جاهای دیدنی دماوند

🏞️ جاذبه های دیدنی 10+
🎯 دستاورد بهترین زمان سفر
🗿 صنایع دستی و سوغاتی ها + 15
🚊 ماموریت راهنمای سفر به دماوند

دماوند| عروس همیشه سفیدپوش تهران

دماوند یکی از شهرهای بسیار زیبا و خوش آب‌وهوای تهران محسوب میشه که خیلی از تهرانیا خودشون برای گذروندن ایام تعطیلی به این شهر کناری سفر می‌کنن تا بتونن یه دل سیر از هوای مطبوعش لذت ببرن. شاید جالب باشه که بدونین خود شهر دماوند و همه آثاری که توی این شهر هستن ثبت ملی شدن. بخاطر همین هم هست که بسیاری از گردشگران و توریست‌ها از سراسر کشور و خارج از ایران به این شهر سفر می‌کنن. جاذبه های گردشگری دماوند به قدری زیبا و دیدنیه که شاید باورتون نشه. در واقع آب‌وهوای خنک و کوهستانی این شهر در ایام فصول گرم گردشگران و تهرانیای بسیار زیادی رو به سمت خود جذب می‌کنه. در ادامه این راهنمای سفر دماوند قصد داریم شما را با جاهای دیدنی دماوند، سوغاتی‌های این شهر، بهترین رستوران‌هاش و غذاهای محلیش آشنا کنیم. بنابراین اگر دوست داری به این شهر زیبا سفر کنی تا انتهای این مقاله همراهمون بمون.

معرفی شهر دماوند

دماوند یکی از شهرهای تهران و مرکز شهرستان دماوند هست که توی این شهر برخلاف خود تهران، خبری از دود و دم و آلودگی نیست. شما یه دل سیر می‌تونین در این شهر نفس بکشین و ریه‌هاتون رو پر از هوای سالم و بدون آلاینده کنین. همونطوری که احتمالا آشنا هستین و می‌دونین قله باشکوه دماوند توی این شهر قرار گرفته و جذابیت‌های این شهر رو دو سه برابر کرده است. اگر به قسمت شمالی این شهر سفر کنین، قله دماوند رو می‌بنین و اگر اهل کوه نوردی هستین می‌تونین کمی هم کوهنوردی کنین. جدا از اینکه قله دماوند یکی از سرمایه‌ها و جاذبه های دماوند محسوب میشه، این کوه بزرگترین قله آتشفشانی در آسیا هم هست. این کوه بلند قامت جزء اولین اثر طبیعی ایران ثبت شده و در فهرست آثار ملی ایران هم وجود داره. دماوند در 70 کیلومتری شرق تهران قرار گرفته و شما می‌تونین از مسیرهای مختلفی خودتون رو به این شهر برسونین. در ادامه راهنمای سفر دماوند درباره مسیرهای ورودی باهاتون بیشتر صحبت می‌کنیم.

وضعیت جغرافیایی دماوند

همونطور که در قسمت‌های بالایی مطالعه کردین، شهرستان دماوند در استان تهران واقع شده و تقریبا مساحت این شهر برابر با 188 هزار هکتار در محدوده شهرستان‌های فیروزکوه، آمل، ورامین و گرمسار قرار داره. این منطقه یک منطقه کوهستانی به حساب میاد که در اغلب موارد هوای این شهر بسیار خنک و دلچسبه. متوسط ارتفاع شهرستان دماوند از سطح دریا حدودا 2000 متر هست و از میزان 188 هزار هکتار مساحت شهرستان، تقریبا 83 درصد اون جزء منابع ملی محسوب میشه و 16 درصدش هم به زمین‌های کشاورزی تعلق داره. در این میان تنها یه درصد اون جزء حوزه شهری هست. جاذبه های گردشگری دماوند و همچنین روستای اطرافش موجب شده تا افراد زیادی هر ساله به این شهر سفر کنن و از دیدن جاهای دیدنی این شهر نهایت لذت رو ببرن.
وضعیت آب و هوایی دماوند- سفربازی

وضعیت آب و هوایی دماوند

وضعیت آب و هوایی دماوند

دماوند یکی از شهرهای خوش آب و هواییه که حتی توی قلب تابستون هم هوای دلچسب، خنک و مطلوبی داره. این شهر با وجود اینکه در نزدیکی شهر تهران قرار گرفته یکی از مقاصد سفر پایتخت‌نشینان محسوب میشه. آب و هوای دماوند برخلاف آب و هوای گرم تهران، مثل بهشت خنک و دلچسبه. البته اینو ما نمی‌گیم و هر کی به این شهر سفر کرده میگه. برخلاف سایر شهرهای شمالی توی این شهر خبری از هوای شرجی و رطوبتی نیست. آب و هوای خنک و بارش‌های این منطقه همگی دست به دست هم دادن تا این منطقه کوهستانی دارای پوشش گیاهی سرسبز و درختان بسیاری زیبایی باشه. شاید براتون جالب باشه که این شهر پناه و مامن خیلی از جانوران هم هست. به طور کلی دمای دماوند توی فصول سرد سال به منفی 20 درجه سانتیگراد یا شایدم کمتر می‌رسه و همه جا معمولا یخبندون میشه. افرادی که توی این شهرستان زندگی می‌کنن، کاهش دما براشون اصلا چیز عجیب و غریبی نیست. دمای هوای دماوند حتی توی فصول گرم سال هم خنک و دلچسبه. در حقیقت حتی توی تابستون هم شما هوای گرمی رو مشاهده نمی‌کنین. با رفتن به این شهر می‌تونین اکسیژن بسیار زیاد و تمیزی رو وارد ریه‌هاتون بکنین و احساس فوق‌العاده‌ای داشته باشین.

ورودی‌های شهر دماوند

فاصله تهران تا دماوند خیلی زیاد نیست و حدودا 74 کیلومتر هست. این مسافت در روزهای بدون ترافیک و غیرتعطیل، در زمان یک ساعت و نیم طی میشه. برای دسترسی به دماوند شما باید از طریق آزادراه پردیس حرکت کنین. پایتخت‌نشینان می‌تونن از بزرگراه شهید زین‌الدین وارد آزادراه پردیس شده و بعد از ادامه مسیر در بزرگراه کنارگذر جنوبی بومهن، وارد جاده فیروزکوه می‌شن. از طریق جاده فیروزکوه به دماوند میرسن. خلاصه اینکه شما هم از شهرهای شمالی می‌تونین خیلی راحت خودتون رو به دماوند برسونین و هم از تهران می‌تونین خیلی راحت به سمت دماوند حرکت کنین. اگر تهران زندگی می‌کنین حتما که آخر هفته بند و بساطتون رو جمع کنین و به سمت شهر دماوند برین تا از دیدن جاذبه های گردشگری دماوند لذت فوق‌العاده ببرین. در ادامه راهنمای سفر دماوند ما بهتون جاهای دیدنی دماوند رو کامل معرفی کردیم.
غار رودافشان - سفربازی

غار رودافشان

دماوند کجاها رو ببینیم؟

همونطوری که در بالا هم مطالعه کردین، جاذبه های گردشگری دماوند بسیار دیدنی هستن و این شهر با دارا بودن آب و هوای خنک و فوق‌العاده دارای طبیعتی بسیار زیبا و دیدنی هست. در ادامه راهنمای سفر دماوند سعی داشتیم لیست کاملی از تمام جاهای دیدنی دماوند براتون تهیه کنیم تا بعد از سفر به این شهر به اونجاها برین و لذت ببرین. لیست اقامتگاه‌های دماوند

اماکن دیدنی دماوند

  • غار رودافشان
  • دریاچه‌های تار و هویر
  • پیست اسکی آبعلی
  • دشت مشا
  • آبشار تیزاب
  • رودخانه دماوند
  • چشمه اعلا
  • چشمه سیاه سنگ
  • چشمه دیو آسیاب
  • آبشار آینه رود فرح افزا
  • آبشار جنگلک
  • آبشار گروبار
  • چشمه تیز آب
  • منطقه لار و آبشار برف تنگه لار
  • دامنه کوه دماوند
  • دریاچه تار
  • روستای خسروان
  • غار بورنیک

اماکن تاریخی و مذهبی دماوند

  • برج شیخ شبلی
  • دژ گل خندان
  • امامزاده عبدالله و عبیدالله
  • حمام تاریخی محله درویش
  • مسجد جامع عتیقه دماوند
  • امامزاده عبدالله و خلیل الله
اشکنه - سفربازی

اشکنه

غذاهای معروف دماوند

بعد از دیدن جاذبه های گردشگری دماوند نوبت به خوردن یه غذای خوشمزه میرسه. هر منطقه‌ای از ایران غذاهای سنتی مخصوص به خودش رو داره. توصیه ما به شما اینه که برای آشنایی بیشتر با تاریخ و فرهنگ هر منطقه قبل از اینکه غذاهای معمولی و همیشگی رو سفارش بدین، غذاهای سنتی هر شهر رو تجربه کنین. چرا که غذاهای سنتی ریشه در تاریخ و سنت قدیمی‌های ما داره. اما غذاهای سنتی شهر دماوند چیه؟ آیا غذای سنتی ساکنین دماوند هم مثل افرادیه که توی تهران زندگی می‌کنن؟ در پاسخ به این سوال باید بگیم که مردمان این منطقه دارای غذاهای سنتی و منحصر به فرد خودشون رو دارن که توسط دستای پر مهر زنان با سلیقه دماوندی درست میشه. برخی از این غذاهای سنتی عبارتند از:
  • ته‌چین دماوند
  • اشکنه
  • بیجیک
  • کشک آب
  • دمی رشته
  • حلیم بوقلمون
  • دمی اسفناج
  • کوفته شوید
  • کته ماست
  • آلبالو پلو با گوشت
  • حریره بادام
  • کوفته برن

تاریخچه دماوند

دماوند یکی از کهن‌ترین شهرها و نخستین شهرهای اسطوره‌ای تاریخ ایران محسوب میشه. تاریخ ساخت این شهر با شهرهای اصطخر و بلخ تقریبا یکسان به نظر می‌رسه. از گذشته تا به امروز دماوند وجود داشته و تنها در طی گذر زمان دستخوش تغییرات شده. براساس مطالعات و بررسی برخی از باستان‌شناسان تعدادی گور با شیوه‌های تدفین مختلف در منطقه ولیران دماوند دیده و پیدا شده که نشان از تاریخ و قدمت بسیار زیادی و دماوند هست. همچنین چهل ریتون سفالی و سکه‌هایی متعلق به مهرداد دوم (124 تا 87 پیش از میلادی)، اردوان دوم، سنتروک، ارد اول از دوره اشکانی کشف شده که بازهم نشان‌دهنده قدمت این شهر هست اگر نگاهی به نماهای تاریخی و بقایای قلعه‌ای این شهر بندازین می‌بینین که خیلی از این سازه متعلق به دوران ساسانیانه. جالبه که بدونین تا به امروز چندین سکه نقره‌ای نیز از زمان خسرو دوم در بخش غربی محوطه این منطقه پیدا شده. ساتراپ‌های دماوند روی کتیبه شاپور اول در کعبه زردشت و کتیبه پاپکولی از زمان نرسی حک شده. با نگاهی به این بناهای تاریخی و همچنین مطالعه کامل دماوند می‌توانید قدمت چندین هزار ساله این شهر رو درک کنین. در حقیقت با سفر به این شهر و مشاهده جاذبه های دماوند می‌تونین برگی از تاریخ رو ورق بزنین و مشاهده کنین.

معماری دماوند

محققان و باستان‌شناسان در سال‌های 1385 تا 1386 طی دو فصل کاوش باستان شناختی به در مناطق مختلف دماوند به خصوص منطقه ولیران، بقایای سازه‌ای مختلف مربوط به دوران ساسانیان رو کشف کردن. این سازه‌ها شامل یک برج و بارو و نیز اتاق‌های متعددی است که در دو سوی یک معبر سازمان‌دهی شدن. آثار معماری یافته شده در ولیران دماوند، به شناخت دوره ساسانی منطقه دماوند و در افقی وسیع‌تر به درک ما از گونه معماری دفاعی نظامی و نیز ساختارهای سیاسی و اجتماعی دوره ساسانی کمک بسیار زیادی میکنه. در حقیقت ما می‌تونیم با مشاهده این سازه‌ها به دید گسترده‌تری از معماری دوره ساسانیان دست پیدا کنیم. با توجه به کاوش‌ها و همچنین بررسی‌هایی که در طی سالها درباره قلعه دوره ساسانی انجام شده اما بازهم اطلاعات بسیار کمی درباره ساختار معماری و نظام شکل‌گیری این بناها در دسترس باستان‌شناسان هست. بخاطر همینه که هنوز هم بسیاری باستان‌شناسان تاریخی هنوز در صدد تحقیق و بررسی هستن. این نشون میده که قدمت این شهر چقدر زیاده. منطقه دماوند به لحاظ موقعیت جغرافیایی، ارتباطی و حتی آب و هوایی در طول تاریخ و به ویژه در دوران اشکانیان و ساسانیان، از اهمیت بسیار بالا برخوردار بوده. این منطقه درتلاقی طبرستان، ری و قومس قرار داره و همواره از کانون‌های مهم فرهنگی به شما میره. معماری مکشوف از محوطه ولیران دماوند، قلعه‌ای مربوط به اواخر دوره ساسانی هست که از آن به عنوان انبار کالا و ذخیره مواد غذایی استفاده میکردن و احتمالاً در اوایل دوره اسلامی به طور کامل تخریب شده.

فرهنگ و گویش دماوند

گویش مردمان دماوند گویشی از زبان‌های ایرانی شمال غربی و زیر مجموعه زبان‌های کاسپین و زیر شاخه گویش‌های فارسی مازندرانی هست. شاید جالب به نظر برسه که در برخی از مناطق شهر دماوند مانند بخش ایوانک، اهالی باهم با گویش سمنانی صحبت می‌کنن. اما بسیاری از منابع گویش دماوندی رو گویش فارسی و مازندرانی معرفی کردن. در واقع گویش مردمان این شهر بسیار شبیه به گویش مردمان مازندارن هست. برخی از افراد معتقدن که گویش دماوندی به زبان تاتی نیز شبیه بوده و مرتبط با اون هست. اما با توجه به مطالعه زبان تاتی متوجه میشین که ساختمان زبان تاتی با دماوندی به ویژه از نظر دستوری کاملا متفاوت هست. به طور کلی با توجه به نزدیکی شهر دماوند به سایر مناطق دیگه ایران، هر منطقه از این شهر خصوصیات زبانی و آداب و رسوم منطقه‌ای خودش رو داره. یعنی منطقه همجوار روی زبان اهالی و فرهنگ آنها تاثیرگذار بوده.

ادیان دماوند

اکثریت افراد در شهر دماوند دین اسلام را قبول دارند و شیعه هستن. در این میان تنها چند درصد کمی از مردم حامی و پیرو دین مسیحیت و زردتشت هستن.

وسایل حمل و نقل عمومی در دماوند

همونطوری که گفته شد، دماوند یکی از کهن‎ترین شهرهای ایران محسوب میشه که امروزه دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده. یکی از این تغییرات بهره از وسایل حمل و نقل عمومی هست. در این شهر تاکسی، تاکسی سرویس و اتوبوس‌های واحد بسیار زیادی وجود دارن که شما از یک سر شهر به سر دیگر می‌برن. بنابراین برای دیدن جاذبه های گردشگری دماوند می‌تونین از کلیه وسایل حمل و نقل عمومی بدون هیچ دغدغه‌ای استفاده کنین.
جاجیم - سفربازی

جاجیم

سوغات‌های دماوند

شهرستان دماوند سوغاتی‌های خوشمزه و صنایع دستی بسیار متنوع و زیبایی داره. گردشگران پس از مشاهده جاهای دیدنی دماوند می‌تونن از خرید سوغات برای دوستان و اطرافیانشون هم لذت ببرن. در این راهنمای سفر دماوند بهتون پیشنهاد می‌کنیم که حتما چند تا از صنایع دستی‌های زیبای این شهر رو به یادگار برای خونه خودتون هم بخرین. صنایع دستی دماوند که شما می‌تونین به عنوان یه یادگاری برای عزیزانتون بخرین و سوغات ببرین عبارتست از:
  • نمد
  • جاجیم
  • پارچه‌های نخی
  • روتختی
  • گیوه
  • منبت‌کاری
  • معرق
  • سفره
  • حوله و غیره
علاوه بر صنایع دستی بسیار زیبا و لباس‌های رنگی رنگی، شما می‌تونین از خوراکی‌های خوشمزه و تازه این منطقه هم سوغاتی بخرین. برخی از این سوغاتی‌ها عبارت است از:
  • میوه‌ها
  • شیرینی‌های محلی
  • حلوا لوز
  • نان محلی
  • عسل
  • آب‌نبات
  • توتک
  • و غیره

لیست مراکز درمانی دماوند

  • درمانگاه امام سجاد (دماوند، گیلاوند، بلوار بعثت، خیابان شهید باهنر)
  • بیمارستان حضرت فاطمه الزهرا (س) دماوند (تهران - شهرستان دماوند - میدان 17 شهریور - خیابان روح افزا - روبروی شهرداری)
  • بیمارستان سوم شعبان دماوند (جیلارد جنب سینما (دانشگاه آزاد دماوند))
  • درمانگاه بهیان پردیس (فاز ۴ پردیس تهران _ میدان فلسطین _ بلوار سفیر امید خ دیانت پور)
  • مجتمع پزشکی البرز (دماوند، گیلاوند، بلوار بهشتی، خیابان زنبق سوم، خیابان قائم)
  • شبکه بهداشت و درمان شهرستان دماوند (دماوند، جیلارد، بلوار بعثت، میدان جهاد دماوند، بلوار بهشتی)
  • درمانگاه شبانه روزی (دماوند، گیلاوند، بلوار بعثت، کنارگذر بعثت)

بهترین مراکز خرید دماوند

خرید یکی از بخش‌های هیجان‌انگیز بعد از دیدن جاهای دیدنی دماوند محسوب میشه. اما بهترین مراکز خرید این شهر کجاست؟ در ادامه راهنمای سفر دماوند قصد داریم لیست کاملی از مراکز خرید دماوند رو بهتون معرفی کنیم.
  • مجتمع شبلی: تهران، دماوند، خیابان فرهنگ، بین امینی و کریمایی
  • مجتمع تجاری دماوند: تهران، دماوند، بین اشراقی و باب زرتابی
  • مرکز خرید پرشین: تهران، دماوند، بلوار امام خمینی، خیابان بازارچه
رستوران صفری - سفربازی

رستوران صفری

بهترین کافه و رستوران‌های دماوند

پس از دیدن جاذبه های دماوند و خرید نوبت به خوردن یه غذای محلی توی یه رستوران عالی میرسه. رستوران‌های دماوند اکثر به شما غذاهای سنتی و محلی ارائه میکنن. بخاطر همینم می‌تونین غذاهای محلی دماوند رو تجربه کنین و عاشقشون بشین. با توجه به گردش‌پذیر بودن منطقه دماوند رستوران متعددی توی این شهر وجود داره که برخی از مهم‌ترین اونا عبارتند از:
  • رستوران صفری
  • رستوران ملل گیلاوند
  • رستوران اکبر جوجه
  • رستوران ایتالیایی استلا دماوند
  • رستوران حاج حمید
  • رستوران خورشید
  • رستوران بابک
  • رستوران سنتی شهرزاد

دماوندگردی با سفربازی

با توجه به همه توضیحات راهنمای سفر دماوند می‌تونین به این نتیجه برسین که شهرستان دماوند به دلیل دارا بودن موقعیت جغرافیایی خاص، آب و هوای کوهستانی و جاذبه‌های طبیعی فراوان و همچنین امکانات رفاهی و تفریحی عالی به یکی از مناطقه پرطرفدار برای گردشگران تبدیل شده. این منطقه نزد پایتخت‌نشینان بسیار محبوب هست و اکثر اونا در روزهای تعطیل به این منطقه سفر می‌کنن. اگه شما هم به دنبال یک منطقه سکوت، دنج و خوش آب و هوا هستین که به تهران نزدیک باشه حتما به دماوند سر بزنین. اگر قصد دارین چند روزی به روح و جسم خودتون آرامش ببخشین همین حالا با تیم سفربازی تماس بگیرین تا بهترین هتل یا اقامتگاه بومگردی رو قبل از سفرتون براتون رزرو کنن.  
سوالات متداول
دماوند کجاست؟
دماوند یکی از شهرهای تهران و مرکز شهرستان دماوند هست که این شهر در دامنه کوه دماوند و در ۷۰ کیلومتری شرق تهران قرار گرفته.
دماوند یکی از شهرهای تهران و مرکز شهرستان دماوند هست که این شهر در دامنه کوه دماوند و در ۷۰ کیلومتری شرق تهران قرار گرفته.
دماوند یک شهر چهارفصله که اگر به تفریحات زمستانی علاقه دارین، بهتره در زمستان به این منطقه سفر کنین. پاییز، بهار و تابستان نیز فصل‌های مناسبی برای سفر به دماوند محسوب میشن.
معروف‌ترین جاهای دیدنی دماوند؟
پیست آبعلی، چشمه اعلا، دریاچه تار، قله دماوند، برج شیخ شِبِلی، دشت لار، آبشار گروبار، غار رود افشان، روستای مُشا، امامزاده عبدالله و خلیل الله، دریاچه هویر، حمام تاریخی محله درویش، آبشار جنگلک، آبشار آینه رود، آبشار و چشمه تیز آب.
معروف‌ترین رستوران‌های دماوند چیه؟
رستوران صفری، رستوران ملل گیلاوند، رستوران اکبر جوجه، رستوران ایتالیایی استلا دماوند، رستوران حاج حمید، رستوران خورشید، رستوران بابک، رستوران سنتی شهرزاد.
رستوران صفری، رستوران ملل گیلاوند، رستوران اکبر جوجه، رستوران ایتالیایی استلا دماوند، رستوران حاج حمید، رستوران خورشید، رستوران بابک، رستوران سنتی شهرزاد.
آزادراه پردیس، مسیر رسیدن به دماوند هست. از تهران می‌تونین خود را به بزرگراه شهید زین‌الدین برسونین و بعد طی مسیری وارد جاده فیروز کوه بشین و از اون وارد شهر دماوند شید.