استان زنجان با وجود موقعیت جغرافیایی خاص و جاذبه‌های بکر تاریخی و طبیعی، سهم اندکی از صنعت گردشگری دارد.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، امروزه صنعت توریسم یکی از موثرترین صنایعی است که علاوه‌بر منفعت اقتصادی در بسیاری از زمینه‌های دیگر نیز نقش اساسی ایفا می‌کند، متاسفانه کشورمان با وجود قابلیت‌های بسیار آنگونه که باید و شاید نتوانسته سهمی از گردشگری کسب کند.
استان زنجان و به‌ویژه شهر زنجان نیز از این قاعده مستثنی نیست و با داشتن ظرفیت های گسترده گردشگری هنوز در ابتدای راه بهره‌برداری از این توانمندی بالقوه قرار دارد.
هم‌اکنون در استان بیش از ۲ هزار اثر تاریخی شناسایی شده که ۹۱۴ مورد آن با ساز و کارهای لازم در فهرست ملی و جهانی به ثبت رسیده است و چهار کلاس آثار طبیعی، منقول، غیرمنقول و میراث ناملموس را شامل می‌شود.
در طرح نوروزی استقبال از گردشگران در سال گذشته از ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ماه جاری، ۷۹ هزار و ۸۳۳ نفر از جاذبه های تاریخی، فرهنگی و گردشگری استان بازدید کردند که از این تعداد ۱۰۳ نفر را بازدیدکنندگان خارجی و ۷۹ هزار و ۷۳۰ نفر را نیز گردشگران داخلی تشکیل می‌دادند که در مقایسه با استان‌های همجوار سهم اندکی از گردشگران است.
هرچند مسوولان امر در مناسبت‌های مختلف به ویژه هفته‌های منتهی به عید نوروز تلاش می‌کنند با اتخاذ تمهیداتی حضور گردشگران داخلی و خارجی را در سراسر استان هموار کنند اما تاکنون در این زمینه موفقیت چندانی به دست نیامده و همواره زنجان به عنوان یک استان معبر گردشگری و نه مقصد مطرح بوده است.
حال باید پرسید چرا استان زنجان با داشتن آثار تاریخی منحصربه‌فرد و بکر همانند گنبد جهانی سلطانیه یا غار کتله‌خور نتوانسته به عنوان یک استان مقصد گردشگری در کشور معرفی شود؟ به عبارتی دیگر مشکل و گره کار کجاست که بسیاری از مسافران و گردشگران تمایل چندانی به حضور در استان زنجان ندارند؟
فقدان زیرساخت‌ها عامل تضعیف صنعت گردشگری زنجان
برخی از شهروندان زنجانی معتقدند با وجود کارهایی که از سوی دستگاه‌های متولی امر انجام گرفته اما نبود مراکز تفریحی و اقامتی دلچسب موجب شده مردم دیگر استان‌های کشور علاقه‌ای به حضور در زنجان نداشته باشند.
حسن رحیمی ۳۵ ساله از جمله شهروندانی زنجانی است، او نیز با اشاره به مشکلات متعدد در خصوص علل حضور نیافتن گردشگران در استان، می‌گوید: اقصی نقاط زنجان جاذبه‌های متعدد و متنوعی را در خود جای داده است اما متاسفانه نبود زیرساخت‌های لازم موجب شده مسافران رغبتی برای حضور در استان نداشته باشند.
وی اضافه می کند: باید توجه داشت گردشگری استان زنجان تنها محدود به شهر زنجان نیست و باید به سایر شهرستان‌های استان نیز به صورت عادلانه در تامین زیرساخت‌های گردشگری توجه کرد، به عنوان مثال مسیر قیدار به گرماب یا مسیر معبد داش کَسَن (معبد اژدها) در سلطانیه همچنان خاکی است و همین مسایل در توسعه گردشگری تاثیر منفی دارد.
به گفته این شهروند، راه‌های دسترسی مناسب، تقویت زیرساخت‌ها و افزایش امکانات رفاهی از جمله مسایل مهمی است که باید از سوی متولیان امر مورد توجه قرار گیرد و تحقق این مهم نیز در گرو برنامه‌ریزی منسجم و هدف‌دار است.
احداث تله‌کابین، ضرورت اصلی توسعه گردشگری استان
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی زنجان با بیان اینکه این استان با وجود ظرفیت‌ها و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی از صنعت گردشگری سهم بسیار اندکی دارد، گفت: زنجان بناهای منحصربه‌فردی از قبیل رخت‌شوی‌خانه و قیدار نبی دارد که باید از آن‌ها به نحو مطلوب برای جذب گردشگران استفاده شود.
وی اضافه کرد: ۱۰ استان ایران فاصله یک تا چهار ساعته با زنجان دارد و در واقع بیش از ۵۰ درصد جمعیت ایران پیرامون این استان زندگی می‌کنند و درباره علت اینکه چرا زنجان نتوانسته است سهم مناسب‌تری در جذب گردشگر داشته باشد، باید بررسی‌های بیشتری صورت گیرد. زنجان بناهای منحصربه‌فردی از قبیل رخت‌شوی‌خانه و قیدار نبی دارد که باید از آن‌ها به نحو مطلوب برای جذب گردشگران استفاده شود.
صفوی با اشاره به نزدیک شدن به نوروز به عنوان یکی از میراث‌های جهانی ایرانیان و افزایش سفرهای نوروزی، افزود: طی ۱۰ ماهه امسال بیش از ۷۰ هزار مسافر به استان وارد شدند اما با این حال از صنعت گردشگری، سهم بسیار اندکی داریم.
وی با بیان اینکه کشورمان ۱۱ شهر جهانی صنایع‌دستی دارد که زنجان نیز به شهر جهانی ملیله مشهور است، اضافه کرد: ۲۶ پایگاه جهانی در ۳۱ استان کشور واقع شده و همین پایگاه آن به عنوان گنبد سلطانیه در زنجان قرار دارد که از جمله سال‌مترین بناهای تاریخی جهان به شمار می‌رود.
این مسوول ادامه داد: به دلیل ارتباط تنگاتنگ صنایع‌دستی با صنعت توریسم، توجه به حوزه صنایع دستی استان نیز می‌تواند برای جذب گردشگران به کشور سودمند باشد و باید به این حوزه توجه کرد.
وی احداث تله‌کابین را در معدن انگوران، ضرورت اصلی برای توسعه گردشگری استان عنوان کرد و اظهار داشت: همچنین کمبود موزه‌ها موجب شده تا در معرفی آثار ثبت‌ شده در فهرست آثار ملی و جهانی خوب عمل نکنیم درحالی‌که می‌توانیم سه موزه بزرگ صنایع‌دستی را در استان ایجاد کنیم.
صفوی با بیان اینکه در ۶ ماهه گذشته تلاش کردیم با برگزاری رویدادهای مختلف سهمی در توسعه گردشگری استان داشته باشیم، خاطرنشان کرد: ۲ رویداد ملی جشنواره ملی آش ایرانی و نمایشگاه ملی صنایع‌دستی با حضور ۳۱ استان در مهر امسال به میزبانی استان برگزار شد.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای