مساجد جامع توی اکثر شهرهای ایران وجود دارن و معمولا این مساجد هم از نظر مذهبی اهمیت ویژه‌ای دارن و هم از نظر تاریخی! بسیاری از این مساجد با توجه به اینکه ساخت و وجود اون‌ها برای مردم اهمیت زیادی داشته، معمارهای برجسته‌ای برای ساخت اون تلاش کردن و از نظر زیبایی شناسی و هنری این مساجد دارای اهمیت شدن. توی این نوشته قراره راجع به یکی از همین مساجد یعنی مسجد جامع خرم آباد صحبت کنیم.

اما قبل از اینکه به توصیف و معرفی این مسجد تاریخی بپردازیم خوبه که یه نگاهی به شهر زیبای خرم آباد داشته باشیم.

خرم‌آباد زیبا و جاذبه‌های دیدنی و جذاب

سفربازی - قلعه فلک الافلاک

قلعه فلک الافلاک

خرم‌آباد شهری کهن با قدمتی چندین هزار ساله در استان لرستانه که زیبایی‌های خارق‌العاده‌ای رو در دل خودش جای داده. جاذبه‌های تاریخی ارزشمند، مناظر طبیعی بکر و بی‌بدیل، آب‌وهوای دلنشین در فصول مختلف سال بخصوص در فصل بهار باعث شده که این شهر، میزبان گردشگران مختلف از اقصی‌ نقاط کشور باشه.

این مقصد محبوب در غرب کشور دارای مردمانی میهمان‌نواز و دوست‌داشتنیه که لذت سفر به این شهر رو دوچندان کرده. جالبه که بدونی خرم‌آباد زیبا در دوره‌های مختلف تاریخی با نام‌های متفاوتی شناخته میشده، بعنوان مثال در دوره‌ی عیلامیان، (خایدالو)و در دوره‌ی شاپور اول ساسانی، (شاپورخواست) نام‌هایی بوده که به این شهر داده بودن.

از قرن هشتم هجری قمری تا به امروز این شهر با نام خرم‌آباد شناخته میشه و خبری از تغییر اسم این مکان در آینده در دست نیست! خرم‌آباد با اینهمه ناز و عشوه و تغییر اسم‌های مختلف موفق شده استان لرستان رو مجاب بکنه تا این شهر رو بعنوان مرکز خودش انتخاب کنه! البته که قدمت چند هزار ساله و دارا بودن تمدن‌های مختلف ازجمله کاسی‌ها، بابلی‌ها، ساسانیان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان و… در این انتخاب بی‌تاثیر نبوده!

صفا و سرسبزی این شهر رو میشه از روی اسمش متوجه شد. خرم آباد همچون اسمش شهری خرم و سرسبز و دلرباست که دره‌ای زیبا اون رو در آغوش گرفته. مهد آبشارهای بلند و چشمه‌های خروشان، دیار قلعه‌ها و قله‌ها، غارها و کوه‌ها، مناظر بینظیر و چشم‌اندازهای چشم‌نواز، روستاهایی بکر و دره‌هایی  بی‌بدیل. آری به راستی که اسمش برازنده‌‌اش هست! اغراق نیست اگه بگم این شهر یکی از بهترین و کامل‌ترین مقاصد برای گردشگرانه چرا که کلکسیونی از جاذبه‌ها و دیدنی‌ها رو در خودش جای داده و هر نوع سلیقه‌ای رو میتونه پوشش بده. از طبیعت‌گردان و عاشقان مناظر بکر تا علاقمندان به تاریخ و بناهای کهن، کنجکاوانی که عاشق داستان‌های مرموز غارها هستن، هنردوستانی که شکوه و زیبایی معماری بناهای قدیمی اونها رو به وجد میاره، شناگران ماهر که عاشق آب‌تنی در هوای گرم هستن و… همه و همه مواردی هستن که خرم‌آباد یک‌ تنه میتونه پوشش دهنده‌ی علایقشون باشه و یک خاطره‌ی دلنواز و به یاد موندنی رو براشون رقم بزنه.

سفربازی - آرامگاه باباطاهر خرم آباد

نگاهی به مسجد جامع خرم‌آباد

سفربازی - مسجد جامع خرم آباد

مسجد جامع خرم آباد

حالا که با شهر خرم آباد کمی آشنا شدیم وقتشه که به معرفی مسجد جامع خرم‌آباد بپردازیم.

بعد از روی آوردن ایرانیان به دین اسلام، ساخت مساجد برای پرستش و انجام امور مذهبی به جای آتشکده‌ها در شهرها و روستاهای این کشور زیاد شد و مساجد زیادی در مدت زمانی کم در سراسر ایران ساخته شد.

در این میان مساجد جامع کمی متفاوت‌تر بودن و فعالیت‌ها و امور مذهبی بیشتری رو شامل میشدن. جامع در لغت به معنی پیوستن اجزا و گرد آمدنه و ترکیب دو واژه‌ی مسجد و جامع یعنی مسجدی که برای برگزاری نماز جمعه ساخته شده و نیز مکان گردهمایی‌های سیاسی، اجتماعی، آموزشی هست و مراسمات مذهبی مختلف در اون برگزار میشه.

مساجد جامع معمولا در مرکز شهر و جایی که دسترسی بهتر و راحت‌تری داشته باشه بنا میشه. جالبه که بدونی قبل از اسلام اعراب عربستان، برای مذاکرات قبیله‌ای، گردهم اومدن رئیسان قبایل و فعالیت‌های دیگه در مکانی به نام سقیفه جمع میشدن و در مکه به اون دارالندوه میگفتن.

مسجد جامع خرم‌آباد همچون سایر مساجد جامع، چنین کاربری‌هایی داشته. بنای ابتدایی مسجد جامع خرم‌اباد در سال ۹۴۱ هجری شمسی به دستور یکی از اتابکان لر ساخته شد. این بنا در طول زمان چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته که اولین تعمیر اون در زمان صفویان انجام شد.

بعدها طی یک بازسازی دیگه اطاق‌هایی برای استفاده طلاب به بنای مسجد اضافه شد. در حال حاضر این‌مسجد دارای یک شبستان و ایوان هست. مسجد جامع خرم‌آباد دارای سه سنگ نوشته از دستورات پادشاهان صفوی هست.

معماری زیبا و اسلامی این مسجد در کنار تزئینات کاشی‌کاری چشم‌نوازی که داره باعث شکوه و دلنشینی این بنای ارزشمند شده. اگر تو هم عاشق بناهای قدیمی و سیر معماری باشکوه ادوار مختلف تاریخ هستی میتونی در سفرت به این شهر زیبا از مسجد جامع اون دیدن کنی و غرق در تماشای هنر دست معماران قدیمی بشی.

مسجد جامع خرم آباد دقیقا در کجا قرار گرفته؟

مسجد جامع خرم آباد از نظر موقعیت جغرافیایی دسترسی خوبی به سایر دیدنی‌های این شهر داره.

این مسجد در خیابان دوازده برجی به سمت سبزه میدان قرار گرفته. یکی از نزدیک‌ترین جاهای دیدنی‌ای که در این مسیر قرار داره قلعه فلک الافلاک هست.

نمایش مسجد جامع خرم آباد روی نقشه

مسیریابی مسجد جامع خرم آباد

در چه فصلی به خرم آباد سفر کنیم؟

سفربازی - دره خزینه

دره خزینه از جاهای دیدنی لرستان

احتمالا تا اینجای این مقاله این سوال برات مطرح شده باشه که چه فصلی برای دیدن خرم آباد بهتره؟ آیا باید فصل‌های سرد سال به سمت این شهر بریم یا فصل‌های گرم؟

بهترین فصل برای سفر به خرم آباد فصل بهار و تابستون هست اونم به دو دلیل. یکی از دلایل این هست که این شهر از نظر طبیعی بسیار غنیه و توی فصل بهار به شدت زیبا و چشم نوازه. از طرفی توی فصلی مثل بهار به صورت کلی حجم مسافرها کمتره و این موضوع باعث میشه که گرفتار شلوغی نشی و سفرت چاشنی یه آرامش خاص رو همراه خودش داشته باشه.

سخن پایانی

امیدوارم که از خوندن این مقاله لذت برده باشی و اطلاعات خوبی رو درباره شهر خرم آباد و مسجد جامع اون به دست آورده باشی. اگه دوست داری با سایر دیدنی‌های این شهر آشنا بشی میتونی به صفحه اصلی مجله گردشگری سفربازی مراجعه کنی و از اونجا شهر خرم آباد رو پیدا و مطالبی که درباره دیدنی‌های اون منتشر کردیم رو بخونی.

راستی اگه به شهر خرم آباد سفر کردی و خاطره خوبی درباره این شهر داری خوشحال میشیم که برامون زیر همین نوشته بنویسی.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای