در مورد بزرگ‌ترین میدون اصفهان چی می‌دونین؟ نگین که اسم میدون نقش جهان رو نشنیدین! میدان نقش جهان اصفهان که با نام میدان امام نیز شناخته می‌شه، میدونی تاریخیه و یکی از بزرگ‌ترین و قابل توجه‌ترین میادین عمومی جهانه که اهمیت تاریخی، معماری و فرهنگی غنی زیادی داره. میدان نقش جهان به عنوان یکی از میراث جهانی یونسکو به رسمیت شناخته شده و جاذبه‌های گردشگری دیدنی اون، این مکان رو به کانونی برای گردشگران و مورخان تبدیل کرده. با من همراه باشین تا کمی در مورد این میدون با هم حرف بزنیم.

زمینه تاریخی میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان در دوران صفویه و در اوایل قرن هفدهم، در زمان شاه عباس اول (۱۵۸۷-۱۶۲۹) ساخته شد. صفویان یکی از مهم‌ترین سلسله‌های تاریخ ایران بودن که اصفهان رو به عنوان پایتخت خود اعلام کرد و به یکی از باشکوه‌ترین شهرهای زمان خود تبدیل شد. این میدان به عنوان یک مرکز تشریفاتی، سیاسی و اقتصادی عمل می‌کرد. در اون زمان از این میدون با نام «تصویری از جهان» یاد می‌کردن که علتش اهمیت ساختار این میدون در اون دوران بود. این میدان در ابتدا به نام شاه عباس نامگذاری شد و بعد از انقلاب ۱۳۵۷ ایران به میدون امام تغییر نام داد.

 

 

معماری و چیدمان اجزای میدان

میدان نقش جهان فضای مستطیل شکل وسیعی به طول تقریبی ۵۶۰ متر و عرض ۱۶۰ متر داره. اطراف اون با برخی از زیباترین نمونه‌های معماری دوره صفویه احاطه شده که همگی کارکردهای مذهبی، سیاسی و اقتصادی دارن. طراحی میدون نقش جهان نشون‌دهنده آرمان‌های شهرسازی دوران صفویه است که تمام اجزای دین، حکومت، تجارت و اوقات فراغت رو در کنار هم قرار داده.

این میدون با طاق‌هایی دو طبقه در طرفین پوشیده شده که از لحاظ تاریخی مغازه‌های متعددی رو در خودش جای داده و این میدون رو به یک بازار پر جنب و جوش تبدیل کرده است. امروزه، این بازارچه همچنان پر از مغازه‌هایی هستن که صنایع دستی سنتی، فرش و سوغاتی‌های اصفهان مانند قلمکاری، میناکاری و … می‌فروشن.

جاذبه‌های اصلی میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان اصفهان چهار شاهکار معماری بزرگ جهان رو در خود جای داده که هر کدام در یکی از اضلاع میدون قرار گرفتن. در ادامه کمی درباره این چهار شاهکار مشهور براتون توضیح می‌دم.

مسجد شاه (مسجد امام)

این مسجد مشهور در ضلع جنوبی میدان قرار گرفته و نمونه‌ای خیره کننده از معماری اسلامی به شمار می‌ره. این بنا بین سال‌های ۱۶۱۱ تا ۱۶۲۹ در زمان شاه عباس ساخته شد. این مسجد به خاطر گنبد بزرگ، کاشی‌کاری‌های پیچیده و مناره‌های چشمگیرش شناخته می‌شه. درگاه ورودی مسجد به شکل مشخصی با میدان در یک راستا قرار داره، در حالی که حرم‌های داخلی مسجد به سمت مکه است.

نمای کاشی‌کاری آبی مسجد که با طرح‌های گل‌دار و هندسی تزیین شدن به صورت برجسته خودنمایی می‌کنن. این مسجد به خاطر ویژگی‌های صوتی و ایوان‌های بزرگ (راهروهای طاق‌دار) شهرت داره و نمازخانه وسیع اون می‌تونه هزاران نمازگزار رو در خود جای بده.

مسجد شیخ لطف الله

این بنای ویژه در ضلع شرقی میدان قرار داره. مسجد شیخ لطف الله به عنوان یک مسجد اختصاصی برای بارگاه سلطنتی ساخته شده و مناره نداره. چیزی که این سازه رو عجیب‌تر می‌کنه اینه که چنین ساختاری برای مسجدی با قد و قامت اون غیرعادیه. این مسجد که در سال ۱۶۱۹ تکمیل شد، کوچک‌تره، اما پیچیدگی اون کمتر از مسجد شاه نیست.

این مسجد به خاطر کاشی‌کاری‌های زیبای خود، به ویژه طرح‌های عربی و گنبد مرکزی خیره کننده که در طول روز با تغییر نور تغییر رنگ می‌ده، مشهور شده. در داخل، گنبد دارای خطوط و نقوش نفیس با طرح گل، یا ترکیبی منحصر به فرد از رنگ‌ها است. فقدان مناره و طراحی نامتقارن مسجد بر منحصر به فرد بودن اون اضافه کرده. مطمئنا با رفتن به این سازه، غرق در زیبایی و جذابیت بصری اون خواهید شد.

کاخ عالی قاپو

این بنای دیدنی و کاخ زیبا در ضلع غربی میدان قرار گرفته. کاخ عالی قاپو محل سکونت حاکمان صفوی و مقر حکومتی بوده. این کاخ شش طبقه به دلیل ورودی بزرگ و تراس اون که منظره‌ای پانوراما از میدان و شهر رو ارائه می‌ده، مشهور شده. واژه عالی قاپو رو هم به نام «دروازه بزرگ» ترجمه می‌کنن و هم به عنوان شاه‌نشین و محل برگزاری مراسم رسمی ازش استفاده می‌کنن. در زمان قدیم در میانه میدان بازی چوگان برگزار می‌شد و این مکان محل جلوس شاه عباس و تماشای این بازی بوده است.

این کاخ مجلل دارای اتاق‌هایی با تزئینات زیبا و گچ‌بری‌های پیچیده و نقاشی‌های مینیاتوریه. تالار موسیقی در طبقه آخر به ویژه به خاطر سقف گچ‌کاری شده‌اش که برای تقویت آکوستیک و اجراهای زنده طراحی شده، مشهوره. تراس کاخ توسط ستون‌های چوبی بلند نگه داشته شده و نشون دهنده نمادی از عظمت دوران صفویه است.

بازار قیصریه (بازار بزرگ اصفهان)

این بازار دیدنی و سنتی اصفهان در ضلع شمالی میدان قرار گرفته و اگه دوست دارین در این بازار گم نشین، حتما گوشی و مپ آپدیت اون همراهتون باشه. بازار قیصریه یکی از بزرگ‌ترین و زیباترین بازارهای ایرانه. این بازار از نظر تاریخی یکی از مهم‌ترین مراکز تجارت در دوره صفویه بوده که اصفهان رو به نقاط مختلف جهان متصل می‌کرد.

ورودی بازار، بنای باشکوهی با نقاشی‌های دیواری و کاشی‌کاری‌های منحصر به فرده. در داخل بازار، هزارتویی از راهرو با مغازه‌هایی وجود داره که فرش، پارچه، ادویه و صنایع دستی ایرانی می‌فروشن. این بازار به کاروانسراها، مساجد و حمام‌های مختلف امتداد داره که نشان دهنده غنای زندگی تجاری و فرهنگی ایرانیان در دوره صفویه است.

اهمیت فرهنگی و اجتماعی

میدان نقش جهان در طول تاریخ نه تنها یک مرکز سیاسی و مذهبی بلکه یک قطب اجتماعی نیز بوده است. این میدان میزبان راهپیمایی‌های باشکوه، رژه نظامی، بازی‌های چوگان و اجتماعات عمومی بود. همان طور که گفتم مسابقات چوگان به طور مرتب در میدان برگزار می‌شد و تیرک‌های سنگی دروازه‌های دوران صفویه همچنان به عنوان یادآور اهمیت این ورزش پابرجاست.

این میدان همچنین مکانی برای اعلامیه‌های عمومی و حضور شاهزاده‌ها و سربازهای سلطنتی بود. شاه عباس صفوی با ساخت این میدان شهروندان، بازرگانان و بازدیدکنندگان خارجی رو گرد هم آورد و به فضای چندفرهنگی و پویای اصفهان صفوی کمک کرد.

در دوران فعلی میدان نقش جهان به محلی برای تجمع مردم محلی اصفهان و گردشگران بدل شده. این مکان جاییه که خانواده‌ها برای پیک‌نیک، تفریح و پیاده‌روی بهش سر می‌زنن. در روزهای تعطیل مانند نوروز و بهار، نمی‌تونین این میدون رو خلوت پیدا کنین، کما اینکه ممکنه برای بازدید از عالی قاپو و بازار با همهمه و ازدحام جمعیت مواجه بشین. صنعتگران آثار خود رو به نمایش می‌ذارن و بازدیدکنندگان از عظمت میراث معماری ایران شگفت‌زده می‌شن. عصرها، میدان با فواره‌ها و نورهایی که زیبایی ساختمان‌های اطراف رو برجسته می‌کنه، حس زندگی رو به شدت به رخ می‌کشه.

 

 

وضعیت میراث جهانی یونسکو

میدان نقش جهان در سال ۱۹۷۹ به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. نامگذاری اون به عنوان یکی از بزرگ‌ترین میادین جهان نشون دهنده اهمیت فرهنگی و تاریخی برجسته اون به عنوان شاهکار معماری و شهرسازی اسلامی به شمار می‌ره. میدون و بناهای اطراف اون به عنوان برخی از بهترین نمادهای هنر و معماری ایرانی از دوران صفویه به شمار می‌رن.

نتیجه‌گیری

میدان نقش جهان نه تنها گواهی بر عظمت ایران دوران صفویه به شمار می‌ره، بلکه فضایی سرزنده و برجسته است که همچنان در حیات فرهنگی و اجتماعی اصفهان نقش‌آفرینی می‌کنه. شاهکارهای معماری اون، از مساجد تا کاخ‌ها، شکوه هنر و صنعت ایرانی رو انعکاس می‌ده. این میدان نمادی از میراث غنی فرهنگی ایرانه و مقصدیه که برای هر علاقه‌مند به تاریخ، معماری و فرهنگ ایرانی باید از اون بازدید کرد.

بهترین هتل های شهر اصفهان

اگر عازم سفر به اصفهان هستید، می توانید به راحتی یکی از ۱۰ هتل زیر را برای اقامتی آسوده و راحت انتخاب نمایید:

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای