شهر خرم آباد دیدنی‌های طبیعی و تاریخی زیادی داره که همه این‌ها دست به دست هم دادن تا این شهر جزو یکی از مقاصد اصلی گردشگری در ایران به حساب بیاد. توی این شهر یه آرامگاه وجود داره که در نگاه اول خیلی‌ها رو به شک میندازه و سوالی رو که توی ذهنشون مطرح میکنه اینه که آیا من این آرامگاه رو توی همدان ندیدم؟ اینجایی که داریم درباره‌اش حرف میزنیم جایی نیست جزو آرامگاه باباطاهر خرم آباد!

درسته که باباطاهر عریان توی همدان آرام گرفته اما خرم آباد هم یه شاعر دوبیتی سرا برای خودش داشته به اسم بابا طاهر که توی این نوشته قراره راجع به اون کمی باهم گپ بزنیم. اما قبل از هر چیزی اجازه بده این نوشته رو با مقدمه‌ای از شهر خرم آباد شروع کنیم.

خرم‌آباد، تاریخچه و زیبایی‌ها

سفربازی - جذابیت‌های خرم آباد

جذابیت‌های خرم آباد

خرم‌آباد شهرستانی زیبا با آب‌وهوایی دلنشین در غرب ایرانه. این شهر که از دو واژه‌ی (خرم) و (آباد) تشکیل شده به معنی جایی سرسبز و باصفاست هرچند که نام لری این شهر چنین مفهومی رو نمیرسونه. خورموئه از ترکیب دو واژه‌ی خور به معنی خورشید و موئه به معنی فرورفتن یا نشستن بوجود اومده. علت این نامگذاری، جای گرفتن شهر خرم‌آباد در آغوش دره‌ها و کوه‌های اطراف و محلی هست که خورشید در اونجا فرو میره و غروب میکنه.

با سفر به این شهر و نشستن به تماشای غروب خورشید متوجه فرو رفتنش در دل دره رو خواهی شد. در قرن اول هجری و در دوره‌ی ساسانیان شهر قدیمی شاپورخواست که یکی از شهرهای مهم اون دوران بود، در جای فعلی شهر خرم‌آباد قرار داشته. بعد از اون شهر خایدالو که شهر مهم عیلامی بوده جای شاپورخواست رو میگیره. در اواخر قرن ششم خاندان اتابکان لر شهر خرم‌آباد رو بعنوان ‌مرکز حکومت خودشون انتخاب میکنن و باعث رونق و توسعه‌ی شهر میشن. هرچند که در اثر حمله‌ی مغولان بخش عمده‌ای از شهر ویران میشه و از بین میره.

بعد از قرن هشتم تنها نام خرم‌آباد هست که درمورد این شهر به گوش میخوره. در این زمان فلک الافلاک هسته اصلی شهر خرم‌آباد رو تشکیل داد. بعد از انقراض سلسله‌ی اتابکان لر و تشکیل حکومت صفوی چیزی از اهمیت شهر خرم‌آباد کم نشد. از اونجایی که صفویان حکومت طرفدار رونق و توسعه و سازندگی بودن، به آبادانی خرم‌آباد پرداختن و باعث گسترده شدن این شهر شدن. در دوره‌ی قاجار، خرم‌آباد به محله‌های اطراف فلک الافلاک محدود بود. محله‌های پشت بازار، درب دلاکان، درب باباطاهر ازجمله معروف‌ترین محله‌های شهر در زمان قاجار به شمار میومد.

خرم‌آباد زیبا امروزه به یکی از مقاصد اصلی گردشگران و طبیعت‌دوستان تبدیل شده. آب‌وهوای دلنشین، مناظر بکر و طبیعتی بینظیر، آبشارهای مرتفع و چشمه‌ها و رودهای خروشان، جاذبه‌های تاریخی و ارزشمند، غارهای مرموز و جادویی و… همه و همه باعث شده که این استان در فهرست شهرهای دیدنی و جذاب رتبه‌ی بالایی داشته باشه.

سفربازی - امامزاده زید بن علی

وقت آشنا شدن با باباطاهر دلفانیه

سفربازی - باباطاهر خرم آباد

بابا طاهر خرم آباد

خب اگه موافق باشی کم کم بریم سراغ باباطاهر خرم آباد. باباطاهر شاعر معروف و بنام اهل دلفان استان لرستان بوده. اشعار و دوبیتی‌های این شاعر دارای کلمات و اصطلاحات لکی هست. همچنین در زبان لکی باباطاهر رو بصورت باوطاهر تلفظ میکردن.

جالبه که بدونی در استان لرستان لقب بابا برای کسانی به کار میرفته که اهل حق بودن. احتمالا باباطاهر هم یکی از همین افراد بوده که در این شهر زندگی میکرده. آرامگاه باباطاهر یکی از جاذبه‌های تاریخی و قدیمی شهر خرم‌آباد به شمار میاد که در ضلع غربی قلعه‌ی فلک الافلاک و محله‌ای بنام درباوطاهر جای گرفته. این مقبره، بنایی قدیمی با نمای آجری ساده هست که قدمتش به دوره صفویه برمیگرده. سالها پیش کتیبه‌ای چوبی در داخل مقبره‌ی این شخص پیدا میشه که بر روی اون شجره‌ی باباطاهر با ابیاتی زیبا نوشته شده بود. ساختمان مقبره یک گنبد ساده و یک ورودی داره.

دیوارهای هشت ضلعی بنا بسیار ماهر و تمیز ساخته شدن بطوری که ۴ ضلع اصلی اون هر کدوم ۲۵۰ سانتی متر و اضلاع فرعی ۱۷۱ سانتی متر هستن. آجرکاری مشبک در قسمت سر در ورودی مقبره تنها تزئین به کار رفته در این بناست. در ایام قدیم  روی قبر رو یک ضریح چوبی پوشانده بود که به مرور زمان از بین رفت.

در عصر معاصر اتاق کوچکی به نام قلندر داخل بنا ساخته شد. طبق نظر محققان و کارشناسان محل قبر احتمالا در سردابه قرار داره. این اثر تاریخی و ارزشمند در سال ۱۳۸۴ جز آثار ملی ایران به ثبت رسید. درمورد هویت باباطاهر اختلافاتی وجود داره و برخی معتقدن که این قبر مربوط به باباطاهر عریانی هست اما باید خدمتتون عارض بشم که تنها شباهت این دو تا باباطاهر سرودن شعر و طبع شاعری اونها بوده و این شخص باباطاهر عریان نیست.

آرامگاه باباطاهر عریان در همدان قرار داره و قدمتی به اندازه سلجوقیان داره اما آرامگاه باباطاهر دلفانی مربوط به عهد صفوی هست و در خیابان فردوسی خرم‌آباد واقع شده.

نمایش آرامگاه باباطاهر روی نقشه

مسیریابی آرامگاه باباطاهر

سفر به لرستان

خب حالا که با این جاذبه‌ی تاریخی و ادبی آشنا شدی باید بهت بگم که اینجا تازه اول راهه! آرامگاه باباطاهر تنها یکی از ده‌ها جاذبه‌ی دیدنی این استانه. اگه اهل طبیعت‌گردی و دیدن مناظر بکر هستی آبشارها و کوه‌های این استان مناسب توعه! اگه عاشق آب‌تنی و شنا تو هوای گرمی بهت پیشنهاد میکنم حتما سری به رودخانه‌های جاری و حوضچه‌های آب این استان بزنی! اگه اهل ماجراجویی و قصه‌های ترسناکی حتما از غارهای لرستان دیدن کن!

اگه جاذبه‌های تاریخی و بناهای قدیمی تو رو به وجد میارن وقتشه که به قلعه‌ی فلک الافلاک، پل شکسته، گرداب سنگی سری بزنی! اگه به دنبال خوراکی‌های خوشمزه و متفاوتی، نان ساجی، عسل، کاک، لبنیات و ترخینه‌ی این استان رو تهیه کن! اگه عاشق صنایع دستی و هنر دست مردمان هنرمند هستی، گلیم، جاجیم، صنایع چوبی این استان مخصوص توعه!

خلاصه که این استان هرنوع سلیقه‌ای رو پوشش میده و هر چیزی که مدنظرت باشه رو در دل خودش جای داده. این استان با دارا بودن موهبت‌های فراوان، از جمله گردشگر پذیرترین شهرهای ایران به شمار میاد.

سفربازی در کنار تو برای یه سفر خاطره انگیز

اگه تو هم مجاب شدی که این استان واقعا بینظیره و تصمیم گرفتی بار سفر رو ببندی و سر به کوه و دشت و رود این استان بزاری، حتما با سفربازی همراه شو. توی مجله‌ی گردشگری سفربازی با تمام جاذبه‌های دیدنی این استان و مناطق کمتر شناخته شده و بکر اون بیشتر آشنا میشی و با اطلاعات کامل‌تر میتونی سفر کنی و جاهایی که میخوای ازشون دیدن کنی رو انتخاب کنی.

در ضمن نگران اقامتت توی این استان نباش چرا که سفربازی از اول تا آخر سفر همراه توعه و هر نوع اقامتگاهی که مدنظرت باشه رو پیش روت قرار میده و تو میتونی اقامتگاه‌های مختلف از نظر امکانات و قیمت رو مشاهده کنی و از بین اونها اقامتگاه مدنظرت رو رزرو کنی. با سفربازی میتونی یه سفر خاطره‌انگیز با خیالی راحت داشته باشی. پس نگران هیچی نباش و چمدونت رو ببند!

راستی اگه از این آرامگاه دیدن کردی خوشحال میشیم که نظراتت رو برامون زیر همین متن بنویسی.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۵ رای