وقتی از تهران به سمت کرمانشاه می‌روید، در فاصله سی کیلومتری کرمانشاه یه مجسمه خیلی بزرگ در بالای کوه نظر شما رو به خودش جلب می‌کنه. مردی شبیه مجسمه‌های بودایی که بر بالای کوه نشسته و نظاره‌گر مردمه. مجسمه هرکول متعلق به دوران اشکانیان و سلجوقیانه و جزء معدود آثار تاریخیه که از این دوره به جا مونده. این مجسمه در سال ۱۳۳۷ و در طی یک عملیات عمرانی کشف شد.

مجسمه هرکول تونسته هر سال گردشگران زیادی رو به سمت خودش جلب کنه. همچنین این مجسمه در فهرست آثار یونسکو ثبت شده. فقط حیف که در طی عملیات عمرانی بخش‌هایی از اون آسیب دیده. با ما در سفربازی همراه باشین تا در مورد این مجسمه غول پیکر و دیگر جاهای دیدنی کرمانشاه بیشتر بدونیم.

مجسمه هرکول کجاست؟

مجسمه هرکول در ۳۹ کیلومتری (۴۰ دقیقه‌ای) شرق کرمانشاه و در شهرستان هرسین قرار داره. این مجسمه زیر سایه کوهستان پراو و قله‌های بلند این کوهستان زیبا همچون قله پراو و قله بیستون جای گرفته. 

 آدرس مجسمه هرکول: کرمانشاه، شهر بیستون، غرب جاده خراسان و ۳۵۰ متری مجموعه تاریخی بیستون.

تاریخچه مجسمه هرکول کرمانشاه

تاریخ پیدا شدن این مجسمه خیلی جالبه. در دهه سی هنگامی که مهندسان راهسازی مشغول ساختن جاده همدان به کرمانشاه بودند، به صورت اتفاقی متوجه شدند که چنگک‌های بولدوزر با یه جسم سنگین درگیر شده. این جاده از کنار کوه بیستون می‌گذشت. سرکارگر دستور توقف کار را داد و کارگران تلاش کردند تا جسم سنگین رو از زیر خاک بیرون بیاورند. 

مجسمه هرکول که از زیر خاک پدیدار می‌شود تصمیم می‌گیرند که کمی جاده رو از سمت بیستون منحرف کنند تا آثار تاریخی بیشتری رو بیابند. البته که این کار در طی تلاش‌های زیاد میراث فرهنگی که در آن سال‌ها هنوز جایگاه خاصی نداشت، صورت گرفت.

تاریخچه مجسمه هرکول کرمانشاه

همان موقع و در اولین برخوردی که بولدوزر به مجسمه داشت بخشی از ریش مجسمه کنده شد. همچنین دست مجسمه و جامی که در دست داشت هم آسیب دید. در مجموع تا جایی که می‌شد بخش‌های شکسته شده رو پیدا کردند و سعی کردن تا اونجا که می‌شه مجسمه رو ترمیم و کامل کنند. بالاخره کشف این مجسمه غول پیکر ۱۲ روز زمان برد.

نقش‌های برجسته‌ای پشت مجسمه حکاکی شده که طرح یک درخت زیتون داره. روی شاخه‌های اون آثار تیردان و کمان رو می‌شه دید. کنار درخت گُرزی وجود داره که نسبت به بقیه تصویرها برجسته‌تره. در کنار همه این تصاویر کتیبه‌ای با خط یونانی مشاهده می‌شه که روی لوحی قرار داره. زیر پیکره هرکول هم نقش یک شیر دیده می‌شه که انگار مجسمه بهش تکیه داده. 

سر اصلی مجسمه هرکول کجاست؟ 

شاید جالب باشه که بدونین سر این مجسمه دو بار تا حالا دزدیده شده. یکبار در سال ۵۶ و بار دیگر در سال ۷۲ و هر بار هم البته یافت شده. دفعه دوم تصمیم بر این شد که سر دیگری از همان جنس به مجسمه سازان سفارش دهند. بعد از سختگیری‌های فراوان و جلوگیری از تخریب بیشتر این مجسمه سر جدید روی مجسمه قرار داده شد و سر اصلی در گنجینه میراث فرهنگی نگهداری شد.

نکات مهم در بازدید از مجسمه هرکول

برای دیدن این بنای تاریخی به غیر از جمعه‌ها از ۸ صبح تا ۸ شب می‌تونین به این مجموعه سر بزنین. اگه بخواین نزدیک این مجسمه اقامت داشته باشین می‌تونین در هتل جمشید کرمانشاه، هتل پنج ستاره پارسیان، هتل آزادگان و هتل آپارتمان کوروش اقامت کنین.

بهترین زمان سفر برای بازدید از مجسمه هرکول

با توجه به اینکه کرمانشاه یه شهر کوهستانی با آب و هوای نسبتا سرده، بهتره که در فصل بهار و تابستان به این شهر سفر کنین تا مجسمه هرکول رو ببینین. اگه فرصت کنین و در فصل بهار به این شهر سفر کنین می‌تونین زیباترین طبیعت ایران رو با چشم خودتون ببینین. دشت‌هایی که تا چشم کار می‌کنه سبزه و بهشتی روی زمین رو در ذهن تداعی می‌کنه.

جاهای دیدنی اطراف مجسمه هرکول 

هر منطقه گردشگری که مجموعه‌ای از جاهای دیدنی رو در خودش جا داده باشه، انواع و اقسام جاذبه‌های گردشگری رو می‌شه در اون پیدا کرد. در این بخش چند مورد از این جاهای دیدنی رو به شما معرفی می‌کنیم. 

غار بیستون

یکی از دلایل و شواهدی که می‌شه از حضور انسان‌های عصر پارینه سنگی در ایران و منطقه کرمانشاه کشف کرد غار بیستون است. با توجه به نمونه‌های عینی می‌تونیم بگیم که کرمانشاه یکی از مراکز مهم جمعیتی در گذشته بوده. این غار که با نام غار شکارچیان مشهور شده، فقط برای ۶ نفر ظرفیت داره و مساحتش ۳۵ متره. 

غار بیستون در دامنه کوه بیستون و بالاتر از مجسمه هرکول قرار گرفته. با توجه به بقایای حیوانات کشف شده در این غار می‌توان نتیجه گرفت که این غار پناهگاهی برای شکارچیان به شمار می‌رفته. موقعیت این غار به گونه‌ای‌ست که اگه تا نزدیکش نرین اصلا نمی‌تونین ببینیدش. در عین حال از داخل غار، دید خوبی به پایین و هر جانداری که از اونجا رد بشه دارید.

تاریخچه مجسمه هرکول کرمانشاه

مجموعه تاریخی بیستون 

بیستون در مسیری پر رفت و آمد قرار گرفته که اون رو با نام بغستان (یعنی جایگاه خدایان) می‌شناسن. کاروان‌ها و قافله‌های زیادی از اونجا عبور می‌کردن. به علت نمایش قدرت پادشاهی این کاخ خودش رو به همه نشون می‌داده. 

چیزی که امروزه از کتیبه بیستون و آثار باقی مونده روی اون مشخصه، به دوران داریوش یکی از پادشاهان هخامنشی برمی‌گرده. قدمت این کتیبه‌ها حداقل مربوط به ۵۲۰ سال پیش از میلاد مسیحه. در تصویر حک شده روی کتیبه ۹ اسیر دست بسته در برابر داریوش قرار گرفتن و دستش برای پرستش اهورامزدا بالا رفته.

قرن‌ها طول کشید تا پژوهشگران بتونن آثار روی کتیبه‌های بیستون رو رمزگشایی کنن. بر طبق اسناد کهن، داریوش در این کتیبه‌ها پس از معرفی خود از دستاورد نبردهایش، سرکوب شورش‌ها، درخواست کمک از اهورامزدا برای پیروزی در نبردها، ستایش راست‌گویی و بیزاری از دروغ سخن گفته.

فرهاد تراش 

شهرت فرهاد همان طور که می‌دونین از داستان شیرین و فرهاد نظامی گنجوی گرفته شده. فرهاد برای رسیدن به عشق خود حاضره که حتی کوه رو از جا بکنه. در این داستان خسروپرویز که از عشق فرهاد به شیرین با خبر می‌شه اون رو به کوهی می‌فرسته تا کوهی رو بکنه و به آب برسه و شرط می‌ذاره که اگه به آب رسید می‌تونه به شیرین برسه. خسرو پرویز وقتی می‌بینه که فرهاد دست از کندن کوه برنمی‌داره به دروغ خبر مرگ شیرین رو به فرهاد می‌ده و فرهاد در همان لحظه خودش رو با یه ضربه از زندگی خلاص می‌کنه.

سخن آخر درباره مجسمه هرکول

همان طور که تا اینجا براتون نوشتم مشخص می‌شه که مجسمه هرکول و هر آنچه به اون مربوط می‌شه اثری از دوره اشکانیان و سلجوقیان با خودش داره. آثار تاریخی کشف شده در این منطقه نشون می‌ده که کرمانشاه یکی از شهرهای قدیمیه که از دوران پارینه سنگی مردم در اون سکنی داشتن. آثار تاریخی و دیدنی زیادی در این منطقه وجود داره که می‌تونه سفری خاطره انگیز برای همه شما رقم بزنه. اگه به کرمانشاه و بیستون رفتین حتما برای ما از تجربه سفرتون بنویسین که اگه چیزی در این مقاله جا افتاده ما هم یاد بگیریم.

 

 

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای