و کوهستانیه. آب‌وهوای این شهر در بهار و تابستان مطلوب و دلپذیر و آب‌وهوایی سرد و پر از بارندگی در فصل های پاییز و زمستانه. همچنین به دلیل وجود بارش‌های زیاد برف در این شهر، پیست‌های اسکی متعددی همچون شمشک و دربندسر در اون به وجود اومدن.

تمامی فصل‌ها برای سفر به فشم خوبه و بهترین زمان اون به سلیقه شخصی شما بستگی داره. طبیعت فشم در بهار بسیار رویایی و دیدنیه و تماشای طبیعت بکرش واقعا فوق‌العاده است. آب‌وهوای فشم تهران در فصل بهار بسیار عالیه و عطر شکوفه درختانش شما رو مدهوش می‌کنه. فصل تابستان هم برای سفر به فشم بسیار مناسبه؛ چون هم آب‌وهوای فوق‌العاده‌ای داره و هم وقت گذروندن در کنار رودخونه و رستوران‌هاش لذت‌بخش‌تره.

پاییز فشم رو هم به هیچ عنوان نمی‌تونید از ذهن خودتون پاک کنید؛ چون طبیعت هفت رنگش تصویری بی‌نظیر رو مقابل چشمای شما رقم می‌زنه که برای عکاسی شگفت‌انگیزه. منطقه فشم در فصل زمستان هم به دلیل قرارگیری در مسیر دو پیست اسکی دربندسر و شمشک، طرفداران خاص خودش رو داره. اگه توی این فصل قصد سفر به فشم رو دارید، حتما تجهیزات کاملی با خودتون داشته باشید.

سفربازی - پاییز فشم

پاییز فشم

به فشم رفتیم به چه جاهایی سر بزنیم؟

این منطقه با اینکه وسعت نسبتا کمی داره و کوچیکه، ولی جاذبه‌های طبیعی و تفریحات بی‌نظیر بسیاری داره. در ادامه این جاهای دیدنی رو براتون لیست کردم:

  • آبشار لارمحله

آبشار لارمحله از جاذبه‌های طبیعی فشم واقع در ۱۳ کیلومتری این شهر ما بین دو جاده‌ی روستای آبنیک رودبار قصران و زایگانه که با شروع نیم فصل اول سال مورد توجه علاقه‌مندان به طبیعت‌گردیه. آب‌وهوای ییلاقی منطقه در کنار مناظر دیدنی از مهم‌ترین دلایل جذب گردشگر اینجاست. هرچند کمی مسیر دسترسی به این آبشار دشواره و برای سالمندان یا خردسالان مناسب نیست؛ اما برای اونایی که دنبال به چالش کشیدن استقامت بدنی خودشون هستن، گزینه‌ای ایده‌آله.

  • روستای آبنیک

روستای آبنیک بعد از لالون در مسیر گرمابدره. آبشار یخی آبنیک در انتهای دره آبنیک، در کنار یک تنگه زیبا، محل مناسبی جهت تمرین یخ‌نوردی در زمستانه. چشمه آبنیک چشمه معروفیه که آبی سفید و گوارا داره و از قدیم به دلیل خواص آب این چشمه، مردمان آبنیک به تنومندی و خوش‌قامتی معروف بودن. تا اونجایی که شاهان قاجار در نوشته‌های خودشون بارها از اون یاد کردن. فاصله آبنیک با آبشار تلخاب حدود سه ساعت کوهپیماییه که در مسیر جنوبی قله وزوا طی می‌شه. یک کوهپیمایی دو ساعته از آبادی آبنیک، دشت جانستون رو نشونتون می‌ده که چندین چشمه و یک سرچشمه بزرگ دایمی داره. اینجا واقعا زیباست. در فصل بهار دامنه‌های کوه‌های این منطقه از قارچ‌های خوراکی و گیاهانی مثل والک و سیرک و تره‌کوهی پر می‌شه و عطری خوش این محیط زیبا رو پر می‌کنه. در قسمت شمال غربی فشم هم مسیریه که به میگون و دیزین منتهی می‌شه. توی این مسیر هم آبشارهای بسیاری در فصل بهار دیده می‌شن که از مهمترین اونا می‌شه به آبشار دربندسر اشاره کرد که در ۱۵ کیلومتری جاده فشم به دیزین واقع شده و از جلوه‌های طبیعی و زیبای منطقه فشمه.

  • آبشار دربندسر

آبشار دربندسر شمشک از سرشاخه مهم دره‌ای معروف به نام تل‌تنگه در بخش شمال شرق و دره دیگه‌ای به نام کهوگریه در بخش جنوب غربی سرچشمه می‌گیره و درنهایت در بخش جنوب شرقی به دره دربندسر می‌رسه. آب این آبشار بسیار زلال و شفافه و محیط و طبیعتی که در اطرافش وجود داره سرسبز و خوش آب‌وهواست. اگه در فصل بهار به منطقه‌ای که آبشار دربندسر در اون قرار داره سری بزنید با گلپر و گل‌های رنگارنگ و خوشبو در این منطقه روبه‌رو می‌شید که در تمام مسیر رسیدن به آبشار رشد کردن. اگه این مسیر رو ادامه بدید به دره معروف تل‌تنگه می‌رسید که یکی از مسیرهای صعود به قله کلون بستکه. این قله با ارتفاع ۴۲۰۰ متر یکی از مرتفع‌ترین قلل البرز مرکزیه.

  • دشت جانستون

دشت جانستون یا به عبارت دیگه جانستان، از توابع بخش رودبار قصران و شهرستان شمیراناته و با آب‌وهوای مطبوع و پوشش گیاهی زیبایی که داره بسیار محبوبه. این دشت برای علاقمندان به کوهنوردی یکی از بهترین گزینه‌هاست، چون که این دشت علاوه بر زیبایی خارق‌العاده‌ای که داره، دارای قله‌های مرتفع متعددیه و مسیر صخره‌ای و شیب نسبتا تندی داره. اغلب کوهنوردان برای صعود به قله‌های جانستون و خرسنگ باید در ارتفاع حدود ۳۰۰۰ متری حرکت کنن. در این دشت همیشه تعدادی چشمه و یک سرچشمه بزرگ و دائمی وجود داره که این مسئله زیبایی این منطقه رو دو برابر کرد.

لازمه بدونید که برای رسیدن به این دشت باید از روستای خوش آب‌وهوای آبنیک در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی فشم بگذرید و بعد از طی کردن مسافتی ۱ ساعته به دشت جانستون برسید. برای رفتن به این روستا از سمت تهران باید از بزرگراه شهید بابایی یا جاده لشگرک خودتون رو به دوراهی لواسان، فشم برسونید و از اونجا با گذروندن مسافتی ۱۵ کیلومتری به میدون فشم برسید. در میدون فشم باید به سمت راست مسافتی حدود ۱۲ کیلومتر حرکت کنید و از روستاهای زایگان و لالان به روستای زیبای آبنیک برسید. خوبه بدونید که از سر جاده تا داخل روستای آبنیک فقط لازمه که یه مسافت ۵۰۰ متری رو طی کنید.

  • دره آهنگرک شمشک

این دره در مسیر صعود کوهنوردان به قله آهنگرک قرار داره. به ابتدای مسیر که می‌رسید، مدرسه یا باشگاه یخ‌نوردی رو می‌بینید که ابتدای مسیر کوهنوردانه. بعد از اون تنگه‌ای که در بین غارهاست رو می‌بینید. در مسیر باید از رودخونه‌هایی عبور کنید که تو راهتون قرار گرفتن. از رودخونه‌ها که عبور کردید، به دشت لار هملون می‌رسید.

در غرب میگون و ۵ کیلومتری شهر فشم، در بین حاجیه آفتاب کوه و کوه آهنگرک، این دره قرار گرفته. این منطقه با داشتن مزارع سرسبز و آب‌وهوای مطلوب، یکی از گزینه‌های گردش یک روزه‌اس. دره آهنگرک در منطقه رودبار قصرانه که برای رفتن به اونجا باید مسیر شمشک رو پیش بگیرید و بعد از اون به روستای میگون می‌رسید. از اونجا هم می‌تونید راهی آهنگرک بشید.

  • غار اسبول

غار اسبول یا سه غار دره اسبولک فشم از جاذبه‌های طبیعی اوشان در اطراف لواساناته. خود دره اسبول با طول ۲۵۰ متر و ارتفاع دیواره‌های سنگی ۹۰ متر بسیار با شکوه بوده که البته در حین بازدید باید خیلی مراقب ارتفاع و پرتگاه‌های نفس‌گیر اینجا باشید. سه خانه دیو از دیدنی‌های افسانه‌ای اینجا بشمار میاد که در مسیر غارهای اسبول فشم هستن و بومیان درباره اونا داستان‌های عجیبی میگن.

غار اسبول دو طبقه داره که بالایی با دو دهانه ۱.۵ تا ۲ متری و غار پائینی با یک دهانه سه متری مورد توجه علاقه‌مندانه. اکثر آثار کشف شده توی این غار به سرقت رفته و امروزه یک اسکلت و برخی سفال‌های باقی‌مونده از سده نهم و دهم دیده میشه. بعضی منابع می‌گن غارهای سه‌گانه اسبولک به دوران انسان‌های نسختین بر‌می‌گرده که در طول زمان با روشن کردن آیتش برای گرم کردن آدمیزاد، بخش‌هایی از اینجا سیاه رنگ شده. برای بازدید از این مکان حتما از بومیان آدرس دقیق رو بپرسید.

  • پارک سرقلا

پارک سرقلا که در منطقه گلنک فشمه یکی دیگه از جاهای دیدنی این ناحیه‌اس. این پارک دارای وسایل بازیه و برای جمع‌های خانوادگی یه مکان درجه یکه. تماشای فشم از پارک سرقلا بسیار دیدنیه، بنابراین با آرامش خیال از منظره بی‌نظیر فشم لذت ببرید.

  • رودخانه فشم

این رود در واقع همون رود جاجروده که از ارتفاعات رشته‌کوه البرز سرچشمه می‌گیره و در نهایت با طی‌ کردن مسیری طولانی، با رود کرج یکی می‌شه. طول رودخانه فشم تقریبا چهل کیلومتره که متاسفانه در سال‌های اخیر با ساخت بناهای متعدد در اطرافش، منظره اون به کلی تغییر کرده. در گذشته رودخانه فشم آب شرب اهالی رودبار قصران رو تامین می‌کرده و جالب‌تر اینکه منبع اصلی تامین آب شرب تهران هم این رودخانه‌ست.

  • روستای ایگل فشم

روستای ایگل در ارتفاع ۲هزار متری از سطح دریاست. این روستا جزو روستاهای کوهستانی تهرانه و آب‌وهوایی سرد داره. با وجود این در تمامی دامنه‌های اطراف روستا می‌تونیم شاهد پوشش گیاهی بسیار متنوع و سرسبزی باشیم. وجود این پوشش گیاهی باعث شده تا روستای ایگل محیط مناسبی برای زندگی گونه‌های مختلف جانوری باشه. در روستای ایگل فشم، انواع حیوانات مثل روباه، گرگ، شغال، کفتار، میش، قوچ، خرگوش، گراز و خارپشت زندگی می‌کنن. البته می‌تونیم شاهد حضور پرندگان زیبایی مثل عقاب، شاهین و پرندگان کوچک و دوست‌داشتنی مختلف باشیم. اگه عاشق طبیعت و طبیعت‌گردی هستید، می‌تونید با یه کوله‌پشتی و یه جفت کفش مخصوص پیاده‌روی عازم کوهستان بشید و از تماشای مناظر طبیعی لذت ببرید.

روستاهای فشم

روستاهای فشم

روستاهای فشم

دورود، گرمابدر، جیرود، آبنیک، زایگان و روته از مشهورترین روستاهای فشمه. اگه از دسته افرادی هستید که دیدن جاهای بکر حال دلتون رو خوب می‌کنه به هیچ‌ عنوان روستاهای زیبای فشم رو از دست ندید. توی این روستاها می‌تونید به خوبی بوی خاک نم خورده رو استشمام کنید، بویی که سراسر وجود و حالتون رو خوب می‌کنه. البته این بگم که فشم فقط یه محیط روستایی نیست، شما می‌تونید برای خوردن بهترین غذاها به رستوران‌های این منطقه برید.

سفربازی - رستوران های فشم

رستوران های فشم

رستوران‌های فشم

برای اونایی که اهل شکم‌چرانی و بخوربخور هستن، رستوران‌های فشم گزینه‌های خیلی خوبی روی میز دارن. تمام سلیقه‌ها توی این رستوران‌ها در نظر گرفته شده و هیچ‌کس قرار نیست بدون خوردن یه وعده‌ی خوشمزه این رستوران‌ها رو ترک کنه. از اونجا که فشم به‌عنوان یکی از بهترین و بکرترین مناطق تفریحی تهران به شمار می‌ره و همیشه یکی از اولویت‌های گردشگران برای گذروندن اوقات فراغته، امکانات تفریحی و رفاهی مناسبی برای اون در نظر گرفته شده. رستوران و کافی‌شاپ‌های سنتی و مدرن متنوعی در منطقه فشم هستن که بسیاری از اونا در کنار رودخانه فشم ساخته شدن و لذت صرف غذا در طبیعت رو ایجاد می‌کنن.

از جمله این رستوران‌ها میشه به رستوران باغ بهشت فشم، رستوران سفیر، رستوران زاگرس، رستوران کاکتوس، رستوران نایب، رستوران گیله‌وا، رستوران قائم، رستوران گلپایگان، رستوران محسنی، رستوران آبشار، فست فود رامیراد و پیتزا قصران اشاره کرد. البته در مسیر رسیدن به فشم هم رستوران‌های بسیار زیادی مثل رستوران کندو، رستوران الماس، رستوران خیام، رستوران باغ رودک و سایر رستوران‌ها وجود دارن که هر کدوم در نوع خودش بی‌نظیره.

حالا میشه گفت فشم بهتره یا لواسان؟

واقعا نمیشه فقط با بررسی ویژگی‌های فشم به این نتیجه برسیم که فشم بهتره. تنها چیزی که تا اینجا دستگیرمون شده اینه که فشم آب‌وهوای فوق‌العاده‌ای داره و در کنار این آب‌وهوا، طبیعت زیبا و البته جاهای دیدنی بسیاری هم برای عرضه به گردشگران داره. کسی که به فشم بره فقط وارد یه محیط روستایی نمیشه. بلکه مثلا توی زمستون می‌تونه به پیست اسکی بره و انرژی درونی خودس رو خالی کنه. جاهای دیدنی این منطقه اکثرا طبیعی بودن و خوب برای کسی که دوست داره جاهای باستانی رو ببینه چندان چیزی برای عرضه وجود نداره. عوضش رستوران‌هایی داره که محاله غذایی که می‌خواید توی لیستشون نباشه. اگه با خانواده به این منطقه سفر کردید و هر کدوم از افراد دوست داشتن غذای متفاوتی رو تجربه کنن اصلا نگران نباشید که هم برای شمایی که اهل خوردن کباب و غذای ایرانی هستی انواع گزینه‌ها فراهم شده هم برای کسی که دوست داره فست‌فودهای مختلف رو امتحان کنه. پس نمی‌تونیم به سوال فشم بهتره یا لواسان؟ فعلا پاسخی بدیم به همین دلیل هم در ادامه می‌ریم که لواسان رو هم به صورت مفصل بررسی کنیم ببینیم اون منطقه برای گردشگران چی داره و آیا کسی که طبیعت دوست داره با اونی که اهل رستوران‌گردیه می‌تونن هر دو لواسان رو انتخاب کنن و شاد باشن یا اینکه فقط برای گروه خاصی آماده شده؟

سفربازی - لواسان

لواسان

چرا به لواسان بریم؟

لواسان یکی از مناطق بسیار زیبای اطراف تهرانه که اکثر مردم ایران بارها اسمش رو شنیدن. این منطقه آب‌وهوایی بی‌نظیر و طبیعت بسیار زیبایی داره و از اون دسته مناطق لاکچری اطراف تهران به‌حساب میاد. وجود جاذبه‌های دیدنی در اطراف لواسان جذابیت این منطقه رو چندین برابر کرده و همین موضوع باعث شده که در تمام فصل‌های سال گردشگران و مسافران زیادی توی این مکان حضور داشته باشن. تعداد جاذبه‌ها و مناطق دیدنی لواسان زیاده و اگه قصد سفر به این منطقه زیبا رو دارید بهتره قبلش حتما از اونا یه لیست تهیه کنید. طبیعت زیبا و آب‌وهواش و از طرفی این جاهای دیدنی هستن که باعث میشن لواسان ارزش سفر کردن رو داشته باشه.

لواسان توی منطقه کوهستانی استان تهرانه و به‌خاطر همین در طول سال آب‌وهواش مرطوب و نیمه‌مرطوب و سرد توی این منطقه حکم‌فرما است. اگه قصد سفر به لواسان رو دارید؛ بهتره که نیمه‌ی اول سال رو انتخاب کنید؛ چون توی این منطقه بیشتر روزهای سال توی فصل پاییز و زمستون بسیار سرده. بهتره بدونید که بارش بارون توی این منطقه کمتره و بیشتر بارش‌ها در نیمه دوم سال به‌صورت برفه.

این یعنی اگه از دسته افراد برف‌دوست هستید حتما توی این زمان از سال به لواسان سفر کنید. کلا میشه گفت کسی باید لواسان رو انتخاب کنه که خنکی و هوای سرد رو بیشتر از هوای گرم دوست داره.

سفربازی - لواسان دقیقا کجاست؟

لواسان دقیقا کجاست؟

حالا با این تفاسیر، لواسان دقیقا کجاست؟

شهر لواسان در دامنه رشته کوه البرز و در موقعیت ۳۵٫۸° عرض شمالی و ۵۱٫۶° طول شرقی واقع شده. متوسط ارتفاع شهر ۱۷۰۰ متر از سطح دریاس که در ساحل دریاچه سد لتیان به ۱۶۰۰ متر و در شمالی‌ترین نقاط شهر به ۱۸۵۰ متر می‌رسه. شهر لواسان رو از شمال، کوه‌های ورجین، باغ‌دره،کند و افجه، از سمت باختر کوه‌های قصران، از سمت شمال خاوری و خاور کوه‌های ایرا، فیل زمین، لواسان‌کوه و جاجرود و از جنوب کوه‌های تلو، قوچک، زینکوه و اراکوه در برمی‌گیرن.

شهر لواسان واقع در شمال شرق شهر تهران و به عنوان نزدیکترین منطقه خوش آب‌وهوای ییلاقی به شهر تهران به حساب میاد. فاصله این شهر نسبت به تهران حدود ۷ کیلومتره که در کمتر از ۱۵ دقیقه میشه به این شهر دسترسی داشت. طبیعت سرسبز لواسان از دامنه‌های شمالی این شهر شروع می‌شه و در انتها به دریاچه زیبای سد لتیان ختم می‌شه. چشم‌اندازهای بکر این شهر طبیعت رو به شکلی به تصویر می‌کشن که ۴ فصل سال رو می‌شه به زیبایی هر چه بیشتر دید.

سفربازی - لواسان

لواسان

چطوری خودمون رو به لواسان برسونیم؟

همون‌طور که گفتیم؛ لواسان در حومه تهرانه. پس برای رفتن به این شهر زیبا، اول باید خودتون رو به تهران برسونید. بعد از اینکه خودتون روا به تهران رسوندید؛ باید به سمت اتوبان بابایی حرکت کنید و از اونجا مسیر جاده لشکرم رو در پیش بگیرید. در انتهای این جاده می‌تونید وارد شهر لواسان بشید. البته با استفاده از جاده ۴۲۵ هم می‌شه از سمت گچسر با رد کردن شهرهایی مثل ولایت‌رود، شمشک و فشم به لواسان رسید. این جاده در سمت شمال شرق لواسانه.

جاده‌های دیگه‌ای هم از طرف شمال و شمال شرق به شهر لواسان وارد می‌شن. این جاده‌ها لواسان رو به روستاهای امامه و افجه که به‌تنهایی از جاذبه‌های لواسان به‌حساب میان وصل می‌کنه. اگه توی شهرهای بزرگ ایران سکونت دارید و می‌خواید زودتر به مقصد برسید؛ می‌تونید از هواپیما و قطار هم برای رسیدن به تهران استفاده کنید.

سفربازی - آب‌وهوای لواسان

آب‌وهوای لواسان

آب‌وهوای لواسان چطوریه؟

سرمای شدید در زمستان و هوای معتدل در تابستان، اختلاف بسیار زیاد درجه حرارت هوا بین دمای شب وروز، بارش برف سنگین و رطوبت کم هوا از جمله ویژگی‌های آب‌وهوایی لواسانه. میانگین دمای هوا در گرم‌ترین ماه سال توی این منطقه بیش از ۱۰درجه سانتی‌گراده و متوسط دمای هوا در سردترین ماه سال کمتر از ۳- درجه سانتی‌گراده. نوسانات دمایی در طی شبانه روز هم در این منطقه زیاده. در لواسان دره‌ها در فصل تابستان بسیار گرم و در زمستان معتدلن. مقدار تابش آفتاب توی فصل تابستان در این منطقه زیاد و در زمستان بسیار کمه. زمستان‌های طولانی، سرد و سخته و تا چند ماه از سال‌، زمین پوشیده از یخ و بهار کوتاه مدته و زمستان و تابستان رو از هم جدا می‌کنه. سرما از اوایل آذر ماه شروع می‌شه و کم و بیش تا اواخر فروردین ادامه داره.

سفربازی - بهترین فصل برای رفتن به لواسان

بهترین فصل برای رفتن به لواسان

بهترین فصل برای رفتن به لواسان چه فصلیه؟

با توجه به مواردی که گفته شد، لواسان در یک منطقه نسبتا کوهستانی قرار دارد و آب و هوای آن معمولا مرطوب و کمی سرد است. به طور معمول آب و هوای این شهر در بهار و تابستان کاملا مطبوع و کمی خنک است و پاییز بسیار زیبا و پربارشی هم دارد. زمستان‌های‌ لواسان هم معمولا بسیار پربارش است و در بسیاری از مواقع، لایه سفیدی از برف، زمین‌های این منطقه را به زیبایی پوشش می‌دهد. بهترین زمان سفر به لواسان اواسط بهار تا اوایل تابستان و همچنین اوایل پاییز است که هرکدام زیبایی‌های خاص خودش را دارد.

سفربازی - جاهای دیدنی لواسان

جاهای دیدنی لواسان

به لواسان رفتیم از چه مکان‌هایی دیدن کنیم؟

قرار نیست وقتی وارد لواسان شدیم فقط چارتا درخت ببینیم. این منطقه روستاها و جاهای دیدنی داره که با دیدنشون روح از بدنتون جدا میشه.

  • روستای افجه

روستای افجه دیدنی‌ها و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی بسیاری داره و مقصدی عالی برای گردش و تفریح در دامان طبیعته. دره شمالی این روستا مناطق بکر و تماشایی زیادی داره و به‌خاطر همین، گردشگرای زیادی رو به سمت خودش کشونده. این دره همچنین مسیر صعود کوهنوران به قله‌های آتشکده، ساکا، یخچال و مهرچاله. علاوه بر این گفته می‌شه که این دره یکی از راه‌های قدیمی روستای افجه و مسیر پادشاهان بوده که از طریق اون به دشت لار می‌رفتن. دشت هویج، آبشار پسچویک، آبشار موآب، باغ‌های گیلاس، دشت سبواستان، قصر ناصری، قلعه سربند، خانه‌های تاریخی، حمام تاریخی و محله چراغان سری از جمله جاهای دیدنی روستای افجه محسوب میشن.

  • روستای سینک

این روستا یکی از بهترین مناطق برای طبیعت‌گردیه. وجود دامنه‌های سرسبز و پوشش گیاهی انبوه، زیبایی سینک رو دوچندان می‌کنه. قدم‌زدن توی کوچه‌باغ‌های روستا حسی وصف‌نشدنی داره. به‌خاطر آب کافی و خاک حاصل‌خیز، باغ‌های سینک خرم و آباد هستن. به هر سمت که نگاه کنید، درخت‌های گیلاس، گردو، سیب و آلبالو ریشه در خاک دارن. هرساله این باغ‌ها بخشی از میوه‌های بازار رو تأمین می‌کنن. خیلی از گروه‌های ورزشی و کوه‌نوردی آخر هفته به سراغ دامنه‌های اطراف سینک می‌رن. این دامنه‌ها محل مناسبی برای کوه‌نوردیه. کمی که توی این دامنه‌ها پیاده‌روی کنید، گیاهانی مثل کنگر، والک و تره کوهی پیدا می‌کنید.

سینک یکی از روستاهای ایرانه که  علاوه بر جاذبه‌های طبیعی کم‌نظیرش، قدمتی طولانی داره. باستان‌شناس‌ها با توجه به حفاری‌های شکل‌گرفته توی روستا می‌گن قدمت سینک به دوره‌های قبل اسلام و زرتشت می‌رسه؛ البته در حال حاضر ردی از آثار قدیمی و تاریخی در این منطقه پیدا نمی‌کنید. پس انتظار اینو نداشته باشید که جاذبه تاریخی توی این روستا ببینید. بیشتر طبیعت این روستاست که مردم رو به سمت خودش کشونده.

  • روستای لالون

طبیعت زیبا و چشم نواز این روستا، زبانزده و هرچقدر از زیبایی‌های این طبیعت بگیم، باز هم حرف برای گفتن داریم. اگه بخوایم طبیعت بکر روستای لالان رو توی یه جمله توصیف کنیم، می‌گیم که طبیعت و سرسبزی مازندران رو با مناطق کوهستانی پایتخت ترکیب کنید و ازش لذت ببرید. در واقع دیدن این دو منظره زیبا و چشم‌نواز، دیدن قطعه‌ای از بهشت روی زمینه. مناظر کوهستانی تماشایی، هوایی که مثل روز اول خلقت زمین پاک و دوست‌داشتنیه، رود خروشانی که از دل روستا عبور می‌کنه، دشت‌های پوشیده از گل‌های لاله، دامنه‌های پوشیده از گیاهان دارویی مختلف، همه اینا دست به دست هم دادن تا به شکلی طبیعت این روستا رو نشون بدن.

در جای جای این روستای بکر و حیرت‌انگیز، درختای گردو، گیلاس، آلبالو و سیب به چشم می‌‌خورن، تنوع شدید گیاهی این منطقه به این علته که خاک منطقه لالان، بسیار حاصلخیزه و مناسب و مطلوب برای رشد انواع گیاهانه. توی فصل تابستان هم میوه‌های آلبالو و گیلاس‌های قرمز روی درختای سرسبز این روستا به چشم می‌خورن. اواخر تابستان و گردوزنی هم که حال‌ وهوای خاصی داره. دشت‌های بابونه این روستا هم در فصل بهار بسیار مشهور هستن و حتما آوازه‌ی زیبایی اونا به گوشتون خورده.

  • گردنه قوچک

گردنه قوچک گردنه‌ایه در شهرستان شمیرانات در استان تهران که در مرتفع‌ترین نقطه جاده لشگرک قرار داشته و شمیران و تهرانپارس رو به ۲ بخش لواسان و رودبار قصران متصل می‌کنه. پارک جنگلی قوچک و پاسگاه نیروی انتظامی قوچک در این محل قرار دارن. بالای این گردنه محل تلاقی سربالایی تهرانپارس (در امتداد خیابان استخر) و مسیر مینی‌سیتی به قوچکه که در انتهای مسیر مارپیچ گردنه به سمت محله لشگرکدر رودبار قصران می‌رسه و از اونجا، راه دو شعبه می‌شه. شعبه‌ای به سمت مرکز شهر لواسان می‌ره و شعبه دیگه هم مسیر زردبند – فشمه.

با اینکه اکثر گردنه‌ها برای عبور ماشین‌ها ایجاد می‌شن؛ در گردنه قوچک شما می‌تونید استراحت کنید و از مناظر زیبای اون لذت ببرید. در این مسیر رستوران‌های باکیفیت و پارک جنگلی قوچک هم برای تفریح گردشگران و مسافران وجود داره که می‌تونید از اونا استفاده کنید.

  • تپه حصارک

حمام سبو کوچک لواسان، آبشار برگ جهان لواسان، قلعه باستانی باغ دره و دشت هویج از جمله جاهای دیدنی اطراف تپه حصارک هستن. حمام سبو کوچک، در قسمت مرکزی سبو کوچک که بافتی قدیمی و تاریخی داره و ضلع غربی مسجد محله قرار گرفته. به دلیل ساخت و سازهای غیر مجازی که در سال‌های اخیر در اطراف این حمام و بی‌توجهی‌های سازمان میراث فرهنگی به این آثار تاریخی، حمام سبو کوچک حالت مخروبه و متروکه‌ای به خودش گرفته.

آبشار برگ جهان یکی از زیبایی‌های طبیعیه و در روستایی به همین اسم یعنی برگ جهان واقع شده. آبشار زیبای برگ جهان در شمال شرقی روستای برگ جهانه و همچنین در ارتفاع ۲۲۰۰ متری از سطح دریاست. این آبشار در اوایل فصل بهار به علت بارندگی‌های زیاد، بسیار پرآب و تماشاییه. خونه‌های روستایی ساخته شده از خشت و گل، از زیبایی‌های دیگه این منطقه هستن. همچنین کوه‌هایی که در اطراف قرار دارن، با وجود اینکه در اغلب زمان‌های سال، پوشیده از برف هستن زیبایی زیادی رو به این منطقه دادن.

قلعه باغ‌دره مربوط به دوره هخانشیان و ساسانیانه و به‌خاطر همین از قلعه های کهن و باستانی ایرانه. این قلعه در شمال محله نارانه. باغ‌دره از محله‌های شهر لواسانه و در کنار بلوار امام خمینی این شهر و چسبیده به محله ناران جای گرفته و یه محله خرد از محلات نارانه.

  • پارک جنگلی تلو

پارک جنگلی تلو در ۵ کیلومتری جاده تلوئه و امکانات تفریحی و رفاهی مناسبی داره و تونسته گردشگران زیادی رو به سمت خودش جذب کنه. یکی از تفریحاتی که می‌تونید توی این پارک جنگلی ازش لذت ببرید، پیاده‌رویه. چرا که یه مسیر پیاده یه‌طرفه در اطراف پارک وجود داره که می‌تونید در اون به پیاده‌روی و قدم زدن برید و به نقاط دیگه پارک دسترسی پیدا کنید. از دیگر امکانات تفریحی می‌شه به زمین بازی برای کودکان اشاره کرد. معمولا پارک‌هایی که زمین بازی برای کودکان دارن، برای کودکان و خانواده‌هایی که  فرزند دارن جذابیت بیشتری داره و جمعیت بیشتری اون رو برای اوقات فراغت خودشون انتخاب می‌کنن.

وجود زمین والیبال، مسیرهای تنیس، فوتبال دستی و شطرنج جذابیت این پارک رو زیاد کرده و رضایت گردشگران رو جلب می‌کنه. امکانات رفاهی مجموعه هم شامل تعدادی آلاچیق، باربیکیو، نمازخانه و سرویس بهداشتیه که می‌تونید با استفاده از باربیکیوهای موجود در پارک، غذایی دلچسب رو در طبیعت تهیه کرده و میل کنید. لازم به ذکره بدونید، توی پارک جنگلی غزال یا تلو بوفه و یا دکه خوراکی وجود نداشته و باید تمام لوازم مورد نیاز خودتون رو مثل آب آشامیدنی، خوراکی و موارد ضروری رو تهیه کنید و همراه خودتون ببرید. توی محوطه پارک، نیمکت‌هایی برای استراحت گردشگرانه.

  • منطقه محافظت شده ورجین

ورجین، منطقه‌ای کوهستانی و سردسیره و بخشی از حوزه آبخیز لتیان در کوه‌های البرز مرکزیه که حداکثر ارتفاع منطقه حفاظت‌شده ورجین ۳,۹۳۰، حداقلش ۱,۵۶۰ و ارتفاع متوسطش ۲,۶۶۴ متره. چهار پاسگاه محیط‌بانی کلوگان، گلندوک، گرمابدر و زردبند حفاظت از این منطقه رو به عهده دارن.

این منطقه به‌دلیل جاذبه‌های اکوتوریستی، یکی از زیباترین و جذاب‌ترین جاهای دیدنی استان تهرانه و از گذشته مورد توجه شهرنشینان اطراف علی‌الخصوص تهرانی‌ها بوده که این امر مشکلات متعددی رو برای منطقه به‌دنبال داشته. بخش زیادی از پوشش گیاهی منطقه حفاظت‌شده ورجین رو گندمیان و گون‌ها تشکیل می‌دن و در محدوده جغرافیایی ارتفاعات جنوب‌غرب و غربش هم تک درخت‌های ارس (سرو کوهی) و درختچه‌ای بادام تلخ (بادام کوهی) قابل‌مشاهده هستن. این منطقه از نظر تنوع گونه‌های گیاهی نسبتا غنیه.

محدوده امن منطقه حفاظت‌شده ورجین به‌دلیل شرایط خاص توپوگرافیک و آب‌وهوایی، پرتراکم‌ترین جمعیت قوچ و میش رو داره و می‌شه انواع زیرگونه‌های قوچ و میش در سطح استان تهران رو تو این منطقه دید.

  • قله مهرچال

مهرچال یکی از قلل سه‌گانه قسمت جنوبی البرز مرکزی واقع در لواساناته که با یه خط‌الراس نعلی شکل بهم متصل می‌شن. این قله‌های سه‌گانه، مهرچال، پیرزن کلون و هم‌هن هستن. قله مهرچال با ارتفاع ۳۹۱۲ متر از سطح دریا یکی از قلل مشکل و نسبتا ناشناخته البرز مرکزیه که دلیلش مسیر نسبتا طولانی و همچنین دشوار بودن یافتن مسیر حرکت در منطقه‌اس. دامنه جنوبیش مشرف به لواساناته و از سمت شرق یالی مشترک با آتش‌کوه داره و از سمت شمال به قله پیرزن کولون متصله و از غرب یالی تیغه‌مانند اونو به دهستان امامه متصل می‌کنه. همچنین این قله از سمت شمال شرق به قله آتشکوه راه داره که مسیرش بسیار طولانی و فنیه.

  • آبشار برگ جهان

آبشار برگ جهان در شمال شرقی روستا و در مسیر صعود به قله‌های سرسیاه غار (سیاه چال‌ها) قرار گرفته و مقصد طبیعت‌گردانیه که به قصد پیاده‌روی و کوهپیمایی به این روستا اومدن. ارتفاع آبشار برگ جهان از سطح دریا به حدود ۲,۲۰۰ متر می‌رسه و بازدید ازش مستلزم یک تا ۱٫۵ ساعت پیاده‌روی در مسیریه که ابتدا از میان کوچه باغ‌ها و بعدش از پای کوه می‌گذره. بعد از پنج دقیقه پیاده‌روی در داخل روستا، از پلی ماشین‌رو عبور می‌کنید و در مسیر باغ‌ها به مسیر خودتون ادامه می‌دید. بعد از ۱۰ دقیقه به دو راهی می‌رسه که سمت راستش به رودخونه تموم میشه. در صورت آب کم رودخانه، ازش بگذرید و با حرکت در جهت خلاف جریان آب به‌سمت محل تلاقی رودخانه‌ها و بعد به آبشار می‌رسید.

  • آبشار کند علیا

آبشار کند علیا یا کفترلو هم یکی دیگه از جاهای دیدنی لواسانه. شما برای بازدید از این آبشار زیبا می‌تونید مسیر رو به مدت ۵۰ دقیقه پیاده‌روی کنید یا با ماشین تا ۱۵ دقیقه‌ای آبشار رانندگی کنید و ادامه مسیر رو  پیاده طی کنید. البته بهتره بدونید که مسیر آبشار از باغ‌های گیلاس و آلبالو رد می‌شه که این امر یک منظره فوق‌العاده زیبا رو برای مسافران و گردشگران فراهم کرده.

  • رودخانه جاجرود

بخشی از این رودخانه، از مناطق کوهستانی عبور می‌کنه. رودخانه جاجرود تهران در مسیر خودش از منطقه حفاظت‌شده جاجرود و خجیر عبور می‌کنه.  پارک ملی خجیر، یکی از زیباترین پارک‌های طبیعی استان تهران و شمال ایران محسوب می‌شه. این پارک بسیار سرسبزه و محیط زندگی مناسبی برای انواع حیوانات فراهم می‌کنه. توی این پارک تماشایی می‌تونید شاهد حضور انواع پرندگان، انواع پستانداران و حیوانات آبزی مختلف باشید. البته لازم به ذکره بخشی از این پارک جزء مناطق نظامی به حساب میاد و ورود بهش ممنوعه.

  • سد لتیان

سد لتیان یه سد بتنی بسیار بزرگه که روی رودخانه جاجروده و ۳۰ درصد آب شرب پایتخت رو تأمین می‌کنه. این سد در سال ۱۳۴۶ احداث شد و یکی از قدیمی‌ترین سدهای استان تهرانه. این سد ۲۹۰‌ میلیون مترمکعب ظرفیت داره. آب این سد با کمک یه تونل ۳‌ کیلومتری به تصفیه‌خانه تهرانپارس منتقل می‌شه. بد نیست بدونید این سد می‌تونه به‌صورت سالانه ۷۰ هزار مگاوات ساعت برق شبکه سراسری کشور رو تأمین کنه. در ایام آخر هفته، بسیاری از ساکنان شرق پایتخت برای تفریح کنار دریاچه سد لتیان میرن. ماهی‌گیری، قایق‌سواری و اسکی روی آب از تفریحاتیه که می‌تونید در سد لتیان تجربه کنید.

شما وقتی به این منطقه سفر می‌کنید می‌بینید که میشه برای یه پیک‌نیک یه ساعته هم به جایی رفت و خیلی خوش گذروند. حتی خیلیا پنجشنبه به این منطقه میرن تا بتونن شب رو اونجا بخوابن و یه شب رو بگذرونن.

Desktop Image Mobile Image

حالا فشم بهتره یا لواسان؟

واقعا نمیشه گفت کدوم یک از اونا بهتره و همینطور که می‌بینید هر دو خوبی‌هایی دارن که نمیشه ازشون رد شد و گذشت. پس اگه تو زندگی فرصت دارید که حتما به هر دوی این منطقه سر بزنید ولی اگه فرصتش رو ندارید بهتره این متن رو تا انتها بخونید و ببینید واقعا کدوم یکی با شرایط شما جوره. مثلا کسی که ویلایی توی لواسان داره خوب دوست داره بیشتر به این منطقه سفر کنه و اصلا بره و اونجا بمونه چون لازم نیست هزینه‌ای برای اقامت بده. فشم بهتره یا لواسان سوالیه که باید قبل سفر از خودمون بپرسیم و ببینیم واقعا قصدمون از سفر کردن چیه؟

راستی در مورد اقامتگاه هم توی این دو تا منطقه می‌تونید به سایت سفربازی برید و خیلی راحت از قبل اونو رزرو کنید تا وقتی توی شلوغی به فشم یا لواسان رفتید بدون جا نمونید.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۰ رای