استان کردستان یکی از زیباترین استان‌های ایران به حساب میاد که برای افرادی که عاشق یه جای بکر و زیبا تو دل طبیعت هستن یه مقصد گردشگری فوق العاده به حساب میاد. توی فصل بهار سر زدن به دیدنی‌های استان کردستان علاوه بر اینکه حس خوبی رو بهت منتقل میکنه تبدیل به یه خاطره به یادموندنی میشه که دیدن عکس‌ها و فیلم‌هاش همیشه برات شیرینه! توی این نوشته قراره به معرفی یکی از دیدنی‌های استان کردستان یعنی قله و گردنه تته بپردازیم.

اگه دوست داری سری به طبیعت بکر و زیبای استان کردستان بزنیم، تا آخر این نوشته رو مهمون مجله گردشگری سفربازی باش.

آشنایی با گردنه تته

گردنه تته یکی از شگفت‌انگیز ترین و در عین حال صعب‌العبورترین گردنه‌های ایرانه که در مرز دو شهرستان مریوان از استان کردستان و پاوه از استان کرمانشاه واقع شده. این گردنه‌ی پیچ در پیچ طولی حدود ۳۰۰۰ متر داره و در انتها به روستای زیبای اورامان تخت می‌رسه.

جالبه بدونی بارش برف، ریزش کوه و کولاک تو این گردنه به حدی زیاده که تقریبا ۶ ماه از سال بسته هست و بازگشایی اون در اوایل بهار صورت می‌گیره. البته حتی در فصل بهار هم وسایل نقلیه مجبورن که بیشتر مسیر سه‌راه ژالانه تا تته رو از یک تونل جذاب برفی که دیواره‌های اون یک تا سه متر ارتفاع داره، عبور کنن.

ارتفاع برف دیواره‌های این تونل توی اوج بارش‌ها به ۱۲ متر هم میرسه. خود این تونل برفی و دیواره‌های مرتفعش جز جاذبه‌های دیدنی این منطقه به حساب میان. دمای هوای گرم‌ترین فصل سال در این گردنه به ندرت به بیش از ۲۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسه و تا آخر تابستون برف‌ها همچنان مهمون کوه‌های تته هستن! یکی از ویژگی‌های جذاب و فوق‌العاده‌ی گردنه تته چشم‌اندازیه که به مناطقی از اقلیم کردستان عراق داره.

سفربازی - گردته تته

گردته تته

بخاطر ارتفاع زیاد و نزدیکی این منطقه به مرز ایران و عراق خیلی از روستاها، شهرها و جاذبه‌های دیدنی کردستان عراق مثل سد دربندیخان با چشم غیرمسلح قابل رویتن. همچنین پرندگان شکاری زیبایی اطراف گردنه تته وجود دارن که به دنبال شکار در آسمون، اینطرف و اونطرف پرسه میزنن! این پرنده‌های زیبا سوژه‌های خوبی برای عکاسی هستن! در کنار زیبایی‌ها و جذابیت‌هایی که گردنه تته به خودش اختصاص داده، این مسیر یکی از معابر مهم کولبری هم به شمار میاد.

اگه به کوه تته سفر کنی تعداد زیادی کولبر رو می‌بینی که با جعبه‌های سنگین و بزرگ نارنجی رنگی که بر پشت دارن به سرعت از کوه بالا و پایین میرن. این کولبرها حدود ۶ تا ۸ ساعت از عراق تا پایین کوه‌های مرزی ایران رو طی می‌کنن و متاسفانه بسیاری از اون‌ها توی این مسیر سخت و صعب‌العبور جان خودشون رو از دست میدن.

در نزدیکی کوه تته یک قهوه‌خونه دنج وجود داره که محل مناسبی برای صرف چایی و از تن به در کردن خستگیه. این قهوه‌خونه محل تردد اهالی منطقه و افراد بومیه و میتونه گزینه خوبی برای آشنایی با فرهنگ و آداب مردم این دیار باشه. بسیاری از طبیعت‌گردانی که راهی این منطقه میشن از نقاط مختلفی مثل گردنه ژالانی به گردنه تته پیمایش می‌کنن و به کوه‌پیمایی و ماجراجویی می‌پردازن. البته همونطور که قبلا هم مطرح شد این مسیر صعب‌العبوره و بهتره برای این کار با یک راهنمای محلی و فردی که به اصول کوهنوردی مسلط باشه، همراه بشی. جالبه که بدونی در نزدیکی گردنه تته یک منطقه گردشگری دالانی و آبگیر به همین اسم وجود داره که در ارتفاع ۲۰۱۷ متری از سطح دریا واقع شده و گردشگران و علاقمندان زیادی رو راهی این منطقه‌ی بکر و زیبا کرده.

اگه دلت میخواد دقیقا روی نقشه بدونی که چطور میتونی به این منطقه برسی میتونی از دکمه‌های زیر استفاده کنی.

نمایش گردنه تته روی نقشه

مسیریابی گردنه تته

اقامت در گردنه تته

برای بازدید از گردنه باید در دل طبیعت کمپ بزنی و یا در روستاهای نزدیک مثل اورامان تخت اقامت کنی. این روستای زیبا بخاطر چیدمان خونه‌هاش به شکل طبقه‌ای به ماسوله کردستان معروفه و یکی از جاذبه‌های گردشگری استان کردستان به شمار میاد که هرساله گردشگران زیادی رو مجذوب خودش می‌کنه.

از اونجایی که این روستا توریستی به حساب میاد، اجاره کردن اتاق از مردم بومی یک امر رایجه و برای اینکار با دشواری خاصی مواجه نمیشی. چرا که شماره تلفن‌های مربوط به اجاره ویلا و خونه در سراسر روستا روی پوسترهایی نوشته و بر روی دیوارها نصب شده. فراموش نکن که برای دیدن کردن از گردنه باید از خودرو شخصی استفاده کنی چون این مسیر محل تردد وسایل نقلیه عمومی نیست.

سفربازی - گردته تته

گردته تته

آشنایی با جاذبه‌های اطراف گردنه تته

همونطور که قبلا هم اشاره شد، گردنه تته به روستایی زیبا به اسم اورامان تخت منتهی میشه که در منطقه اورامانات واقع شده و یکی از زیباترین مناطق کوهستانی ایران به شمار میاد.

رودخانه‌هایی همچون سیروان و لیله از میان این دهکده عبور می‌کنن و شادابی دوچندانی بهش می‌بخشن. این دو رودخانه در منطقه‌ای از مرز مشترک ایران و عراق به نام دروله به هم متصل میشن. خونه‌های این روستا بصورت پلکانی و خشکه‌چین از سنگ ساخته شده و به همین خاطر لقب ماسوله کردستان رو به خودش اختصاص داده. آب‌وهوای این روستای زیبا کوهستانیه و دارای چشمه و چراگاه‌های زیادی هست. وجود باغ‌های وسیع و باصفا در دامنه کوه‌های اورامان باعث شده باغداری هم در کنار دامداری پیشه اصلی مردم این دیار باشه.

توی این منطقه گونه‌های گیاهی و جانوری متعددی وجود داره. درختان بلوط، پسته وحشی، گردو، انجیر و گیاهانی همچون ریواس، کنگر، ترشکه و… از جمله پوشش گیاهی این منطقه به شمار میاد. این سرزمین علاوه بر کوهستانی بودن جنگل‌های سرسبز و وسیعی داره که در اون درختان بلوط، گلابی و زالزالک قد علم کردن.

به نظر میرسه که اهالی این منطقه از ایام قدیم تا به امروز از چوب این درخت‌ها برای گرم کردن خونه‌ها و طبخ غذا استفاده می‌کردن. اورامان تخت ابتدا روستا بود ولی در سال‌های اخیر با داشتن ۵۴۰ خانوار و جمعیت ۲۸۰۰ نفری در سال ۱۳۹۰ به مرکز بخش تبدیل شد. مردم این منطقه به زبان اورامی صحبت می‌کنن که یکی از گویش‌های گورانی هست و زیرگروهی از گویش‌هوی شمال غرب به شمار میاد. مردم اورامان مسلمونن و مذهب اونها سنی هست.

توی این منطقه آیین‌های مربوط به ایران باستان رایجه و پاس داشته شده. مردم این روستا لباس‌های محلی کردی خاصی دارن که بسیار زیباست! مردها در این روستا چوخه، پانتول، ملکی شال، دستار، فرنجی، کله‌بال و خانم‌ها جانی، کلنجه، شال، کلاه و کلله می‌پوشن.

این لباس‌ها با زیورآلات تزیین شدن و رنگ‌های خاصی دارن. صنایع دستی اورامان شامل گلیم، سجاده، نمد، گیوه، ظروف چوبی و… هست. هرچند که طبیعت بکر و آب‌وهوای کوهستانی اورامان سبب شده که این منطقه در هر فصلی از سال دیدنی باشه اما اردیبهشت‌ ماه این زیبایی و جذابیت دوچندان میشه و مناظری رویایی رو به تصویر می‌کشه. طبیعت زیبای اورامان و کوه‌های اطراف، رودخانه سیروان که در نزدیکی اورامان جای گرفته و سدهای اون جز مناطق دیدنی به شمار میان.

سخن پایانی

امیدواریم که از خوندن این نوشته لذت برده باشی و اطلاعاتی خوبی رو درباره گردنه تته به دست آورده باشی. اگه دوست داشتی به کردستان سفر کنی و توی فصل‌های خوش آب و هوای سال مثل بهار و تابستون یه سفر به یادموندنی رو توی این استان رقم بزنی میتونی روی کمک سفربازی برای رزرو اقامتگاه حساب باز کنی.

برای اینکار فقط کافیه یه سر به سایت سفربازی بزنی و از اونجا اسم مقصد مورد نظرت رو توی قسمت جستجو وارد کنی! بعدش یه لیست از اقامتگاه‌های خوش قیمت با امکانات عالی توی همون منطقه بهت نشون داده میشه که میتونی با کمک امکانات سایت این لیست رو محدود کنی تا به اقامتگاهی برسی که هم از نظر امکانات رفاهی همه جوره مورد تاییدت باشه هم از نظر قیمتی.

راستی اگه دوست داشتی با سایر دیدنی‌های استان کردستان آشنا بشی میتونی یه سر به مجله گردشگری سفرباز بزنی و دراین باره بخونی.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۲۱ رای