سرپرست پایگاه پژوهشی ماسوله با اشاره به آنکه پرونده ثبت جهانی ماسوله در تیرماه سال آینده در جلسه یونسکو ارائه خواهد شد، گفت: بیشترین سوال ارزیاب یونسکو درخصوص حفاظت و جمع‌آوری زباله‌های ماسوله بود که پاسخ‌های لازم را دریافت کرد.

به گزارش سفربازی، به نقل از ایلنا، چندی پیش شاهد حضور ارزیاب یونسکو در ایران بودیم که به‌منظور ارزیابی پرونده ثبت جهانی ماسوله صورت گرفت. نعیمه بن‌کاری از کشور عمان به‌عنوان ارزیاب یونسکو در راستای انجام فرآیند ثبت جهانی ماسوله ششم مهرماه وارد گیلان شد و موارد مدنظر را به صورت زمینی و هوایی مورد ارزیابی قرار داد.

درحالی امسال روند ثبت جهانی ماسوله پیگیری می‌شود که ماسوله در سال ۲۰۰۷ در فهرست موقف میراث جهانی یونسکو جای گرفت و از آن زمان تاکنون به دلایل مختلف روند ثبت جهانی آن به تعویق افتاد.

ماسوله در سال ۱۳۵۴ با شماره ۱۰۹۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. این شهر تاریخی در ۶۲ کیلومتری غرب مرکز استان گیلان و در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن در دل جنگل‌های رشته کوه البرز قرار دارد که با ۳۵۰ خانه تاریخی هویتی ۸۰۰ تا یک‌هزار سال را به دوش می‌کشد.

گفت‌وگو با مردم ماسوله و بناهای تاریخی

سرپرست پایگاه پژوهشی ماسوله با اشاره به حضور ارزیاب یونسکو در ماسوله، گفت: ارزیاب یونسکو بر اساس برنامه پنج روزه‌ای که برای بازدید مشخص شده بود در ایران حضور یافت و از بخش‌های مختلف ماسوله دیدن کرد. بازدید با مردم، بناهای تاریخی، منظر فرهنگی ماسوله و بررسی مواردی که در پرونده به آن اشاره شده بود در برنامه ارزیاب یونسکو جای داشت. درنهایت نیز جمع‌بندی در این خصوص صورت گرفت.

محمد سنایی توضیح داد: ارزیاب در کلیت امر، علاوه‌بر چک کردن برنامه‌های پایگاه پژوهشی ماسوله، برنامه‌های حفاظتی که به‌صورت مشترک توسط اداره کل اعم از اداره منابع طبیعی، اداره محیط زیست، اداره میراث‌فرهنگی، شهرداری و… صورت می‌گیرد را مورد بررسی قرار داد چراکه بحث حفاظت ماسوله برای یونسکو بسیار اهمیت دارد و این امر در پرونده به آن اشاره شده است. بسیار اهمیت دارد که حفاظت به صورت مشترک و هماهنگ انجام شود. ماسوله با توجه به تجربیات مدیریتی که دارد از این نظر قوی است و اطلاعات مورد نیاز ارزیاب به صورت مستند ارائه شد.

موارد مهم برای یونسکو و ثبت جهانی آثار

او درخصوص سوالات و چالش‌هایی که ارزیاب یونسکو درخصوص ماسوله مد نظر داشت، گفت: سوالاتی که پرسیده شد عمدتا درخصوص حفاظت، معماری، منظر فرهنگی، بافت تاریخی و… بود. البته این سوالات فقط خاص ماسوله نیست چراکه در قالب پرونده ثبت منظر فرهنگی شهر تاریخی ماسوله، علاوه‌بر معماری، تعدادی روستا، فرهنگ مردم، شهر ماسوله، مناظر طبیعی، پارک‌های طبیعی ثبت شده و… مدنظر قرار می‌گیرند.

او با اشاره به آنکه پرونده ماسوله قرار است در سال ۲۰۲۳ در یونسکو بررسی شود، گفت: قرار بود اواخر تیرماه سال جاری، نشست یونسکو در مسکو انجام شود که به دلیل جنگ روسیه و اوکراین برگزار نشد. ایران قرار بود پرونده کاروانسراها را در این جلسه ارائه دهد که با توجه به لغو نشست، ارائه و بررسی پرونده کاروانسراها به همراه پرونده منظر فرهنگی ماسوله در تیرماه سال آینده در نشست سالانه یونسکو ارائه خواهد شد. این درحالی است که تاکنون ۲۶ اثر از ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

 

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای