تا حالا تو زندگی‌تون چند تا قنات رو از نزدیک دیدین؟ می‌دونین قنات‌ها به چه شیوه‌ای ساخته می‌شدن؟ یکی از شاهکارهای مهندسی که از قدیم به نام ایرانیان ثبت شده ساخت قنات‌ها بوده است. برخی از این قنات‌ها در سرتاسر ایران جریان دارن و شما کمتر اون‌ها رو می‌شناسین. چون آروم و بی‌صدا به مسیرشون ادامه می‌دن و حیات گیاهان رو زنده نگه می‌دارن. قنات مون اردستان یکی از این قنات‌های زیبا به شمار می‌ره.

قنات مون اردستان یک قنات دو طبقه هم هست که در تمام جهان معروفه. این شاهکار مهندسی سازه‌ای است که برای اولین بار در جهان ساخته شده. در ادامه با ما در سفربازی همراه باشید تا درباره این قنات و جاهای دیدنی اصفهان بیشتر بدونین.

قنات مون اردستان کجاست؟

اردستان یکی از شهرهای دیدنی و باصفای نزدیکه اصفهانه که در ۱۲۰ کیلومتری شمال شرقی این شهر قرار داره. قنات مون اردستان رو می‌تونین در خیابان شهید فائق، ابتدای کوچه نهضت پیدا کنین. 

حتما می‌دونین که در مناطق کویری دسترسی به آب یکی از معضلاتیه که بیشتر مردم باهاش درگیرند. گرمای آفتاب و دسترسی نداشتن به آب یکی از دلایلیه که باعث می‌شه نیاز به وجود قنات‌ها در این مناطق بیشتر حس بشه.

با تمام این تفاسیر در این مناطق همواره روستاهایی به وجود اومدن که آب خودشون رو از طریق همین قنات‌ها تامین می‌کردن. تونل‌هایی که آب‌های زیرزمینی در اون جریان داشته و کمبود چشمه در مناطق کویری رو جبران می‌کردن. قسمت عمده آبیاری در فلات مرکزی ایران از طریق آبیاری کاریزهایی مثل قنات مون انجام می‌شده.

قنات مون اردستان کجاست؟

تاریخچه شکل گیری قنات‌ها در ایران

تاریخچه به وجود اومدن قنات‌ها به دوران هخامنشی برمی‌گرده. در همین دوران ساخت کاریزها به هندوستان و مصر صادر شد. بعد از اون هم در دوران ساسانی ساخت قنات‌ها به شکل گسترده افزایش پیدا کرد و این فناوری به دیگر نقاط جهان هم صادر شد. قنات مون هم چیزی در حدود ۸۰۰ سال قدمت داره و ساخت اون به دوران پیش از اسلام برمی گرده.

یکی دیگه از داستان‌هایی که در مورد ساخت قنات مون دست به دست می‌شه اون رو به زمان کاوه آهنگر می‌رسونه. برخی روایت‌ها می‌گن که این قنات به دست کاوه آهنگر ساخته شده. اما روایت دقیق‌تر می‌گه که این قنات رو یکی از مقنی‌های معروف یزد ساخته و مردم رو ترغیب کرده تا بتونن از آب‌های زیرزمینی استفاده بهینه داشته باشن.

امروزه تنها رختشویخانه فعال در کنار این قنات قرار داره که در سال ۱۳۹۶ بازسازی شده. این مکان از معدود رختشویخانه‌های فعال در ایرانه که همچنان به فعالیت خودش ادامه می‌ده. این سازه در حال حاضر تحت نظر سازمان میراث فرهنگی اصفهان قرار داره و رسیدگی به اون در حد مطلوبیه. این قنات با ساختار شگفت انگیزش در سال ۸۲ جزء آثار ملی ثبت شد و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.

قنات دو طبقه مون اردستان

بی‌تردید یکی از دلایل حفر این قنات دو طبقه وجود دو سفره آب زیرزمینی مجزا بوده که هر کدوم از طریق یه قنات قابل دسترسی بودن. این نشون می‌ده که حفاران در آن دوران از چه هوش سرشاری بهره‌مند بوده‌اند که تونستن چنین سازه‌ای رو ایجاد کنن.

قنات دو طبقه مون یکی از شاهکارهای مهندسی در جهان به شمار می‌ره که تنها همین یک نمونه ازش در جهان وجود داره. این قنات به شیوه‌ای ساخته شده که آب طبقه بالا به طبقه پایین نفوذ نمی‌کنه و این موضوع به جذابیت‌های این قنات اضافه کرده. یکی دیگه از ویژگی‌های جالبش اینه که آب قنات بالایی از آب قنات پایینی خنک‌تر و شیرین‌تره. همچنین آب قنات پایین در تابستان گرم و سنگینه. مقنیان در ساخت این قنات دو طبقه به خوبی نوع خاک متفاوت این قنات دو طبقه رو تشخیص دادن و تونستن با شیب ملایم و آب کافی چنین شاهکاری رو بسازن.

قنات دو طبقه مون اردستان

مسیر دسترسی به قنات مون

اگه می‌خواید از تهران به سمت قنات مون حرکت کنین و با اتوبوس یا خودرو شخصی ابتدا باید مسیری ۳۶۴ کیلومتری، را طی کنین تا پس از گذشت ۴ یا ۵ ساعت به اردستان برسید. بعد با کمی پرس‌وجو یا با استفاده از نرم افزارهای مسیریابی خیابان فائق و کوچه نهضت را پیدا کرده و به دیدن این قنات تاریخی برید.

اگر هم با قطار می‌خواید به اردستان برید بهتره بلیت زواره رو بخرید و بعد از اونجا تا اردستان تنها ده کیلومتر فاصله دارید و می‌تونین خودتون رو به این قنات برسونین. با هواپیما هم که باید اول خودتون رو به اصفهان برسونین و از اونجا ۱۲۰ کیلومتر رو با ماشین یا اتوبوس طی کنین تا به اردستان برسید.

بهترین زمان بازدید از قنات مون

با توجه به اینکه قنات مون اردستان در یک منطقه کویری و گرم و خشک قرار داره، بنابراین، بهترین زمان برای سفر به این ناحیه اواخر پاییز، زمستان و اوایل بهاره.

تو روزهای نوروز و بهار این قنات خیلی دیدنی می‌شه. البته این موضوع رو هم در نظر داشته باشین که در این روزها این منطقه بسیار شلوغه و هزینه سفر به اون از روزهای عادی کمی بیشتر خواهد بود. گرچه که حضور مردم و حال و هوای عید و نوروز حس خیلی خوبی در زمان بازدید برای شما ایجاد می‌کنه.

قنات دو طبقه مون اردستان

امکانات رفاهی قنات مون

با توجه به اینکه این قنات داخل شهر اردستان قرار داره، امکانات رفاهی مجزایی به غیر از رستوران‌ها و کافه‌های درون خود شهر نداره. اگه دنبال دیدن نقاط تفریحی و دیدنی خاصی هستین جای بخصوصی رو نمی‌تونین بیابید.

اقامت در اردستان 

برای سفر به این منطقه می‌تونین از اقامتگاه‌های بوم گردی و هتل‌هایی که در این شهر قرار دارن استفاده کنین. با استفاده از سایت سفربازی می‌تونین هر یک از اقامتگاه‌های نزدیک به این مکان رو بیابین.

اقامتگاه بوم گردی خانه توریست زواره

اقامتگاه بومگردی خانه توریست زواره در سال ۱۳۹۰ در شهر کویری توریستی زواره افتتاح شد. دکوراسیون سنتی این اقامتگاه بوم گردی، اقامتی دلچسب و متفاوت رو رقم می‌زنه. شما با اقامت در این بوم گردی می‌تونین از خدمات و سرویس‌های این اقامتگاه بهره‌مند بشید. پرسنل حرفه‌ای و متخصص این اقامتگاه شما رو در مورد مکان‌های دیدنی اطراف هتل و شهر اردستان راهنمایی خواهند کرد.

خانه توریست زواره

هتل میزبان زواره

هتل میزبان زواره در سال ۱۳۹۸ در شهر زیبا و کویری زواره با ۱۰ اتاق و امکاناتی نظیر تالار و رستوران پارکینگ فضای آزاد و … افتتاح شد. شما با اقامت در این هتل می‌تونین از تجهیزات و امکانات اون بهره برده و در زمانی حدود ده دقیقه خودتون رو به اردستان برسونین. کادر مجرب این هتل می‌تونن مناطق گردشگری و تفریحی اردستان رو به شما نشون بدن و از راهنمایی‌های اون‌ها و تورهای گردشگری منطقه بهره ببرید.

هتل میزبان زواره

توصیه‌هایی برای رفتن به قنات مون اردستان

حتما بعد از اینکه به قنات مون رسیدین از رختشوی‌خانه و آسیاب قدیمی شهر بازدید کنین. بیشتر روزهای سال بازدید از قنات مون رایگانه، اما در نوروز و روزهای تعطیل هزینه اندکی برای بازدید از قنات از شما خواهند گرفت.

قنات مون یکی از جاذبه‌های گردشگری اساطیری در ایران به شمار می‌ره و یکی از جاهای دیدنی اصفهان هم هست که حتما ارزش یکبار دیدن داره. بد نیست که یکبار به جای بستن چمدون و رفتن به شمال سری به این منطقه بزنین و برای ما هم از تجربیات خودتون بنویسین. هر خاطره‌ای که هنگام دیدن این سازه باستانی براتون پیش اومده برای ما هم تعریف کنین تا ما هم بشنویم.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای