نسخه خطی کتابت شده سفرنامه «احمد بن فضلان بن عباس» با قدمت بیش از ۹۰۰ سال، در کتابخانه رضوی رونمایی شد.
به گزارش سفربازی، به نقل از میراث‌آریا، این نسخه کتابت شده مربوط به قرن ششم هجری به خط نسخ، ۱۹ سطری بوده است و توسط «ابن خاتون عاملی» در سال ۱۰۶۷ هجری قمری وقف این مکان شده است.
احمد بن‌فضلان همراه با گروهی چند نفره در یازدهم صفر سال ۳۰۹ قمری از بغداد سفر خود را شروع و از همدان، ری و سپس بخارا عبور کرد و نزد پادشاه «اسلاو» رفت و در نهایت به بغداد برگشت.
ابن‌فضلان در این سفر که ۱۱ ماه طول کشیده است، مشاهدات عینی و جزییات دقیق، تاریخ عزیمت و مدت مسافرت و تعداد روزها و خط سیر سفر خود را به وضوح معلوم و مشخص کرده و این مسایل را به طوری شیوا و ادیبانه در سفرنامه خود بیان کرده است.
معاون مفتی جمهوری تاتارستان و رئیس شورای آموزش اسلامی فدراسیون روسیه نیز که به صورت وبیناری در این برنامه حضور داشتند، گفت: سفرنامه ابن‌فضلان بسیار مهم و این نسخه تاریخی فرصتی برای مطالعه پیرامون تاریخ این منطقه است.
رفیق محمدویچ محمدشین افزود: ارتباطات روسیه و ایران قدمتی طولانی دارد. وجود منابع دسته اول مطالعاتی در مراکز نگهداری نسخ خطی ایران، فرصتی برای مطالعات منطقه‌ای و توسعه ارتباطات فرهنگی است.
رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خراسان‌رضوی هم گفت: سفرنامه ابن‌فضلان از جنس دیپلماسی فرهنگی است که حکایتی دیرین از ارتباط فرهنگی و در هم تنیدگی تاریخ، فرهنگ و تمدن این منطقه دارد و ارتباط عالم اسلامی را با روسیه خزر و قفقاز بیان می‌کند.
حجت‌الاسلام علی باقری ادامه داد: امروزه راهبردی شدن روابط ایران و روسیه در زمینه همکاری‌های همه‌جانبه مورد تاکید مقامات ارشد این کشورهاست که این هدف را باید از طریق مناسبات فرهنگی و قرابت‌های اجتماعی پیگیری کرد.
رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خراسان‌رضوی گفت: آستان قدس رضوی علاوه‌بر یک مرکز مقدس برای مسلمانان، مرکز علمی و حامل میراث کهن اسلامی است. اقدام کتابخانه رضوی در رونمایی از تنها نسخه کهن و قدیمی ابن‌فضلان و همانندسازی این نسخه برای اهدا به مسلمانان و دانش‌دوستان این منطقه، ستودنی و در راستای گسترش گفت‌وگوی فرهنگی دو کشور انجام شده است.
گفتنی است، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با ۵۸ کتابخانه در مشهد و شهرستان‌ها، دارا بودن چندین هزار اثر موزه‌ای، ۲میلیون نشریه ادواری، ۱۰۶ هزار نسخه خطی، ۶۵ هزار کتاب چاپ سنگی و همچنین ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار برگ سند تاریخی از بزرگترین و جامع‌ترین کتابخانه‌های جهان اسلام است.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای