تهران کم موزه ندارد؛ از موزه ملی ایران گرفته تا موزه فرش. البته که این موزه‌ها بیشتر در مرکز تهران واقع شده‌اند اما نباید از موزه‌های تماشایی شمیرانات در شمال پایتخت غافل شد.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، شمیرانات در شمال تهران به دلیل آب و هوای خوش و کوهستانی خود در طول سال چه در فصول سرد و چه در فصول گرم میزبان گردشگران بسیاری از اقصی نقاط کشور و حتی توریست‌های خارجی است.
از تجریش و بازار مشهورش و امامزاده صالح (ع) که بگذریم؛ درکه، دربند و دارآباد به ویژه در روزهای پایانی هفته میزبان کوهنوردان و طبیعت‌دوستان است.
بافت تاریخی منطقه در کنار مدرنیته و برج‌های سر به فلک رسیده هم شمیرانات را منطقه‌ای خاص کرده و در این بین از کاخ‌هایی مثل سعدآباد که یادآور برهه‌ای از تاریخ معاصر ایران است هم نباید به سادگی گذشت.
جالب اینکه بسیاری از پایتخت‌نشینان هم از وجود موزه‌های تماشایی در شمیرانات به‌ویژه در دل کاخ‌های آن خبر ندارند و به نظر می‌رسد در این زمینه اطلاع‌رسانی بیشتری انجام شود.
موزه نظامی سعدآباد
این موزه مجموعه‌ای ارزشمند از سلاح های نظامی است که پهلوی اول برای همسر دومش تاج‌الملوک ساخته بود.
این موزه ۹ سالن دارد که در داخل سالن شماره یک پوشاک، درفش‌ها، پرچم‌ها، ابزار و ادوات جنگی مربوط به رژه نیروهای نظامی دوره‌های مختلف و تاریخ جشن‌های ۲ هزار و ۵۰۰ ساله است.
سالن شماره ۲ شامل تجهیزات سلاح‌های سرد شامل شمشیر، نیزه، قمه و کمان، گرز و سپر است.
سالن شماره ۳ مربوط به مدال‌ها و نشان‌ها نظامی مربوط به دوره پهلوی و سالن‌های شماره ۴ و ۵ شامل تجهیزات مربوط به ماکت شکست حصر آبادان و وسایل شخصی مربوط به فرماندهان شهید ارتش در اتاق جنگ است.
سالن‌های شماره ۹، ۸، ۷، ۶ شامل تجهیزات مربوط به سلاح‌های گرم شامل تفنگ‌های سرپر، شکاری، تپانچه‌ای مختلف و مسلسل‌ها و دوربین‌ها مربوط به دوره‌های مختلف نگهداری می‌شوند.
موزه طبیعت و حیات‌وحش دارآباد
این موزه یکی از بزرگترین موزه‌های ایران است که در محدوده دارآباد واقع شده است.
محل آن یکی از کاخ‌های شمس پهلوی بوده که برای مهمانان ساخته شده ولی هیچ‌گاه مورد استفاده قرار نگرفت اما حالا با تغییراتی برای استفاده عموم به موزه تبدیل شده است.
در سال ۱۳۸۰ مجسمه دایناسور گیاهخوار «کامپتوزوروس» که در دوران ژوراسیک در ایران می‌زیسته و آثارش در سنگواره‌های تشکیلات شمشک کرمان یافت شده بوده، توسط هنرمندان ایرانی و افغانی در یزد ساخته، و به‌عنوان نماد در محل ورودی موزه نصب شده است.
همچنین دو نمونه از نادرترین و زیباترین پستانداران در حال انقراض، با نام‌های گورخر ایرانی و یوزپلنگ آسیایی در آن به نمایش گذاشته شده است.
موزه در سال ۱۳۷۶ به عضویت شورای بین‌المللی موزه‌ها درآمد و در همین سال نیز به‌عنوان اولین موزه ایرانی به شبکه جهانی اینترنت پیوست.
موزه آب تهران
موزه آب در بخش مرکزی مجموعه سعدآباد، قرار دارد. این موزه دارای چهار گالری نمایشگاهی در ساختمان اصلی و یک گالری نمایشی در ساختمان جنبیه است.
ساختمان موزه، متعلق به دوران قاجاریه و پهلوی دوم و شامل دو بخش اصلی و فرعی است. بخش فرعی این ساختمان دفتر مخصوص محمدرضا بود که برای پذیرایی از مقامات درباری و مراجعان شاه استفاده می‌شد.
عملیات اجرایی بازسازی و مرمت کامل دو ساختمان و محوطه‌سازی آن پس از تهیه طرح‌های اجرایی در سال ۷۸ انجام شد.
در این موزه، اسناد و مدارک مربوط به آب (مانند دفترچه میراب، وقف‌نامه‌ها)، ابزار و ادوات مربوط به آب (مثل فنجان آبی، ساعت آبی، لوازم حفر چاه و قنات) و تندیس‌های گوناگونی از دانشمندان آب‌شناس و تندیس میراب نگهداری می‌شوند.
کاخ موزه نیاوران
این بنا که در ضلع شمال پارک ۶۳ هزار مترمربعی نیاوران قرار گرفته دارای تزئینات چشمگیری در داخل است. بنای این کاخ مربوط به سال ۱۳۴۷ است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی درهای آن به روی مردم گشوده شد.
کاخ‌های صاحبقرانیه، نیاوران، موزه جهان‌نما و کوشک احمد شاهی در دل این مجموعه قرار گرفته‌اند. شهرستان شمیرانات متشکل از چهار شهر شمیران (منطقه یک و شمال و شرق منطقه ۲ تهران)، لواسان، اوشان فشم میگون، شمشک دربندسر و ۳۶ روستا، با جمعیتی افزون بر ۶۰۰ هزار نفر در شمال و شمال‌شرقی پایتخت واقع است.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۴ رای