احتمالا با حرم شابدالعظیم آشنایی داری، چون یکی از معروف‌ترین مکان‌های مذهبی شهر ری هست. اما چیزی که بسیاری از مردم ساده ازش می‌گذرن، گورستانی تاریخی هست که در جوار این حرم قرار داره. این گورستان با نام باغ طوطی، پیکر بسیاری از اشخاص مهم رو در خودش جای داده. حالا اینکه چرا به این مکان باغ طوطی میگن داستان‌ خودش رو داره که در ادامه این مطلب برات تعریف می‌کنم. درکنار اون،‌ درمورد مدفونین این مکان و اخبار دیگه مربوط به آرامستان باغ طوطی اطلاعات مفیدی آوردم، پس ادامه این مطلب رو از دست نده!

آرامستان باغ طوطی کجاست؟

آرامستان باغ طوطی در صحن حرم شاه عبدالعظیم در شهر ری قرار گرفته. این حرم به عبدالعظیم حسنی مشهور به شاه عبدالعظیم تعلق داره که از سادات و فرزندان امام حسن مجتبی(ع) هست. قدمت این حرم به دوره ایلخانی، صفوی و قاجار برمی‌گرده. در طول تاریخ اهمیت و محبوبیت این مکان مذهبی باعث شده تا به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت بشه. برای رسیدن به این حرم و آرامستان باغ طوطی، چندین مسیر دسترسی وجود داره که اونها رو در ادامه آوردم:

  • مسیر اول: بزرگراه آزادگان جنوب، خیابان شهید رجایی، پل فتح، بلوار شهید دستواره، درب جنوبی حرم.
  • مسیر دوم: بزرگراه نواب صفوی جنوب، بزرگراه شهید تندگویان، بزرگراه آزادگان، خیابان شهید رجایی، پل فتح، بلوار شهید دستواره.
  • مسیر سوم: خیابان وحدت اسلامی، خیابان شوش، خیابان شهید رجایی، پل فتح، بلوار شهید دستواره.
  • مسیر چهارم: خیابان دماوند، سی‌متری نیرو هوایی، بزرگراه بسیج، بزرگراه آزادگان، خیابان فداییان اسلام، کمربندی شهر ری، درب شرقی حرم.
سفربازی_ آرامستان باغ طوطی کجاست؟

آرامستان باغ طوطی کجاست؟

برای طی کردن این مسیر می‌تونی از ماشین شخصی استفاده کنی. اما اگه ماشین شخصی نداری نگران نباش چون امکان استفاده از مترو و اتوبوس هم وجود داره. ایستگاه شهر ری در خط یک متروی تهران هست که نزدیک‌ترین ایستگاه به حرم شاه عبدالعظیم شناخته میشه. به طوریکه فاصله بین حرم و ایستگاه مترو رو می‌تونی با نیم ساعت پیاده‌روی طی کنی. تاکسی‌های خطی و اینترنتی هم برای رفتن به این آرامستان گزینه مناسبی هستن.

تاریخچه باغ طوطی

درگذشته، آرامستان باغ طوطی در کنار مدرسه امین السلطان قرار داشت. اما این مدرسه تخریب شد و بخش بزرگی از صحن باغ طوطی به‌شکل گورستان دراومد. البته، محوطه این گورستان جزو حرم شاه عبدالعظیم محسوب نمیشه چون با خارج شدن از ضلع غربی حرم، با این گورستان مواجه میشی. با قرار گرفتن در محوطه این گورستان می‌تونی چشم‌انداز زیبای حرم رو ببینی. این زاویه، یکی از بهترین زاویه‌های عکاسی در این منطقه هست.

سفربازی _ تاریخچه باغ طوطی

تاریخچه باغ طوطی

به طور کلی، این مکان در طول تاریخ بسیار مورد توجه مردم و سران حکومتی قرار داشته. به طوریکه بسیاری از سیاست‌مداران و افراد مشهور وصیت کردن که در صحن باغ طوطی دفن بشن. علاوه ‎بر تمام این موارد، این گورستان در طول تاریخ حوادث زیادی به خودش دیده. از جمله این حوادث میشه به ترور شاه قاجار اشاره کرد.

چه کسانی در باغ طوطی دفن شدن؟

اگه نگاهی به فهرست دفن شدگان در این منطقه بندازی، بسیاری از نام‌ها به گوشت آشنا هستن. چون بخش زیادی از دفن شدگان این مکان شامل افراد مشهور و سرشناس تاریخ میشن. بخشی از لیست این افراد رو در ادامه مشاهده می‌کنی:

  • امامزاده حمزه بن موسی الکاظم(ع) از فرزندان امام هفتم(ع).
  • امامزاده طاهر(ع) از فرزندان امام زین‌العابدین(ع).
  • ابوالفتوح رازی (۵۵۲ یا ۵۵۶ق) صاحب تفسیر روض الجنان.
  • آقاعلی مدرس طهرانی (۱۳۰۷ق) از حکمای حوزۀ فلسفی در تهران.
  • ابوالحسن شعرانی (۱۳۵۲ش) معروف به علامه شعرانی از عالمان شیعه قرن ۱۴ قمری.
  • ابوالفضل تهرانی (۱۳۱۷ق) عالم و مؤلف شیعه قرن ۱۴ هجری قمری.
  • ابوالقاسم گرجی (۱۳۸۹ش) نویسنده و استاد فقه و حقوق دانشگاه تهران.
  • ابوتراب امامی کاشانی (۱۳۶۳ش) از عالمان شیعه و پدر محمد امامی کاشانی.
  • جواد فومنی حائری (۱۳۴۳ش) از عالمان شیعه و روحانیان تهران.
  • جواد کنی (۱۳۵۵ق) از روحانیان شهر ری و نوه دختری ملا علی کنی.
  • حبیب‌الله خویی (۱۳۲۴ق) از فقیهان شیعه و شارحان نهج‌البلاغه در قرن سیزدهم و چهاردهم قمری.
  • میرزا حسن آشتیانی (۱۳۱۹ق) از عالمان شیعه در دوره قاجار و فعال در نهضت تنباکو.
  • حسین اثنی‌عشری (۱۳۸۴ق) عالم شیعه و صاحب تفسیر.
  • ذبیح‌الله محلاتی (۱۳۶۴ش) روحانی شیعه و نویسنده.
  • ستارخان (۱۲۹۳ش) ملقب به سردار ملی و از سرداران جنبش مشروطه ایران.
  • سید ابوالقاسم کاشانی (۱۳۴۰ش) فقیه و سیاستمدار ایرانی.
سفربازی _ تاریخچه باغ طوطی

تاریخچه باغ طوطی

چرا اسم این مکان رو باغ طوطی گذاشتن؟

داستان‌های زیادی وجود داره که علت نامگذاری آرامستان باغ طوطی رو تعریف می‌کنه. ساده‌ترین اونها این روایت هست که میگه به‌ خاطر وجود تعداد زیادی طوطی در این منطقه، نام اون رو باغ طوطی گذاشتن. اما جالبه بدونی که این مکان به‌صورت باغ توتی هم نوشته میشه. درنتیجه این احتمال هم وجود داره که به‌دلیل وجود درختان توت در محوطه این گورستان، نام اون رو باغ توتی گذاشته باشن. عده دیگه از مردم باور دارن که طوطی نام زن فتحعلی‌شاه یا نام یکی از نزدیکان ناصرالدین شاه بوده که این باغ به او تعلق داشته.

اوضاع و احوال باغ طوطی چطوره؟

در سال ۱۳۹۰ پروژه‌ای در آرامستان باغ طوطی شروع شده بود که دو سال ونیم ادامه پیدا کرد. این ساخت و سازها باعث شد تا به برخی از سنگ مزارها آسیب جدی وارد بشه. همین موضوع باعث شد تا مردم در بازدید از باغ طوطی نتونن به راحتی مزار عزیزانشون رو پیدا کنن. درنتیجه، در اون سال‌ها تیترهای داغ زیادی با چنین عنوانی دیده میشدن: سردرگمی مردم برای یافتن مزار مردگان‌شان در باغ طوطی!

در این پروژه هدف اصلی این بود که برای باغ طوطی شبستان‌هایی ایجاد بشه. این شبستان‌ها به‌طور متصل با صحن حرم عبدالعظیم الحسنی طراحی شدن. نکته مهم دیگه‌ای که باعث اعتراض مردم شد، بی‌احتیاطی در حین ساخت بود. گفته میشه پایه‌های این شبستان‌ها دقیقا در وسط برخی از قبرها زده شده بود که این موضوع بی‌حرمتی به مردگان محسوب میشه.

قیمت قبر در آرامستان باغ طوطی چقدره؟

از اونجایی که حرم شاه عبدالعظیم در شهر قرار داره، دفن افراد در اون ممنوعه. این موضوع باعث میشه که قیمت قبر در محوطه باغ طوطی به طور سرسام‌آوری بالا باشه. قیمت قبر در صحن حرم شاه عبدالعظیم حتی بالاتر از بهشت زهراست! اما در مورد قسمت‌های دیگه مثل باغ طوطی، قیمت قبر از ۲۵ میلیون شروع میشه و به ۵۰ میلیون هم می‌رسه.

آدرس آرامستان باغ طوطی

این آرامستان در ری،هاشم آباد،خ کاشانی،خ بازار،حرم مطهر حضرت شاه عبدالعظیم حسنی قرار داره.

سخن آخر در مورد باغ طوطی

آرامستان باغ طوطی به عنوان یک قبرستان تاریخی در موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی قرار داره. این گورستان از یک طرف به حرم حضرت عبدالعظیم و از طرف دیگه به بازار شاه عبدالعظیم راه پیدا می‌کنه. پس در بازدیدت از این آرامستان مکان‌های جذاب دیگه‌ای وجود دارن که مراجعه به اونها ارزشش رو داره. اگه قبلا به باغ طوطی رفتی در مورد این تجربه‌ات برای من بنویس. در غیر این صورت بهم بگو که نظرت درمورد این آرامستان چیه؟

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای