در این مقاله قراره به یکی از زیباترین شهرهای ایران در غرب کشور سفر کنیم و با زیبایی‌های اون بیشتر آشنا بشیم. اون شهر زیبا، همدان هست که به پایتخت تاریخ و تمدن ایران شهرت داره. این شهر دارای صنایع دستی متنوع و بینظیری هست که توی این مقاله بیشتر باهاشون آشنا میشی. همچنین قراره به موزه‌ی صنایع دستی همدان سری بزنیم و هنر دست همدانی‌ها رو از نزدیک ببینیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باش و این زیبایی‌ها رو از نزدیک لمس کن.

اما قبل از هر چیزی بذار یه نگاهی به خود شهر همدان و زیباهای اون داشته باشیم.

شهر زیبای همدان، پایتخت تمدن و تاریخ ایران

شهر همدان یکی از اون شهرهای تاریخی و باقدمت ایرانه که از قدیم‌ الایام مورد توجه حکومت‌های مختلف بوده. همدان که در گذشته به هگمتانه شهرت داشته پایتخت مادها بوده. امروزه این شهر رو با لقب پایتخت تاریخ و تمدن ایران میشناسن و هرساله گردشگران و توریست‌های متعددی به این شهر سفر میکنن.

آب‌وهوای دلنشین در کنار زیبایی‌های طبیعی و تاریخی این شهر دلیلی برای محبوبیت این شهر در میان‌ گردشگرانه. تا به امروز توی مجله گردشگری سفربازی درباره دیدنی‌های این شهر مطالب زیادی منتشر شده که برای آشنایی بیشتر با شهر همدان میتونی به اون‌ها مراجعه کنی و اطلاعات خودت رو بالاتر ببری. علاوه بر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی، صنایع دستی و آثار هنری بینظیر و جذاب مردمان این شهر، قدمتی به اندازه تاریخ کهن اون داره.

صنایع دستی همدان میراث معنوی این شهر به شمار میاد و زیبایی و جذابیت اون‌ها زبانزد خاص و عامه! بطوری که این محصولات نه تنها در داخل ایران بلکه بصورت بین‌المللی مورد توجه هست و حتی برخی از اون‌ها به کشورهای دیگه صادر میشه. این صنایع دستی به قدری زیاد و متنوعه که موزه‌ای با عنوان موزه صنایع دستی در این شهر احداث شده و جز جاذبه‌های اصلی این شهر به حساب میاد.

حالا که پای صنایع دستی وسط اومده خوبه که کم کم بریم سر وقت موزه صنایع دستی همدان چون توی اون میتونی انواع و اقسام این آثار هنری رو از نزدیک تماشا کنی.

سفربازی - موزه تاریخ طبیعی همدان

همه چیز درباره موزه صنایع دستی همدان

سفربازی - صنایع دستی همدان

صنایع دستی همدان

شهر همدان موزه‌های مختلفی داره که بعضی اون‌ها در سراسر ایران بی‌نظیر هستن. یکی از مهم‌ترین موزه‌های این شهر موزه صنایع دستی همدان هست.

موزه صنایع دستی همدان که نمایشی از هنر دست همدانی‌ها ست در سال ۱۳۸۸ توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان تاسیس شد.

قدم زدن توی این موزه برای کسایی که اهل هنر باشن به شدت میتونه جذاب باشه. هر کدوم از این آثار زمان زیاد و خلاقیت زیادی رو از هنرمندان برده و این موضوع باعث شده زیبایی خیره‌کننده‌ای به این آثار ببخشه. حتی ممکنه بعضی از این آثار چندین سال برای ساخته شدنشون از هنرمندهایی که براش زحمت کشیدن زمان برده باشه.

این موزه‌ی جذاب و دیدنی بیش از ۲۰۰ اثر ارزشمند از رشته‌های مختلف صنایع دستی همچون سفال و سرامیک، مصنوعات چرمی و چوبی، قلمزنی روی مس و نقره، سازهای سنتی، فرش و گلیم، پیکرتراشی، گیوه‌بافی، مرواربافی و… را در خودش جای داده. این آثار زیبا در ۳۰ ویترین جداگانه به نمایش گذاشته شده و هر کدوم در سمتی از موزه خودنمایی میکنه!

موزه صنایع دستی همدان در کجا قرار گرفته؟

احتمالا بعد از آشنایی با موزه صنایع دستی همدان دوست داشته باشی که بدونی این موزه دقیقا کجا قرار گرفته؟ موزه صنایع دستی همدان از نظر موقعیت جغرافیایی در بخش خوبی از شهر قرار گرفته و فاصله کمی با آرامگاه باباطاهر عریان داره.

در واقع برای رسیدن به این موزه باید به میدان باباطاهر شهر همدان بری و بعد دنبال آرامگاه باباطاهر بگردی دقیقا کنار این آرمگاه میشه موزه صنایع دستی همدان رو مشاهده کرد.

نمایش موزه صنایع دستی همدان روی نقشه

مسیریابی موزه صنایع دستی همدان

آشنایی با صنایع دستی همدان

حالا که با موزه صنایع دستی همدان آشنا شدی بد نیست که قبل از رفتن به این موزه کمی هم با صنایع دستی این شهر آشنا بشی تا دیدن این موزه برات جذاب‌تر بشه!

اونچه که در بازارچه‌های صنایع دستی همدان از همه بیشتر خودنمایی میکنه و به چشم میاد، اشیای سفالی در رنگ‌ها و طرح‌های مختلفه. سفال لالجین در همدان در زمینه سفالگری قدمتی ۷۰۰ ساله داره. ظروف، تابلو، مجسمه، ترکیب سفال با دیگر هنرها مثل منبت، میناکاری و چوب ازجمله آثار دیدنی این شهر هست.

سفال لالجین همدان رو میشه به دو بخش تقسیم کرد، اول اونچه که در ۷۰ سال پیش تولید میشده و از لحاظ ظاهری شکل و اندازه متفاوتی داشته و بر روی اون نقش و نگارهایی زیبا رسم میکردن. بخش دوم مربوط میشه به ۳۰ سال گذشته که در رنگ‌هایی ساده و به سبک چینی سفید ساخته میشد.

از دیگر صنایع دستی این شهر میشه به تولید چرم و چرم‌دوزی اشاره کرد. از اونجایی که همدان دارای آب‌هوای مناسبه، در زمینه‌ی دامپروری قدمتی طولانی داره و سابقه‌ی تولید چرم در این منطقه به بیش از ۳۰۰۰ سال میرسه. حتی در گذشته همدان بخاطر پیشتازی در زمینه تولید چرم به دباغخانه معروف بوده و کارگاه‌های مختص دباغی پوست حیوانات در اونجا وجود داشته.

در ایام قدیم چرم همدان شهرتی جهانی داشته و به کشورهای مختلف صادر میشده. حتی اولین کارخانه چرم‌سازی ایران در همدان احداث شد. کمربند، کیف، کفش، لباس‌های چرم و… ازجمله دست‌سازه‌های هنرمندان این حرفه هست.

سفربازی - هنر قالی و گلیم بافی در همدان

هنر قالی و گلیم بافی در همدان

قالی‌ بافی یکی دیگه از صنایع دستی این مردمان هنرمنده. بخاطر رونق کشاورزی و دامداری و تولید پشم و نخ‌های مرغوب در این استان، زمینه برای هنر قالی بافی مهیا شده و حتی این استان رو به یکی از پیشگامان این حوزه تبدیل کرده.

هنرمندان قالی باف همدانی دارای سبک و سیاق خاص برای بافت فرش هستن بعنوان مثال اون‌ها از پشم‌های دست ریس شده، رنگرزی طبیعی و طرح‌های شکسته و هندسی استفاده میکنن. در فرش‌های بافته شده همدانی، طرح ماهی و ترنج و رنگ آمیزی بوسیله‌ی شیره‌ی گیاهان بیشتر به چشم میخوره. این نوع قالی‌ها دارای رنگ ثابتی هستن که با کهنه‌تر شدن فرش، زیبایی اون بیشتر میشه و برخلاف فرش‌های امروزی بعد از مدتی، رنگ پریده نمیشن. نام قالی‌های همدان عبارتند از فرش‌های خرکی، کناره، پشتی، روکرسی، دوزرعی و چارک.

گلیم ازجمله آثار هنری دیگه‌ای هست که در این استان به چشم میخوره. گلیم، فرش بافته‌شده‌ی صاف یا قالی بدون گره و پرزه. معمولا گلیم‌ها هنر دست عشایر هر منطقه هست که برای استفاده خودشون میبافن. جالبه که بدونی نقش و طرح گلیم هر منطقه مختص خودشه و از روی طرح گلیم میشه شهر بافت اون‌ گلیم رو حدس زد. نقشی که در گلیم‌های شهر همدان به کار میره، گل لاله، خرچنگی، زنگوله، گل سبدی، گل قندی، دست دلیر، جناقی، ضربدری و اسلیمی هست. گلیم‌های شهر نهاوند همدان جز کالاهای صادراتی هست.

مرواربافی هنری ۵۰ ساله در همدانه. مروار در بخش‌هایی از همدان کشت میشه و مرغوبیت ترکه‌های اون مناسب بافت محصولات حصیریه. هرچند مرواربافی در شهرهای دیگه‌ی ایران هم انجام میشه اما چوب مورد نیاز اونها از همدان تامین میشه. این بافته‌های زیبا رو میشه به شکل سبد، مبلمان، میز و صندلی و… دید. گ

یوه‌بافی از جمله دیگر صنایع دستی و آثار دست‌دوز مردم این منطقه هست. گیوه یک نوع پاپوش هست که در گذشته بخاطر خنک بودنش در فصل تابستان مورد استفاده قرار میگرفته. گیوه درواقع کفشی با رویه نخ پنبه و زیری چرم هست که امروزه چندان مورد استفاده قرار نمیگیره و کفش‌های صنعتی جای اونها رو پر کرده. با این حال چند روستا در همدان هست که خانم‌ها، این کفش‌ها رو تولید میکنن و منبع درآمد خوبی دارن.

طلاکوبی از دیگر هنرهای دستی با پیشینه دور و دراز در همدانه. در طلاکوبی هنرمندان با ابزار دست خود بر روی ورق‌های نازک طلا نقش و نگارهایی رو حکاکی میکنن.

مبل ملایر از دیگر جذابیت‌ها و هنرهای این استانه.  مبل ملایر بخاطر منبت کاری خودش منحصر به فرده و طرفداران زیادی داره و حتی شهرت جهانی پیدا کرده. جالبه که بدونی ۶۳ درصد از مبل منبت‌کاری شده کل کشور از ملایر تامین میشه و برخی کشورهای همسایه از محصولات و مبل‌های زیبا و جذاب این شهر خرید میکنن. هرساله در این شهر جشنواره مبل و منیت ملایر برگزار میشه و افراد از سرتاسر ایران به این استان سفر میکنن و خودشونو به این جشنواره میرسونن. علاوه بر مبل، محصولات منبت کاری در این شهر رواج داره و به کل کشور صادر میشه. خراطی و ظریف کاری هم از دیگر هنرهای چوبی هست که در این شهر رونق داره.

سفربازی - موزه سفال همدان

سخن پایانی

سفربازی - صنایع دستی همدان

صنایع دستی همدان

امیدوارم که از خوندن این مقاله لذت برده باشی و به خوبی با صنایع دستی استان همدان آشنا شده باشی. راستی اگه تصمیم گرفتی که به این شهر زیبا و تاریخی سفر کنی میتونی روی کمک و همراهی سفربازی حساب کنی. با مراجعه به سایت سفربازی میتونی اقامتگاه مورد نظرت رو رزرو کنی و خیالت از بابت همه چیز راحت باشه.

هر نوع اقامتگاهی که مدنظرت باشه با هر قیمت و هر امکاناتی که دوست داشته باشی، میتونی توی سایت سفربازی پیدا کنی. در ضمن برای آشنایی بیشتر با دیگر جاذبه‌های شهر همدان با مجله سفربازی همراه باش و یک سفر لذتبخش و دلپذیر به این شهر رو تجربه کن.

راستی اگه این موزه رو از نزدیک دیدی خوشحال میشیم که از تجربه‌هات زیر همین نوشته برامون بگی.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای