بازار وکیل، میراث به یادگار مانده از دوران زندیه و زمانه پایتختی شیراز، همچنان محل داد و ستد مردم و بازاریان است اما در سال‌های گذشته،‌ همواره درباره پایان تلخ فعالیت و نابودی این بازار و بازارهای تاریخی مشابه در پی رخدادی غیرمترقبه و یا بی‌توجهی نسبت به بهسازی و مرمت آن مطرح بوده است.

به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، هرازچندگاهی با انتشار اخبار در خصوص آتش‌سوزی و رخداد حوادث در بازارهای تاریخی شیراز نگاه‌ها به سمت ناایمن بودن بسیاری از بخش‌های این بناهای تاریخی و عدم استحکام این سازه‌ها به دلیل طول عمر جلب می‌شود و بر دامنه نگرانی‌ها درباره بقای این بازارها می‌افزاید.

ابر سیاه آتش‌سوزی بر سقف بازار وکیل

بامداد دوشنبه نهم آبان ۱۴۰۱ رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز از آتش‌سوزی یک باب مغازه در بازار وکیل جنوبی خبر داد، هرچند که این آتش مهار شد اما ابری سیاه بر سقف این بازار جا خوش کرده و دوباره نگرانی‌ها درباره خطر نابودی بازارهای تاریخی این شهر بالا گرفته است.

فرسودگی این بازارهای تاریخی که میراث فرهنگی این شهر و کشور به‌شمار می‌رود از دیگر مشکلات این بناهای قدیمی زیباست، میراثی که هر ساله پای گردشگران زیادی را به شیراز باز می‌کند.

امکان وقوع آتش‌سوزی و سانحه به دلیل فرسودگی تاسیسات و نوسازی نشدن بنای این بازارها بیش از همه ذهن بازاریان و دوستداران میراث‌فرهنگی را درباره این میراث برجا مانده از کریم‌خان زند به خود مشغول کرده است.

هشدار درباره فاجعه‌ای تاریخی و انسانی

هر ساله با فرارسیدن فصل بارندگی این خطرات افزایش می‌یابد و عملا زمینه رقم خوردن فاجعه‌ای تاریخی و انسانی فراهم می‌شود.

در سال‌های گذشته بارها کسبه بازار، فعالان حوزه میراث فرهنگی و تاریخی، مدیران شهری و … درباره احتمال وقوع حادثه در این بازار تاریخی هشدار داده‌اند.

بازار وکیل با شماره ۹۲۴ در تیرماه سال ۱۳۵۱ در فهرست میراث ملی به ثبت رسید، این بازار حدود ۲۵۰ سال پیش به فرمان کریم‌خان زند بنا نهاده شد و با سقفی به ارتفاع ۱۱ متر، بلندترین بازار قدیمی ایران محسوب می‌شود که البته هم‌اکنون به دلیل خاکریزی کف این بازار ارتفاع طاق‌ها به ۱۰ متر تقلیل یافته است.

بازار وکیل یا وکیل‌الرعایا به فرمان کریم‌خان زند و در مرکز شهر شیراز در مجاورت بناهای تاریخی مثل مسجد و حمام تاریخی وکیل ساخته شد. این بازار از راسته‌های مختلفی تشکیل شده که از قدیم در این راسته‌ها صنف‌های مختلفی از جمله بزازان، کلاهدوزها، بلور فروشان، خیاط‌ها و غیره مستقر بوده‌اند.

بازارهای سنتی مشیر، مسگرها و نو شیراز

در دوران قاجاریه در امتداد راسته شمالی بازار وکیل تا دروازه اصفهان بازاری با نام بازار نو ساخته شد که این مجموعه را توسعه داد.

از این‌رو، بازارهای سنتی شیراز تنها محدود به بازار وکیل نیست و بازارهایی مانند بازار مشیر، بازار مسگرها و بازار نو در شیراز وجود دارد که هر یک از این بازارها قدمت تاریخی زیادی دارند و اغلب نیز به دلیل استفاده از المان‌های مختلفی از معماری کلاسیک ایرانی از زیبایی منحصربه‌فردی برخوردارند.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای