بقعه‌ها و آرامگاه‌ها فضایی دارن که می‌تونن مکانی امن و آرامش‌بخش باشن. آرامگاه شیخ احمد جامی که در نزدیکی مشهد مقدس و در شهر تربت جام قرار گرفته، فضای وصف ناپذیری داره که می‌تونه لحظات دلپذیری رو براتون رقم بزنه. این نقطه جزء جاهای دیدنی مشهد به شمار می‌ره و پابرهنه قدم زدن در حیاط این آرامگاه می‌تونه حال بهتری رو براتون ایجاد کنه. با من در سفربازی همراه باشین.

همین که وارد فضای آرامگاه شیخ احمد جامی می‌شین از شما می‌خوان که کفش‌هاتون رو دربیارین و پابرهنه وارد حیاط بشین. شاید براتون عجیب باشه اما باور کنین که راه رفتن روی کف حیاط این آرامگاه حسی عجیب و جالب براتون ایجاد می‌کنه. حتی اگه کمی پاهاتون اذیت شد هم باز هم این تجربه رو انجام بدین. کمی که بگذره حال عجیبی پیدا می‌کنین.

معرفی بخش‌های مختلف آرامگاه شیخ احمد جامی

این جاذبه دیدنی تقریبا متعلق به ۸۰۰ سال پیشه و در سال ۱۳۱۰ در آثار ملی ثبت شده و شامل مجموعه‌ای از موارد زیر می‌شه:

  • ایوان
  • گنبدخانه
  • گنبد سفید
  • مسجد کرمانی
  • مدرسه امیر جلال‌الدین فیروزشاهی
  • مسجد عتیق
  • مقبره شیخ احمد جامی
  • مسجد جامع نو

هر کدوم از این بخش‌ها قسمت‌های مختلف و دیدنی زیادی داره که به صورت خلاصه براتون توضیح می‌دم.

 ایوان

یکی از مکان‌هایی که حس آرامش زیادی رو به بازدیدکنندگان آرامگاه شیخ احمد جامی منتقل می‌کنه این ایوانه. کسانی که برای بازدید به این مکان میان، زیر لب ذکر می‌گن.

در گذشته به این ایوان «طاق درب» می‌گفتن و دارای ۲۷ متر ارتفاعه و از نقاط دیدنی این آرامگاه به شمار می‌ره. نشانه‌های با صلابتی در این ایوان دیده می‌شه.

از نظر بعضی از باستان‌شناسان، طرح‌هایی که در این ایوان به کار رفته به مسجدهای دوره ایلخانی شباهت داره. اگرچه به جای دو مناره مرتفع دو گلدسته زیبا داره.

آرامگاه شیخ احمد جامی

گنبدخانه

در مورد گنبدخانه هم باید بگویم که خود شیخ احمد جامی اون رو بنا کرده. گنبدخانه که در امتداد ایوان قرار دارد، در گذشته به صورت منفرد بوده اما در حال حاضر به بیرون دید نداره چون از چهار طرف محاصره شده.

ساخت گنبدخانه در دو مرحله انجام شده، ابتدا ملک رکن‌الدین کرت اون رو ساخت، اما پس از مدتی ابوالحسن محمد کرت کار نیمه کاره رو به اتمام رسوند.

در گذشته، فضای داخلی این بنا پر از کاشی‌کاری‌های نفیس بود. بعدها این پوشش با گچ پوشانده شده که روی اون هم یادگاری‌های نفیسی بر جا مونده.

 گنبد سفید یا مسجد رواق

گنبد سفید در سال ۶۳۳ هجری قمری و به دست سلطان سنجر سلجوقی در ضلع شمال غربی گنبدخانه ساخته شد. برخی قسمت‌های دیگر در سال‌های بعد به اون اضافه شد.

مسجد عتیق

مسجد عتیق در ضلع جنوبی گنبدخانه بنا شده و احتمال داره که در گذشته مسجد جامع بوده باشه. این بنا به شیوه آذری ساخته شده و نماهای داخلی هم از آجر استفاده شده. کتیبه‌های این قسمت نیز، تزیینات گچی زیادی دارن و در قسمت طاق اون کاشی‌های رنگی زیبایی قرار داره.

مسجد کرمانی

و اما یکی از بهترین قسمت‌های آرامگاه شیخ احمد جامی مسجد کرمانیه که در واقع از شاهکارهای معماری اسلامی به شمار می‌ره و به خاطر نام سازنده به این اسم معروف شده. این بنا شامل چله‌خانه و شاه‌نشین می‌شه و در قسمت ورودی اون ایوانچه‌ای با تصاویر زیبا و گل و بوته داره.

سنگ مقدس

مردم محلی اعتقاد دارن که شیخ احمد جامی در ۱۸ سالی که گوشه نشین بوده، بر این سنگ سوار شده و از بِزد تا تربت جام پرواز کرده. این سنگ در همان ابتدای آرامگاه قرار داره و از نظر مردم مقدسه.

مسجد کرمانی

شیخ احمد جامی که بود؟

جامی عارف، شاعر، فیلسوف و موسیقی‌دان معروف قرن پنجم و ششم هجری قمری است و نام کامل او احمدبن ابوالحسن جامی نامقی ترشیزی بوده است.

شیخ احمد در سال ۴۴۰ هجری در روستایی به نام «نامق» در کاشمر کنونی متولد شد و در سن ۹۵ سالگی در تربت جام، دار فانی را وداع گفت.

مسیر زندگی وی بسیار جالب بود به نحوی که در سن ۲۲ سالگی، تحولی درونی را تجربه کرد و همین موضوع سبب شد که به عرفان روی آورد. برای تحقق هرچه بیشتر اهداف عرفانی‌اش، حدود ۱۸ سال به تنهایی در ارتفاعات نامق و کوهستان بِزد به سر برد و پس از آن در سن ۴۰ سالگی شروع به تعلیم و تدریس و همچنین نگارش کتاب و رساله کرد.

شیخ احمد جامی که بود؟

شیخ احمد جامی عارف، شاعر، فیلسوف و موسیقی‌دان معروف قرن پنجم و ششم هجری قمری و در سال ۴۴۰ هجری در روستایی به نام «نامق» در کاشمر کنونی متولد شد و در سن ۹۵ سالگی در تربت جام، از دنیا رفت.

او زندگی جالبی داشت؛ در سن ۲۲ سالگی، به خاطر تحولی درونی سراغ عرفان رفت. برای رسیدن به اهداف عرفانی‌اش، حدود ۱۸ سال به تنهایی در ارتفاعات نامق و کوهستان بِزد زندگی کرد و بعد از اون در سن ۴۰ سالگی شروع به نوشتن کتاب و رساله کرد.

اقامت در نزدیکی آرامگاه شیخ احمد جامی

اگر می‌خواید از این آرامگاه بازدید کنین و در این شهر بمونین می‌تونین در هتل‌های شهرستان تربت جام اقامت کرده و از بوم گردی‌ها و اقامتگاه‌های این منطقه بازدید کنین.

بوم گردی پاچنار جاغرق مشهد

بوم گردی پاچنار جاغرق مشهد در سال ۱۳۹۸ در منطقه بسیار خوش آب و هوای روستای جاغرق، با ۶ اتاق کاملا سنتی و زیبا فعالیت خود را آغاز کرد. به منظور حفظ محیط سنتی اقامتگاه، این بوم گردی فاقد تلویزیون است. باید گفت جهت آسایش مهمانان یک آشپزخانه عمومی در اختیار مسافران و گردشگران عزیز قرار می‌گیرد.

بوم گردی پاچنار جاغرق مشهد

حرف آخر در مورد آرامگاه شیخ احمد جامی

مطمئنا خیلی از شماها پیش از اونکه سفری رو آغاز کنین حتما اول در مورد جایی که قراره برین تحقیق می‌کنین. اگه بعد از انتخاب مقصد به این آرامگاه رفتین، حتما برای ما نظرتون رو بنویسین و جاهای دیدنی این شهر رو به ما هم معرفی کنین. 

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای