رییس اداره‌ میراث‌فرهنگی مشهد گفت: طبق بررسی‌های انجام شده حدود ۱۸ اثر تاریخی مشهد در وضعیت اضطرار قرار دارند که سعی کرده‌ایم اعتباراتی در این خصوص از وزارت‌خانه و اداره‌کل میراث فرهنگی استان دریافت کنیم.

به گزارش سفربازی، به نقل از ایسنا، حسین امیرکلالی درخصوص راه‌اندازی کارگروه تخصصی حفظ و احیای آثار تاریخی اظهار کرد: ادارات شهرستان‌ها معمولا زیر سایه ادارات کل میراث‌فرهنگی قرار دارند. از آغاز فعالیتم در اداره میراث‌فرهنگی مشهد یکی از برنامه‌هایم اخذ تفویض اختیارات از اداره‌کل استان بوده تا در شهرستان مشهد بتوانیم با قدرت اجرایی بیشتر کارها را پیش ببریم.

شهرستان‌ها زیر سایه ادارات کل میراث‌فرهنگی

وی افزود: حوزه گردشگری و صنایع‌دستی با توجه به هماهنگی‌های صورت گرفته به ظرفیت خود دست پیدا کرده که وظایف مختلفی در این حوزه به شهرستان‌ها تفویض اختیار شد، اما در حوزه میراث‌فرهنگی قوانینی در سطح ملی داریم که اختیارات را به شهرستان‌ها نمی‌دهند و بسیاری از مسایل مانند پاسخگویی به استعلامات، هزینه‌کرد اعتبارات و مرمت آثار معمولا توسط معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل استان مدیریت می‌شود و اداره میراث‌فرهنگی شهرستان معمولا نقش هماهنگ‌کننده دارد.

رئیس اداره‌ میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مشهد توضیح داد: در این زمینه تلاش کردیم که در این حالت اصلاح فرایند داشته باشیم. از روز نخست به دنبال ایجاد تعامل با شهرداری مشهد و دستگاه‌های مختلفی بودیم که می‌توانند به مرمت آثار تاریخی کمک کنند.

باز زنده‌سازی خانه‌های قدیمی ارزشمند

امیرکلالی تصریح کرد: در وهله نخست باید یک ظرفیت‌شناسی نسبت به آثار تاریخی مشهد داشته باشیم. ۲۴۷ اثر در حوزه شهرستان مشهد ثبت شده که حدود ۱۱۴ اثر در پیرامون حرم رضوی قرار دارد و حدود ۶۰ اثر آن خانه قدیمی است. برخی از این آثار مانند خانه ملک، خانه داروغه، خانه توکلی و سرای عزیزالله‌اف در حال مرمت هستند که از گذشته با مشارکت شهرداری و اداره‌کل میراث فرهنگی باز زنده‌سازی شده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: مدیران قبلی به دلیل پیچیدگی مسایل میراث فرهنگی و هزینه‌کرد اعتباری اندک در این حوزه جوابگوی نیازهای مرمتی آثار تاریخی نبودند، از همین رو یک کارگروه تخصصی با حوزه میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی استان در حوزه شهرستان مشهد ایجاد کردیم تا آثار تاریخی را ظرفیت‌سازی کرده و با تعریف پروژه و مشارکت سایر دستگاه‌ها در راستای مرمت آثار تاریخی گامی برداریم.

جلوگیری از نابودی آثار تاریخی مشهد

رئیس اداره ‌میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مشهد در خصوص مهم‌ترین اولویت این کارگروه بیان کرد: به دنبال این هستیم تا وضعیت آثار تاریخی مشهد را بررسی کنیم که کدام آثار نیاز به مرمت اضطراری دارند و آن‌ها را به سطحی برسانیم که از وضعیت کنونی خود خارج شوند. مطابق بررسی ما حدود ۱۸ اثر تاریخی مشهد در وضعیت اضطراری قرار دارند.

به گفته او، در همین راستا سعی کرده‌ایم اعتباراتی در این خصوص از وزارتخانه و استان دریافت کنیم. در حال حاضر «باز حوض سفلی» یک اثر مربوط به دوره ساسانی است که با جذب یک اعتبار مختصر در حال مرمت قرار دارد. همچنین ۱۷ اثر دیگر در این کارگروه مطرح خواهند شد تا بدانیم در چه وضعیتی می‌توان برای آن‌ها اعتبار عمرانی دریافت کرد تا شاهد ریزش و نابودی آن‌ها نباشیم.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای