احتمالا نام چمستان به گوشتون هم نخورده باشه، اما عجیب نیست اگر بگیم که این منطقه مثل صدها منطقه دلچسب دیگه برای خطه مازندران هست. چمستان جز جاهای دیدنی نور به حساب میاد که برای خودش آثار تاریخی و طبیعی زیادی داره. از آب گرم گرفته تا آبشار و پارک های جنگلی از جمله جاهای دیدنی چمستان هستن. اگر می‌خواید که یه جای جدید و هیجان انگیز دیگه از مازنداران رو دیدن کنید پیشنهاد ما این شهر خوش و آب و هوا هست. با ما در ادامه همراه باشید.

سفربازی - موقعیت روستای چمستان

موقعیت روستای چمستان

موقعیت دقیق جغرافیایی چمستان 

قبلا هم اشاره شد که چمستان در واقع در شهرستان نور قرار گرفته که بخشی از استان مازندران به حساب میاد. فاصله تهران تا چمستان رو اگر بخواید از طریق جاده چالوس سفر کنید ۲۳۰ کیلومتر و به عبارتی چهار ساعت و ۴۰ دقیقه و اگر بخواید از طریق جاده هراز به اونجا برید ۲۱۴ کیلومتر (چهار ساعت و ۱۰ دقیقه) هست. اما باید خاطر نشان کنیم که ساعت پیمایش این فاصله از مرکز شهر تهران محاسبه شده.

اگر از بالا به این ناحیه نگاه کنید متوجه می‌شید که یک جاده‌ای نیم‌دایره‌ای شکل، چمستان رو به شهرهای نور و آمل متصل کرده. برای اطلاعات بیشتر بد نیست بدونید که فاصله چمستان تا شهر ساری، نور و آمل به‌ترتیب، ۹۵ کیلومتر (۱۰۰ دقیقه)‌، ۱۷ کیلومتر (۲۰ دقیقه) و ۲۵ کیلومتر (۳۵ دقیقه) هست. موقعیت دقیق چمستان جنوب شرق نور و مجاور آمل هست. این شهر از سمت شمال با ایزد شهر، از غرب به جنگل‌های کشپل، از جنوب به بخش بلده و کوهپایه‌های البرز مرکزی و از شرق به شهرستان آمل همسایه میشه.

خوشبختانه میشه از طریق چند مسیر به این شهر رسید. از سمت تهران، نزدیک‌ترین راه، جاده هراز هست. وقتی این جاده رو انتخاب کنید بعد از جاجرود، بومهن، رودهن، آبعلی، مشا، پلور، آب اسک، گزنک و در دو کیلومتری شهر آمل به منطقه هلومسر می‌رسید. بعد از اون کمربندی جدید امامزاده عبدالله و از اونجا وارد مسیر کمربندی آمل به چمستان میشید که بعد از طی مسیر نیم ساعته به این شهر خواهید رسید.

اما مسیر جاده چالوس رو کسانی انتخاب میکنند که در غرب تهران یا کرج ساکن هستن. بعد  از رسیدن به چالوس و حرکت به‌سمت شرق، از شهرهای نوشهر و رویان میشه به شهر نور رسید. بعد از ورود به این شهر با رانندگی به سمت جنوب بعد از ۱۰ دقیقه شهر چمستان دیدنی هست.

اما دورترین مسیر به چمستان جاده فیروزکوه هست، مسافتی معادل ۳۳۴ کیلومتر و پنج ساعت رانندگی میتونه برای افرادی که این مسیر انتخاب میکنن در انتظارشون باشه. برای رفتن به چمستان از این مسیر باید از پردیس، گیلاوند، امین آباد، فیروزکوه، گدوک، ورسک، دوآب، پل سفید، زیراب و شیرگاه بگذرید تا به شهر زیبای آمل برسید؛  بعد از اون از کمربندی آمل به چمستان خارج بشید تا چشمتون به چمستان روشن شه. 

اما اگر نمی‌خواید که این سفر رو با ماشین شخصی برید می‌تونید سوار اتوبوس‌های نور بشید و در پایانه اتوبوسرانی چمستان  پیاده شوید.

آدرس: استان مازندران، شهرستان نور، ۱۷ کیلومتری شهر نور، بخش چمستان 

مسیریابی با گوگل

سفربازی - منظره چمستان زیبا

منظره چمستان زیبا

درباره چمستان

چمستان شهری با مساحت ۱,۵۴۷ کیلومتر مربع هست و نسبت به توابع اطراف خودش ارتفاع بیشتری از سطح دریا داره. شاید این شهر کوچیک به نظر برسه اما به لحاظ مناطق مهم و جاذبه های گردشگری استان مازندران حرفی برای گفتن داره، به طوری که معادن شن، ماسه و زغال‌سنگ در این شهر زیاد به چشم می‌خورن. بد نیست بدونید که  ۹۶ آبادی در این شهر قرار گرفته. 

اگر اهل کوه نوردی هستید خوبه بدونید که کوه‌های میرخمند، و از لاویج، طارم، رودبارک و گزناسرا در این شهر هستن؛ علاوه بر این چمستان از دو طرف با رود وازرود و لاویج محاصره شده.

تاریخچه شهر چمستان

احتمالا نتونید که تاریخچه این منطقه رو دنبال کنید، اما آنچه که روایات شفاهی میگه روستای لاویج از توابع چمستان به دلیل وجود قبرهای زرتشتیان (گبریان) در منطقه حصلیمه، سکه‌های مربوط به دوره ساسانی و بقایای آتشکده‌ها می‌تونه به دوره ساسانی برگرده.

با این حال نمیشه اطلاعاتی درباره اطلاعاتی درباره این منطقه بدست آورد به خصوص از زمان ساسانی تا زمان ورود اسلام به ایران؛ در کنار این ادعاها بقعه آقا شاه بالو زاهد میتونه نشون دهنده این باشه که چمستان در دوره مغولان جایگاهی برای زندگی بوده. علاوه بر این وقتی به  سنگ‌نگاره آهکی روستای آویج نگاه می‌کنید، نقش کلیدی این منطقه در دوره حکومت آل زیار در طبرستان پررنگ تر میشه؛ محلیان این منطقه معتقدن که ای سنگ نوشته متعلق به مرداویج زیادی هست.

سفربازی - مسیر چمستان

مسیر چمستان

چرا نام چمستان؟

چمستان در میان مازنی و بومی‌های این منطقه چَماسن یا چَمِستون است. اما این چرا این منطقه به این نام رو تصاحب کرده بنا بر نظر برخی از زبان‌شناسان به علت رویش زیاد گیاه چماز (سرخس) هست.

جمعیت چمستان

آنچه از سرشماری سال ۱۳۹۵بدست اومده، چمستان جمعیتی برابر با ۱۱٬۱۹۴ نفر داره. بد نیست بدونید که مازندرانی ها بیشتری سهم این منطقه رو دارن و کَلاش یا کالاش‌ها معروفترین طایفه ای هستن که در چمستان زندگی میکنن. شاید اسم این قوم رو تو شهرهای دیگه مازندران و حتی استان کرمانشاه هم شنیده باشید. البته که از تهرانی‌ها هم اینجا دیده میشه چراکه با تغییر کاربری زمین‌های زراعی برای ساخت‌وساز ویلا و فروش یا اجاره اون‌ها به گردشگران، تعداد مسافران و مهاجران تهرانی به این شهر زیاد شده.

در مورد کسب کار اهالی این شهر میشه گفت به طور عمده در دو بخش گردشگری و معادن شن و ماسه کار می‌کنن. با این حال شهرک صنعتی، پرورش ماهی، پرورش مرغ زربال، کشاورزی و شرکت دام دارو هم از کارای دیگه ای هست که مردم این منطقه بهش مشغول هستن. گویش مردم چمستان طبری یا مازندرانی با لهجه کجوری هست.

سفربازی - سوغات و صنایع دستی چمستان

سوغات و صنایع دستی چمستان

سوغات و صنایع دستی چمستان

همه ما ایرانی‌ها مهمترین رکن سفر رو به سوغاتش می‌دونیم، اکثر مسافران که به این شهر سفر می‌کنن برنج، عسل، تخم‌مرغ محلی، لواشک، ترشک، مربا، کلوچه، کوکی، پشت زیگ و کماج رو به عنوان سوغات برای خانواده انتخاب می‌کنن. حصیربافی، صنایع چوبی، نمد مالی و پارچه‌بافی هم به عنوان صنایع دستی این منطقه می‌تونه سوغاتی خوبی برای عزیزان شما باشه.

سفربازی - غذاهای محلی چمستان

غذاهای محلی چمستان

غذاهای محلی چمستان

اکثر ما مازندران رو یه غذاهای شمالی می‌شناسیم، اما تنوع همین غذاها در این منطقه بسیار زیاده برای مثال باقلاوابیج، کدو بره مازندران، بورانی بادمجان کبابی، آغوز مسما از جمله غذاهای محبوب و لذیذ این منطقه هستن. رستوران های چمستان هر روزه میزبان گردشگرای بسیاری هستن که شما هم می‌تونین یکی از اون‌ها باشید.

مناطق تفریحی توریستی چمستان

در ادامه به چندتا از مناطق توریستی چمستان اشاره می‌کنیم که دیدن ازش خالی از لطف نیست:

روستاهای ییلاقی چمستان

سفربازی - روستای لاویج

روستای لاویج

روستای لاویج

این روستا از مرکز شهر چمستان ۲۱٫۳ کیلومتر (۳۵ دقیقه) داره. روستای لاویج از ییلاق‌های خوش‌آب‌و‌هوا چمستان به شمار میره که با داشتن آب گرم،صنایع دستی، خوراکی‌های متنوع و از جمله مقاصد گردشگرا حساب میشه. لاویج در انتهای جاده جنگلی کشپل و در ارتفاع حدود ۷۳۹ متری از سطح دریا قرار گرفته و به علت وجود جنگل‌های راش و پوشش گیاهی متراکم روی تپه‌های وسیع به عنوان بکرترین منطقه ییلاقی شناخته میشه. لازم به ذکره که بخشی از جنگل‌‌های هیرکانی این منطقه قدمت میلیون‌ها سال رو داره.

سفربازی - روستای آهودشت

روستای آهودشت

روستای آهودشت

روستای آهودشت از مرکز شهر چمستان ۴٫۶ کیلومتر (هفت دقیقه) فاصله داره. وجود پوشش گیاهی و طبیعتی بی‌نظیر این روستا باعث شده که بین گردشگرا محبوب باشه. بر اساس تاریخ این منطقه گویی روستایی تاریخی به نام «پایدشت» در این منطقه وجود داشته؛ اگر اهل تاریخ باشید احتمالا می‌دونید که نام این روستا در تاریخ طبرستان اومده. بد نیست بدونید که بنای تاریخی بقعه آقا شاه بالو زاهد هم در همین روستا قرار داره. نام این روستا احتمالا به دلیل وجود آهوان در گذشته بوده.

سفربازی - روستای میرخمند

روستای میرخمند

روستای میرخمند

اگر دوست دارید تابستونی خنک رو تجربه کنید ما به شما روستای میرخمند رو پیشنهاد می‌دیم این روستای خنک و خوش آب و هوا با سه کوه محاصره شده به همین دلیل شاهد چشمه‌های فصلی با آب خنک از این روستا هستیم.

سفربازی - روستای گزناسرا

روستای گزناسرا

روستای گزناسرا

روستای گزناسرا از مرکز شهر چمستان ۳۶٫۶ کیلومتر (۶۵ دقیقه) فاصله داره. این روستا به بهشت گمشده نور معروفه که از مشهور ترین ییلاق‌های چمستان به شمار میره. اگر می‌خواید از آلودگی شهر فرار کنید این روستا می‌تونه بهترین جا براتون باشه. شاید گفتنش بدیهی باشه اما نام روستای گزناسرای از دو کلمه گزنا یا گزنه (نوعی گیاه وحشی که ماده شیمیایی برگ و ساقه آن موجب تحریک پوست انسان می‌شود) و سرا (منزل یا خانه) تشکیل شده است که میتونه وجه تسمیه اسم روستا هم باشه.

از جمله جاهای دیدنی روستا میشه به موراد زیر اشاره کرد:

  • قبرستان باستانی لاشکش در ضلع شرقی روستا
  • پارک تفریحی لاشکش
  • قلقلک چشمه 
  • جنگل و چمنزار سرسبز پنسا
  • مقبره آقابالا شاه (پارسی)
  • قله مرتفع گنج کول (گنج کوه)
  • مرغ حسل 
سفربازی - روستای جوربند

روستای جوربند

روستای جوربند

روستای جوربند از مرکز شهر چمستان ۳۸ کیلومتر (۷۰ دقیقه) فاصله داره. از مهمترین فاکتورهای گردشگری این روستا میشه به دارای آب آشامیدنی باکیفیتی که از چشمه‌های اطراف جاری میشه اشاره کرد. قطعا می‌دونید که چشمه‌ها بخاطر داشتن املاح معدنی خواص درمانی دارن برای همین گردشگرا وقتی میرن نور دیدن از این منطقه رو از دست نمیدن. از نقاط تفریحی و گردشگری جوربند میشه به موراد زیر اشاره کرد:

  • پارک جنگلی جوربند 
  • امامزاده کیا میثم بن جعفر جوربند
  • منطقه جنگلی گردشگری برارده جوربند
  • چشمه‌های آب سرد، آبشار طبیعی و دریاچه مصنوعی 
  • مجموعه ورزشی جوربند
سفربازی - جاهای دیدنی چمستان

جاهای دیدنی چمستان

از دیگر جاهای دیدنی چمستان

  • روستای بهشت (فاصله از مرکز شهر چمستان ۱۵ کیلومتر (۳۵ دقیقه))
  • روستای واز (فاصله از مرکز شهر چمستان ۲۰ کیلومتر (۳۰ دقیقه))
  • آبشار آب پری رویان (فاصله از مرکز شهر چمستان ۳۲٫۶ کیلومتر (۴۰ دقیقه))
  • دریاچه آویدر (فاصله از مرکز شهر چمستان ۴۴ کیلومتر (۵۰ دقیقه))
  • پارک جنگلی نور (فاصله از مرکز شهر چمستان ۱۴٫۶ کیلومتر (۲۵ دقیقه))
  • دریاچه الیمالات (فاصله از مرکز شهر چمستان ۱۱ کیلومتر (۲۳ دقیقه))
  • پارک کشپل (فاصله از مرکز شهر چمستان ۱۴٫۸ کیلومتر (۳۵ دقیقه))
  • مقبره آقا شاه بالو زاهد (فاصله از مرکز شهر چمستان ۴٫۸ کیلومتر (هشت دقیقه))
  • آبشار «حرام او» (فاصله از مرکز شهر چمستان ۵۵٫۳ کیلومتر (۸۰ دقیقه))
سفربازی - اقامت در چمستان

اقامت در چمستان

چرا به چمستان بریم؟

این شهر یکی از ده‌ها و یا صدها منطقه دیدنی مازندران هست که از مشهورترین مناطق گردشگری در شمال کشور عزیزمان ایران هم به شمار میاد. هر جایی که در این آب و خاک دیدنی و دارای جاذبه باشه قطعا امکانات گردشگری از هم داره. این منطقه هم مثل مناطق دیگه مازندران پر شده از ویلاها و خانه های اجاره ای که می‌تونید به راحتی و بدون نگرانی از محل سکونت به این شهر سفر کنید. اقامتگاه بومگردی کلبه و از جمله اقامتگاه‌های مورد علاقه بوم‌گردی در این منطقه هست. علاوه بر این اگر علاقه به امکانات بیشتر داشته باشین می‌تونید به هتل‌های شهر هم سر بزنید. ایزدشهر، محمودآباد یا نور از شهرهایی هستن که می‌تونید توشون هتلای خوبی پیدا کنید. حتی می‌تونید با سرچ هتل در مازندران به اطلاعات اغلب هتل‌های منطقه دسترسی داشته باشین.

مشاهده اقامتگاه ها اطراف چمستان

چه فصلی بریم چمستان؟

چمستان در واقع یک منطقه کوهستانی شناخته میشه همونطور که در ابتدا اشاره کردیم این شهر با چند کوه محاصره شده اما وجود دریا باعث شده آب و هوای این منطقه کاملا سرد نباشه. چمستان در بهار معتدل و مطلوب اما بیشتر بارانی هست. تابستان این منطقه هم به دلیل وجود دریا شرجی میشه که امکان داره برای گردشگرا خیلی مطلوب نباشه. اغلب افراد شهریور رو برای سفر انتخاب می‌کنن.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۳ از ۵
از مجموع ۲ رای